*
Борба с вредителите

БЪЛГАРСКИТЕ ВЕСТНИЦИ В СРЯДА

|
БЪЛГАРСКИТЕ ВЕСТНИЦИ В СРЯДА

Конфискация само след повдигане на обвинение за извършено престъпление, и то само на собствениците на имане от поне 250 000 лева.Това предвижда новият вариант на закона за отнемане на незаконното имущество, внесен в парламента от ръководството на правосъдното министерство, съобщава “Труд”. Комисията за установяване на престъпното богатство начело с Тодор Коларов ще рови за произхода на доходите и имотите 10 години назад. Предишният проектозакон, наречен “Попова”, предполагаше обвиняемият да пази книжата от материалните си придобивки 15 години. Новият закон за конфискация на имуществото, придобито по престъпен начин, е вече в парламента. Основната промяна спрямо отхвърления през лятото проект на Министерството на правосъдието е, че за конфискация ще е необходимо повдигане на обвинение за престъпление. Няма да се отнемат имоти на извършилите обикновени нарушения. Другото важно условие е обвиняемият да има имоти на стойност поне 250 000 лв., а не 60 000 лв. “Този закон е насочен не към обикновените граждани, а към организираната престъпност”, обясни промяната новият министър на правосъдието Диана Ковачева. “Новият закон трябва да бъде приет до Великден”, отсякъл премиерът Бойко Борисов пред депутатите от ГЕРБ. Изненадващо той отишъл на заседание на парламентарната група малко преди да замине за среща с германската канцлерка Ангела Меркел в Берлин. “Поел съм ангажимент пред френския президент Никола Саркози, пред Меркел и пред шефа на ЕК Барозу, че този път засечки няма да има. С патерици, без патерици, даже някой да е в болница, със системите го искам в залата, когато законът се гласува”, заявил премиерът.

За втори път България загуби дело пред Голямата камара на съда в Страсбург след неговата реформа през 1998 г., пише “Сега” Тя определи камарата да се занимава само с дела без прецедент в съда, изискващи тълкуване на конвенцията за правата на човека. 56-годишният Руси Станев осъди държавата, че над 9 г. го е държала принудително и при нечовешки условия в Дома за възрастни с психични разстройства в с. Пастра, Кюстендилско. България ще трябва да му плати 15 000 евро за причинени морални щети. Състав от 17 съдии, сред които и българската представителка Здравка Калайджиева, единодушно постанови, че срещу Руси Станев държавата е извършила шест нарушения на Европейската конвенция за правата на човека, като дори не му е давала възможност да се оплаче. През 1975 г. Станев бил освидетелстван за шизофрения и по настояване на негови роднини Русенският окръжен съд го пратил в дома в Пастра през 2002 г. Там е настанен принудително до днес. Тъй като бил лишен от правна дееспособност, нямало как да поиска преразглеждане на лишаването си от свобода, защото това можела да стори само неговата официална попечителка. Чак до 2009 г. обаче не са му казвали коя е тя. На 31 август 2006 г. той получил нова експертиза от психиатър, която установила, че страдал не от шизофрения, а от обикновен алкохолизъм, чиито симптоми особено при прояви на агресивност могат да изглеждат едни и същи.

“За пореден път масовото безхаберие, довело до нелепата смъртта на невинен човек, остана безнаказано. Вчера Варненският окръжен съд оправда седемте обвиняеми за смъртта на 22-годишната студентка Гергана Велинова. Момичето бе затиснато от бетонна козирка в морската столица на 2 януари 2008 г.”, четем още в “Сега”. По подобие на казуса "Индиго" и тук единственият виновен се оказа дребна фигура - собственичката на фирма подизпълнител. Тя обаче получи различна присъда само защото е избързала да се споразумее с прокуратурата, за да получи условно наказание. Съдът произнесе оправдателна присъда за седмината с 2 на 1 гласа. Единият от съдебните заседатели е подписал присъдата с особено мнение, защото не е бил съгласен с оневиняването. Мнозинството обаче е приело, че всички обвинени - конструктори, надзорници, проектанти, архитекти, нямат никаква вина за инцидента.

Загубата ни от емиграцията е 1 милиард евро, информира “Труд”. Вестникът посочва, че България е поела по пътя на Албания, където около 9% от брутния вътрешен продукт (БВП) се формира от парични преводи на емигранти към техните семейства в родината. Хилядите млади и способни българи, които са напуснали родината в търсене на по-добро бъдеще, имат все по-голяма роля в българската икономика. През 2010 г. те са вкарали в страната 760 млн. евро и без тая финансова инжекция дефицитът по текущата ни сметка е щял да бъде 160% по-висок, съобщи Евростат вчера. Новината от Евростат едва ли трябва да ни радва, ако се замислим колко сме загубили от това, че много от най-умните и кадърните сънародници живеят в чужбина. Само преди дни Европейската комисия публикува първия си годишен доклад за заетостта в съюза, от който става ясно, че България е загубила 5,4% от БВП заради своите емигранти, които са избрали да се трудят в някоя чужда (и по-развита) икономика. Ако тези 5,4% бяха произведени тук, щеше да има повече пари и за магистрали, и за болници, и за театрите дори. От данните на Евростат и ЕК излиза, че минусът за България от емиграцията е около 1 млрд. евро годишно, обяснява вестникът.

Данъчните не са успели да изпълнят плана си за 2011 г. единствено за социалните осигуровки, става ясно от отчета за изпълнение на бюджета на НАП, цитиран от “Сега”. Приходите по това перо са 255 млн. лв. по-малко от планираните. Само от увеличението на пенсионната вноска с 1.8% държавата очакваше допълнително 373 млн. лв., а от вдигането на минималните осигурителни прагове с 5.6% - още 110 млн. лв. Вчерашната статистика обаче потвърди прогнозите на експертите, че увеличаването на осигуровките не води до повече приходи, а до посивяване на икономиката, обяснява изданието.

202 лева е достигнала границата на бедност у нас, показват последните данни на КНСБ, информира “Новинар”. Това е ръст с около 5, 5 на сто за година. От синдикатите са изчислили, че общо 2146 лева са били необходими на едно четиричленно семейство да оцелее в края на 2011 година. Тези пари са били нужни, за да се покриват средните за българския стандарт разходи. Това означава, че издръжката за живот е скочила с 4,9 % в сравнение с 2010 година. За един човек това е с 25 лева повече, а за едно домакинство с около 101 лева.

Единадесет от всичките 15 владици на Българската православна църква са работили за бившата Държавна сигурност, научаваме от “24 часа”. Сред обявените от комисията по досиетата не са патриарх Максим, Ловчанският митрополит Гавриил, Доростолският Амвросий и Пловдивският Николай. Повечето от 11-те владици с досиета са работили за VI управление - политическата полиция, някои са били към Първо главно управление - разузнаването, а Западно- и Средноевропейският митрополит Симеон е бил и в контраразузнаването. Бившият главен мюфтия Недим Генджев и настоящият Мустафа Алиш Хаджи, които до ден днешен са в неспирна съдебна война за мюсюлманското изповедание, също са били сътрудници на ДС. Хаджи е работил във велинградското й управление под псевдоним Андрей. Вербуван е през ноември 1989 г. и регистриран месец по-късно.

България е готова да помага на закъсали държави в момента, когато техните заплати и пенсии станат по-ниски от българските или като тях. Това заяви премиерът Бойко Борисов, по време на посещението си в Берлин, разказва “Новинар”. В сряда той трябва да се срещнес германския канцлер Ангела Меркел. „Най-важната тема е, ако можем да привлечем на наша страна канцлера Ангела Меркел за това България да бъде подпомагана с 5 процента кофинансиране на проектите, които се правят с европейски пари. Ние сме една от трите финансово най-дисциплинирани държави”, посочи Борисов. „Искаме да бъдем подпомогнати поне по същия начин, по който и недисциплинираните, а именно – да се направи кофинансирането на европейски проекти 5% вместо 20%, както е досега и това да продължи толкова, колкото за другите държави, които ще бъдат подпомогнати по този начин”, добавил премиерът. Според него по този начин ще се освободи финансов ресурс, който да бъде насочен в други сфери.

Правителството оттегли решението си от лятото на 2011 г., с което се даваше възможност на американската компания „Шеврон“ да проучва залежите на шистов газ у нас, пише “Класа”. Мотивът на управляващите за това решение е, че няма достатъчно информация дали технологията хидравлично разбиване на скали е безопасна за околната среда. Така американската компания ще може да прави сондажи за търсене на газ, ако се използват само одобрените в момента техники.

“24 часа” цитира министъра на икономиката Трайчо Трайков да казва по време на обсъждане на въпроса в парламента: "Всичко това, което се предлага тук, ми прилича на мафиотско убийство. Първо забраняваме добива на шистов газ, което е изстрел в сърцето. След това контролно в главата забраняваме и проучванията по метода на хидравличното разбиване. А накрая слагаме забрана и на теренните проучвания, които представляват камион да върви по нивата и да пуска едно бетонно блокче. Това е все едно да отрежем главата на жертвата за по-сигурно." По-малко от денонощие след заседанието с "мафиотското убийство" и приемането на меките забрани, депутатите от ГЕРБ решиха на парламентарната група, че забраната за проучвания и добив на шистов газ ще е пълна и безсрочна. Това предложение трябва да бъде внесено днес в парламента, посочва изданието.


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРИЯ"

box_title_arrow.gifНапиши коментар