*
Борба с вредителите

БЪЛГАРСКИТЕ ВЕСТНИЦИ В СРЯДА

|
БЪЛГАРСКИТЕ ВЕСТНИЦИ В СРЯДА

Сривът на икономиката надминава и най-мрачните очаквания, пише "Сега". Дни след като Министерството на финансите се поправи и сви с 3 млрд. лева очакванията си за икономиката през 2012 г., бизнесът направи още по-мрачна прогноза за тежък спад за първото тримесечие и пробойна в бюджетните сметки. Изплащането на пенсии, заплати в публичния сектор и инвестициите може да се окажат под заплаха, ако брутният вътрешен продукт (БВП) се срине с 5% през първото тримесечие, както се очертава, и в хазната зейне голям дефицит, предупреди вчера Българската стопанска камара в специално становище.
За втора поредна година официалната прогноза за икономическото развитие на страната се оказва безпочвено оптимистична.

Миналата седмица кабинетът официално призна това - вече е направена ревизия на макрорамката за 2012 г. и очакваният БВП е понижен с цели 3 млрд. лева спрямо записаното в доклада към държавния бюджет, припомня вестникът. Вместо на 81.629 млрд. лева кабинетът вече се надява само на 78.553 млрд. лв. произведени стоки и услуги, или иначе казано, вместо с 2.9% икономиката ни ще порасне с едва 1.7%. Това вещае бюджетни проблеми - невъзможност да се постигнат планираните приходи и съответно да се направят набелязаните разходи. При това положение правителството ще се изправи пред тежка дилема - да реже харчове или да допусне по-голям дефицит от заложените 1.6% за тази година. Още при гласуването на бюджет 2012 вицепремиерът Симеон Дянков успокояваше песимистите, че дори при лошо развитие бюджетът ще издържи, защото приходите били разчетени за символичен ръст на икономиката от 1%. Но от неправителствения сектор вече се чуват гласове, че при рецесията в еврозоната и 1% ръст на българския БВП може да се окаже химера. Институтът за нов икономически напредък прогнозира спад на икономиката ни и предупреди, че дефицитът може да надхвърли допустимите 3%. През януари и февруари бе отчетен спад на износа, който продължава да се сочи като фактор за растежа. Изостават и преките чуждестранни инвестиции. За януари БНБ отчете преки инвестиции от 44.2 млн. евро при 186.1 млн. евро за януари 2011 г.ГЕРБ ще изчака последния възможен срок, за да оповести предложенията си за промени в изборното законодателство, съобразени с препоръките на международните наблюдатели, прогнозира "Сега". Очаква се проектът да бъде внесен за обсъждане в правната комисия в края на април, потвърди депутатът Красимир Ципов, който е и член на комисията. Ако искат да спазят решението на парламента да са готови с промените до 3 май, управляващите ще трябва да претупат обсъждането в рамките на една седмица. Ципов не пожела да разкрие подробности около самия проект. Сподели само, че промените няма да са само в Изборния кодекс, а и в други закони. Управляващите вече намекнаха, че е възможно да запишат в кодекса задължението ЦИК да публикува стенограмите от заседанията си. Друга идея е с промени в Наказателния кодекс да се разреши използването на специални разузнавателни средства при разследването на изборни престъпления. Измежду всичките 30 препоръки на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа тази е най-спорна заради риска от масово подслушване на опонентите.
"Доходите растат. Разходите - двойно по-бързо" - информира "Капитал дейли" въз основа на последните статистически данни. Средният годишен доход на човек от домакинство в България е нараснал средно с 3.3% през миналата година, достигайки 3937 лв., или около 328 лв. на месец. В същото време обаче разходите са се увеличили с 6.6% до 3494 лв. (291 лв. месечно). Това показват последните данни на Националния статистически институт (НСИ), оповестени във вторник.Така отчетеният за 2010 г. спад и в двата показателя явно не се превръща в тенденция. Което обаче не означава, че домакинствата са имали възможност да спестят повече, дори напротив: освен че разходите растат двойно по-бързо от доходите, голяма част от увеличението на втория показател се "изяжда" от официално отчетената инфлация от 2.8% към края на декември.

"Станишев: вдигане на пенсиите догодина е подкуп и подигравка", пише "24 часа", който цитира лидера на БСП, според когото “предизборно подкупване” и подигравка с хората е обявеното от правителството намерение да вдигне пенсиите догодина. Вдигането на парите на възрастното поколение, което изстрада толкова много от прехода, трябваше да стане отдавна и пенсиите вече да са нараснали с 20%, категоричен бе той. Напомни, че при оглавяваното от него предишно правителство те бяха редовно повишавани по швейцарското правило. А сега “се прави опит да се използва тяхната мизерия и да се осигури гласуването на възрастните хора срещу няколко лева увеличение”. Реално такова няма да има, смята соцлидерът. Другата идея на кабинета - 30 на сто от парите в Сребърния фонд да се инвестират в държавни ценни книжа, доказва, че държавата е блокирала, обяви още Станишев след вчерашното заседание на ИБ на БСП. Всъщност се планира безразборно харчене на тези средства и е пореден пример, че управляващите са докарали държавата до разпад, обвини той ГЕРБ.


Русенка осъди общината за 1500 лв. обезщетение, като завери при нотариус дупката на тротоара, в която синът й паднал, четем в "Труд". 17-годишният син на Нели Ангелова карал велосипеда си по настилката, когато станал инцидентът.Районният съд призна само половината от 3000 лв., поискани за претърпени неимуществени вреди и 85 лв. разноски по делото. Магистратите приеха, че кметската управа трябва да поддържа уличната инфраструктура и е виновна за инцидента. Съдиите обаче намалиха поисканото обезщетение, защото младежът е нарушил закона, като се е движил по тротоара. Майката представила по делото нотариално заверения протокол на дупката, призовала двама свидетели и приложила медицинско свидетелство за травмите, причинени на сина й.


"Труд" съобщава за все по-често явление в северозападна България, където съпрузи се развеждат, за да получават по отделно енергийно подпомагане от 290 лeвa. Вестникът пише за семейство 81-годишни възрастни хора, които наскоро разтрогнали своя брак заради „дълбоко и непоправимо разстройство в отношенията", пише в решението на съда в Белоградчик. Възрастният мъж обаче признава: „Значи, аз зимам 125 лeвa и парите не стигат. И ми казаха, ако се разведем, ще дават помощ на нея..."Сега дядо Богдан отглежда 20-ина кози. Бившата му съпруга е болна и живее при един от синовете им. Ако разделените съпрузи са на различни адреси, това не е незаконно. Ако съжителстват заедно обаче, те няма как да се възползват от допълнително подпомагане, обясниха социалните работници, които извършват проверки на място, пише вестникът.


Една година преди парламентарните избори вече е ясно, че в ГЕРБ ще има яко пренареждане на депутатските листи, прогнозира "Труд". И с просто око се вижда, че от настоящите 117 души от управляващата партия не повече от половината ще ги сполети щастието да подкарат втори мандат като народни представители. Останалите или съвсем ще отпаднат, или ще бъдат поставени на неизбираеми позиции. За сметка на това от ръководството на ГЕРБ ще заложат на нови, в смисъл - на национално ниво, лица.Иначе това най-вероятно ще са общински съветници, председатели на местни парламенти, областни управители, отново бизнесмени или по-точно техните синове, дъщери, зетьове и снахи, спонсорирали ГЕРБ по кампании. Ще има и малко редови партийни функционери, за които по една или друга причина партията така и не е намерила топло местенце в местната администрация, общинска фирма и т.н. Те са най-нахъсани да влязат в следващия парламент, тъй като потупването по рамото от Цветан Цветанов, придружено с благите думи, че са “гръбнакът” на ГЕРБ в страната, вече хич не ги топли.

"Сини клатят Костов заради ГЕРБ", пише "Стандарт".ГЕРБ стяга следизборна коалиция със сините догодина. Условието е лидерът на ДСБ Иван Костов да остане зад борда. Тази мълва обиколи по празниците жълтите павета и е най-коментираната тема в сините редици, твърди вестникът. Високопоставени управленци винаги са признавали, че имат топли чувства към сините, като идеята им е да приобщят към ГЕРБ партията, символ на победения комунизъм. За целта властта развива добри отношения със "старите муцуни" от доброто старо СДС. Като например експрезидента Петър Стоянов, бившия парламентарен шеф Йордан Соколов, който бе в правителствената делегация до Тунис, експремиерът Филип Димитров, който бе изпратен посланик в Грузия, Константин Димитров, който стана посланик на Острова, и други знакови лица от добрите години на "Раковски" 134.Сега в централите на СДС и ДСБ трескаво изчисляват кой колко процента ще вземе на предстоящите парламентарни избори. "Ясно е, че ГЕРБ няма да имат пълно мнозинство и затова трябва да мислят как ще съберат коалиционно правителство", разказаха сини депутати. Вариантите били два - ГЕРБ да се коалира или с БСП, или със Синята коалиция. Ако начело на Столетницата обаче останел Сергей Станишев, нямало как да се получи прегръдка с ГЕРБ. Което потвърждава слуховете, че крилото на Георги Първанов опитва да заиграва с властта. Ако обаче Командира продължавал да е лидер на ДСБ, хората на Бойко Борисов щели да обърнат гръб на десните. Напускането на четиримата млади от ДСБ около Прошко Прошков имало за цел да разклати бутиковата партия на Костов и да го елиминира като лидер. Както точно ще стане това обаче, още не е ясно.


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРИЯ"

box_title_arrow.gifНапиши коментар