*
Борба с вредителите

БЪЛГАРСКИТЕ ВЕСТНИЦИ В СРЯДА

|
БЪЛГАРСКИТЕ ВЕСТНИЦИ В СРЯДА

Икономическата криза стопи доверието в ГЕРБ,пише "Сега". Влошаването на икономическата ситуация в страната води до ерозия на доверието в управляващата партия ГЕРБ. Въпреки това хората нямат желание за предсрочни избори. Това показват данните от национално представително проучване през май на социолозите от "Медиана". Недоволството от управлението на ГЕРБ достига нов пик този месец - 58.1% от анкетираните заявяват, че са по-скоро разочаровани от мнозинството. Този резултат надминава рекорда от септември 2009 г., когато световната икономическа криза бе достигнала връхната си точка, а разочарованите от ГЕРБ са били 53.4%, обяви социологът Кольо Колев.За 62% от българите положението в страната се е влошило през последните 1-2 г., показва още сондажът. Едва 8.5% са тези, които усещат някакво подобрение. Нараства делът на песимистите за развитието на България през следващите 12 месеца. Докато през септември 2011 г. 41% са очаквали влошаване, а 17.6% - подобряване, през май т.г. очакващите негативно развитие са над 45%, а оптимистите са се стопили до 10.6%. Над 67% оценяват като по-лошо материалното състояние на семейството си в сравнение с това отпреди 1 г., докато през 2008 г. на това мнение са били 47%. До 52 на сто е нараснал делът на хората, които смятат, че ще им се наложи да затегнат коланите си през следващите 2-3 месеца. Това е с 10% повече, отколкото през септември м.г. Прогнозите са, че мнозинството от хората ще продължат да свиват харчовете си и няма да може да се разчита на потреблението във вътрешния пазар като фактор за преодоляване на кризата, смята Кольо Колев. Освен това между 55 и 60 процента от хората не вярват, че правителството на Бойко Борисов е успяло да намали корупцията, да ограничи престъпността в страната и да възпре разрастването на кризата.


Към края на 2011 г. НАП отчита несъбрани данъци и вноски от над 16.8 млрд. лв., съобщава "Сега" и на този фон пише, че кабинетът ще рекламира осигуряването върху реални доходи, което според вестника е поредната безсмислена стратегия за насърчаване на активния живот на възрастните хора. Според нея за стабилизиране на пенсионната система ще се разчита освен на по-тежките условия за пенсиониране и на информиране на хората, че осигуровките върху реалните доходи и доброволното осигуряване ще им осигурят по-добри пенсии. Без да се предвиждат никакви конкретни мерки, ще се търси и по-висока събираемост на осигурителните вноски - непостижима задача от години. Честите сътресения и промени в условията за пенсиониране и упоритото задържане на тавана на пенсиите обаче вършат точно обратното - разклащат доверието в пенсионната система. Отрицателната доходност на частните фондове в кризата пък срина съвсем очакванията към допълнителното осигуряване."Български пощи" продължава да работи на загуба и тази година, както вече дължи 2.9 млн. лв. плащания към служителите си, е друга новина в същия вестник. Заради завишените си разходи и намалените приходи за първото тримесечие на тази година компанията отчита загуба в размер на повече от 3.6 млн. лв. За същия период от м.г. сумата е била тройно по-малка - около 1.2 млн. лв. Към задълженията към служителите се прибавят и над 16 млн. лв. към ЕРП-тата. Има дългове и към министерството на финансите, БТК, ВиК, социалното осигуряване и др. За да успеят да се справят с недостига на средства, държавните пощи взимат заеми, чийто общ размер вече достига 23 млн. лв.Приходите на дружеството намаляват заради проблеми в другите услуги, които то предлага, сочи "Сега".


Можело да вземем 1 милиард евро външен заем с 5% лихва, гласи заглавие в "24 часа". България има достъп до международните финансови пазари и може да получи 1 милиард евро заем при изгодни условия. Това каза банкерът Стилиян Вътев, изпълнителен директор на ОББ, на дискусията "Външните пазари - фактор за развитие на българските инвестиции"."Мога да се хвана на бас, че ако финансовият министър Симеон Дянков емитира дълг, цената ще е не повече от 5%", смята Вътев. Затова според него не е ефективно да посягаме на Сребърния фонд и спестяванията, след като страната може да привлече евтин ресурс отвън.


Карловско село под вода, водолази евакуираха 10 души, пише "24 часа". Силен дъжд и градушка наводниха карловското село Дъбене и региона. Водолази и спасителни лодки евакуираха 10 души, между които и две малки деца, тъй като багерите не са могли да преминат през водната стихия. Няма пострадали хора.Причината за наводнението в карловското село е буреносен облак. Приливната вълна, която е ударила карловското село, е била от над 1,5 метра. Под вода са първите етажи на къщите.Токът в село Дъбене е спрян от съображения за сигурност заради наводнението. Очаква се той да бъде пуснат в сряда.Кунева избра Русе да каже “да” за партия, четем в "24 часа". Окончателен и утвърдителен отговор на въпроса ще прави ли Меглена Кунева партия ще дойде от Русе утре, в Деня на Европа.Очаква се в дунавския град шефката на сдружение “България на гражданите” да обяви официално намерението си да създаде и оглави политическа формация, с която да се яви на следващите парламентарни избори.Това научи “24 часа” от близки до Кунева членове в сдружението. То ще се запази като неправителствена организация, но ще даде името и на бъдещата политическа партия.Дългоочаквания анонс Кунева ще направи в Историческия музей на Русе. Мястото е избрано, защото там се съхранява като експонат писалката, с която бившият евроминистър подписа присъединителния договор на България с ЕС през 2005 г. По план в музея утре ще се съберат учредителите на сдружението в пълен състав. Кунева е избирана и за народен представител от Русе.


Според "Труд" Борисов обмислял да избегне съдбата на европейските лидери, свалени заради рестриктивна икономическа политика, с два радикални хода - предсрочни избори и мащабна приватизация в енергетиката - например на НЕК. Защо? Първо, парите свършват, а с тях - и народната любов. Също като женската. Харизма къща не храни. Борисов трябва да се възползва от популярността си, докато още я има. Второ - продажбата на голямо парче от енергетиката може да вкара пари в икономиката и да спечели стратегическа западна подкрепа.


Над 44% от българските деца живеят в риск от бедност, а 340 000 - в нищета, пише "Дема", като цитира данни на Националния статистически институт. Децата в социални домове към края на 2011 г. са 6226. Само бебетата, настанени за медико-социални грижи, са 2508.


За лидерска битка се готвят Сергей Станишев и Георги Първанов, пише "Стандарт". Бившият държавен глава за първи път официално каза, че ще участва в двубоя на конгреса, като дори направи прогноза за резултатите. "Съотношението на силите е 55:45 в моя ползва, показват данните от проучване на екипа ми", коментира Първанов. И уточни, че вървят спекулации с данните от номинациите за лидер. "Аз твърдя, че ще успея", подчерта експрезидентът. "Данните са абсолютно неточни", скочи обаче лидерът на БСП Сергей Станишев, който също представи справки от протоколи на отчетно-изборните конференции на БСП по места. Според данните на червения шеф съотношението на силите е 70:30, но в негова полза. "Първанов говори за свой екип, но нека го огласи, а не да прави паралелен управленски център", каза още соцлидерът. Заместникът му Михаил Миков пък направо заяви, че Първанов страда от "президентски рефлекс" и едва ли не се сърди детински.


Сегашният лидер на БСП Сергей Станишев е получил 176 номинации за председател на партията, пише по темата "Труд". Опонентът му - президентът (2002 - 2012 г.) Георги Първанов, има само 79. Това са резултатите от проведените 285 отчетно-изборни конференции в страната, съобщи депутат Бойко Великов вчера. Предстоят още 12.


Братя Галеви се покриха, е друго заглавие в "Стандарт". От дни никой не ги е виждал в Дупница. Не се вясват в своето кафене, не се мяркат и по улиците. Комшиите им от кооперациите, където живеят, са им забравили очите. "Няма ги от деня, когато обявиха присъдите. Само близките им останаха в апартаментите", коментираха вчера съседи.Новината за липсата на Братя Галеви развесели Дупница. Скептиците смятат, че те отдавна са си плюли на петите под носа на прокурори и полиция. Повечето обаче са категорични, че нито един от двамата няма да зареже бизнеса си в Дупница, където все още имат сравнително силно влияние, и не биха се пробвали като емигранти зад граница. Дупничани прогнозират, че още днес бившите барети ще се появят пред затвора с торбичка дрехи. Така ще избегнат показното им задържане с белезници пред съгражданите им, за които доскоро бяха господари.


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРИЯ"

box_title_arrow.gifНапиши коментар