*
Борба с вредителите

БЪЛГАРСКИТЕ ВЕСТНИЦИ В СРЯДА

|
БЪЛГАРСКИТЕ ВЕСТНИЦИ В СРЯДА

"Кабинетът се запасява с горива при рекордни цени" е водещото заглавие на "Сега". На фона на ценовите рекорди при горивата държавата изненадващо реши да обнови запасите си от дизел. Правителството вчера даде съгласие агенция "Държавен резерв и военновременни запаси" да освободи неуточнено количество от съществуващия дизел и на негово място да закупи нов с цел гарантиране качеството на резервите. Сделката се извършва, преди да е приета задължителната по закон годишна програма за обновяване на запасите, и за пореден път повдига въпроси около случващото се в Държавния резерв.


Правителственото прессъобщение за обновяването на дизеловите запаси е лаконично, а никой от кабинета не даде разяснения по него. От него става ясен само видът на горивото за обновяване - дизелово гориво клас Е, и законовото основание за това - Законът за задължителни запаси от нефт и нефтопродукти. Количества не са обявени, макар че в тях няма нищо тайно. Поддържането на минимални нива горива по този закон е общоевропейско изискване и изпълнението му се следи ежемесечно за разлика от военновременния резерв, който е секретен.От съобщението обаче се разбира друг важен детайл - агенцията е натоварена да обнови дизеловото гориво, което се произвежда през зимния сезон (октомври-април). Само преди дни от "ЛУКойл България" обясниха, че зимният дизел е по-скъп от стандартния, защото съдържа добавка срещу замръзване. От компанията добавиха, че този дизел обикновено се използва до края на февруари и след изтичането на този срок цената на дизела би следвало да падне. Според кабинета обаче този вид зимно гориво може да се използва целогодишно.

Разпити на свидетели при закрити врати ще провежда парламентарната анкетна комисия за помилванията, съобщава "Сега". "Вече 8-10 човека са готови да свидетелстват за нередности при помилванията", обяви нейният шеф Яне Янев. Хората обаче поставили изричното условие да се запази в тайна самоличността им. Янев разказа, че при един от случаите длъжностно лице в президентството изнудило жена да му даде подкуп от 15 хил. евро, за да се намеси в процеса.

В конкретния случай затворникът, който бил съден за наркотрафик, действително получил висшата държавна милост.Комисията проверява и сигнал за предоставяне на българско гражданство срещу пари. По думите на Яне Янев ставало въпрос за корупционна схема, чрез която на американски спортисти се осигурявали български паспорти, с които те автоматично стават и граждани на ЕС. Янев обясни, че в схемата са замесени треньори и президенти на клубове, но отказа да назове имена. Раздаваните рушвети били в размер от 10 хил. до 50 хил. долара. Депутатът уточни, че само разследващите органи могат да се произнесат дали бившият вицепрезидент Ангел Марин се е облагодетелствал в случая.

Председателят на Комисията за финансов надзор Стоян Мавродиев влезе в остър и директен конфликт с финансовия министър Симеон Дянков, пише "Сега". Пред Николай Бареков Мавродиев разкритикува Дянков за стари и нови идеи, подкрепяни публично от премиера Бойко Борисов.Мавродиев нападна Дянков за 4 инициативи - предложението за инвестиране на част от Сребърния фонд в държавни ценни книжа, прехвърлянето на резерва на НЗОК към фискалния резерв, намеренията за евентуално намаляване на ДДС и промените в закона за комисията за финансов надзор заради новите правила за заплащане на държавните служители.

"В момента, в който се посегне дори на част от Сребърния фонд, ще влезем в категорията на рисковите държави и веднага кредитите на хората ще станат по-скъпи, защото българските банки и компании ще се финансират много по-трудно от чуждите институции. Освен това повишаването на риска ще се отрази и на пазара на международните ни книжа, които никой няма да иска да купи", твърди Мавродиев. Според него не може да се говори за намаляване на ДДС в година, в която се очаква нулев или отрицателен растеж и финансовият министър Симеон Дянков трябва да отговори откъде ще вземе 700 млн. лв. за компенсиране на евентуалното намаление. За намаляване на ДДС обаче пръв заговори премиерът Борисов, припомня вестникът.

Цените на основните храни започват бавно да пълзят нагоре, прогнозира "24 часа". Драстичният скок на яйцата с над 100% за година отключи апетитите за поскъпване и при производителите на хляб, козунаци, олио, агнешко, свинско, пилешко.Според браншовиците причините за увеличението са по-високите цени на горивата, зърното и фуражите, както и готвеният скок с 10% на тока от 1 юли. Ще направим анализ, но в момента на световните пазари няма основания за резки промени на цените, коментира Едуард Стойчев, шеф на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. Единственият реален фактор, който оскъпявал храните, били по-високите цени на петрола. Премиерът Бойко Борисов разпореди на министрите на земеделието, икономиката и финансите да направят спешен анализ защо се вдигат цените на храните и има ли спекула.Според вестника с около 25% ще поскъпне великденската трапеза за средностатистическото българско семейство.

Друга мрачна ценова прогноза четем в "Стандарт": Рекордно поскъпване на тока за България идва от 1 юли. Това става ясно от думите на председателя на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев. Скокът ще бъде с поне 10%, ако ДЕКВР одобри в голяма степен исканията на производителите и ЕРП-та, смятат експерти. Причините за това са няколко - купуването от 2013 г. на квоти от тецовете за изхвърляните вредни емисии, нарастването на дела на зеления ток, поскъпването на газа, което оскъпява енергията от когенерациите на топлофикациите, инфлацията и др.

ЕРП-тата вече прогнозираха, че поскъпването при тях ще бъде между 3 и 7%, което обаче едва ли е оправдано, тъй като на този етап ЧЕЗ, Е.оН и ЕВН прогнозират само на база инфлацията, каза вчера Семерджиев. Сериозно поскъпване на газа, парното и топлата вода се задава от 1 април, призна Семерджиев. "За съжаление, очакванията ни, че след Нова година цените на петрола и производните му продукти по световните пазари ще се успокоят, не се оправдаха, доларът продължава да поскъпва. Поради тези причини цената на газа ще трябва да се повиши", каза шефът на ДКЕВР.

Отнемат концесията на “Горубсо-Мадан”, съобщава "24 часа", като цитира зам.-министъра на икономиката Делян Добрев, който отговаря за концесиите. Това обаче отнема време, допълни той.Причината е системно неизпълнение на основни задължения по концесионния договор. Това са показали десетки проверки на Главната инспекция по труда.Малко по-късно от Катар министърът на икономиката Трайчо Трайков изпрати с SМS становището си: "Дори когато човек няма пари, може са спази думата си.

Очевидно собственикът не умее да води директен диалог. Не получихме нито график за заплатите, нито те бяха платени частично. Държавата ще търси друг изход за мината и тръгваме към отнемане на концесията."От министерството на икономиката пък съобщиха, че системно неизпълнение е установено при задължението да се осигурят безопасността и здравето на работниците, да им се предоставя специално работно облекло, да имат застраховане, социално и здравно осигуряване, както и осигуряване за безработица."Изненада! Първанов защити Сергей", гласи заглавие в "24 часа".
“Когато се създаде комисия, особено по времето на ГЕРБ, се прави, за да се притиска опозиционната партия. Тези комисии нищо не вършат, но с месеци се използват, за да се правят коментари, да се привиква този и онзи, да се раздухва скандал”.Така Георги Първанов коментира идеята комисия да разследва похарчените от австрийски лобист над 1 млн. евро за имидж на правителството на тройната коалиция, като с него е работила и агенцията на приятелката на Сергей Станишев Моника Йосифова.“Чух репликата на Борисов, че това са наши вътрешни работи. По тази логика бих попитал дали публикацията в американското списание “Конгрешънъл куотърли”, което написа доста неща за Бойко Борисов, не е работа на Цветан Цветанов или вътрешна работа на ГЕРБ”, заяви Първанов.Видео на ученици от видинското основно училище "Софроний Врачански", които танцуват под звуците на песен на фолкиконата Азис, заля интернет и предизвика буря от недоволство във фейсбук, пише "Труд". Родителите на децата са шокирани от поведението на хореографа, който е организирал представлението за празника на жената - 8 март в сградата на Община Видин. Програмата била поздрав за дамите от общинската администрация в града и Регионалния инспекторат по образованието.Пред погледите на общински чиновници, деца се кълчат на кючека, изпълняван от Краля на фолка.Депутатите от ГЕРБ са готови с предложение за нов шеф на здравната каса, пише "Стандарт". Управляващите ще предложат на премиера Бойко Борисов здравният фонд да се оглави от сегашната шефка на дирекция "Лекарствени продукти" в НЗОК Калина Пенчева. От средата на 2010 г. тя работи във фонда, като отговаря за лекарствената политика на касата. Преди това пък Пенчева е работила във фармацевтичната компания "Алфарма". Междувременно стана ясно, че в ГЕРБ са получили и задача да търсят кандидати за поста на здравния министър Стефан Константинов.Българската борса само за топ купувачи, пише "Капитал дейли". Условията за приватизация на оператора вече са готови. На тях отговарят имена като Deutsche Boerse и London Stock Exchange, но не и Warsaw Stock Exchange. Параметрите по бъдещата продажба вече са уточнени и от тях става ясно, че само големи световни или европейски борсови оператори ще могат да участват в надпреварата. В пакета ще бъде включен и контролен пакет от Централния депозитар, което означава, че който и да влезе на българския фондов пазар, ще получи двете ключови институции на него.Очаква се изискванията да бъдат представени на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК) до дни. Според правителствени източници за придобиването на мажоритарен дял в БФБ - София и Централния депозитар ще могат да кандидатстват единствено борси, борсови оператори или холдингови компании, които притежават над 50% от регулирани пазари. Те не може да са държавна собственост, но трябва да разполагат с лиценз за търговска платформа.


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРИЯ"

box_title_arrow.gifНапиши коментар