*
Борба с вредителите

БЪЛГАРСКИТЕ ВЕСТНИЦИ В СРЯДА

|
БЪЛГАРСКИТЕ ВЕСТНИЦИ В СРЯДА

Спасен от Борисов ТЕЦ оскъпява цената на ток, съобщава "Сега" на първата си страница. Снизходителното отношение на правителството на Бойко Борисов към ТЕЦ-овете на Христо Ковачки ще коства на българите повече, отколкото се прогнозираше, сочи вестникът. Стана ясно, че ТЕЦ "Брикел", която отдавна трябваше да е затворена като голям замърсител, е причината за новото искане на НЕК за поскъпване на тока. Електрокомпанията поиска спешно увеличение на цената на тока от мрежата с високо напрежение с 4.5% заради задължението си да изкупува скъпия ток на "Брикел". Ако ДКЕВР уважи искането, извънредното поскъпване ще предизвика вдигане на цените на тока по цялата верига до крайните потребители.

Напълно неработещ регламент за връщане на старите лекарства измисли здравното министерство, четем в същия вестник. Гражданите ще трябва да връщат в аптеките медикаментите с изтекъл срок на годност, предвижда проект на наредба на ведомството. Препаратите обаче ще може да се предават единствено в аптеките, от които са купени, като хората ще трябва да удостоверяват това пред фармацевта с платежния документ, с който преди време са купили препарата. Подобно изискване масово ще откаже хората да спазват законовата наредба, прогнозира "Сега".
Нито едно дело не постъпи в спецсъда в първия работен ден на институцията, са съобщили за "Сега" от новото звено. И оправдаха липсата със сложните процедури, през които трябва да минат документите, за да стигнат до тях. За да влезе едно дело за гледане в спецсъда, то трябва да бъде изпратено от съответния обикновен съд. "Това означава, че документите минават през определени процедури, изискват се подписи и това води до забавяне", обясниха от новата институция. И допълниха, че очакват първото дело да постъпи за разглеждане до края на седмицата. В края на миналата година от ръководството на специализираните съд и прокуратура заявиха, че очакват да започнат работа с около 80 дела.
Няма опасност от спиране на тока при евентуална по-дълга стачка на миньорите от мини "Марица-изток", които се заканиха от 7 януари да спрат да снабдяват с въглища четирите елекроцентрали в комлекса, ако не им бъдат увеличени заплатите, пише "Сега". Според синдикатите това би могло да срине електроподаването, тъй като ТЕЦ-овете произвеждат около 1/4 от тока в страната, а запасите им от въглища биха стигнали за около десетина дни. Според решението на Националния институт за помирение и арбитраж обаче стачниците трябва да гарантират потреблението на населението от електроенергия, стана ясно късно снощи.

"Новинар" пише по темата, че миньорите от "Мини Марица Изток" имат готовност да излязат в стачка от 7 януари. Това обаче няма да включва протестни митинги и блокади на пътища. Най-вероятно миньорите ще изразят недоволството си от трудовите заплащания, присъствайки на работните си места, но без да изпълняват задълженията си. Така ще спрат добива и подаването на въглища към 4-те топлоелектрически централи в комплекса. Очаква се стачката да продължи, докато ръководството на мините изплати на миньорите допълнителните възнаграждения, договорени и обещани при преизпълнението на годишния план с над 5 милиона тона въглища.Ръководството на мини "Марица Изток" вече отхвърли исканията на синдикатите и добави, че не нарушава споразумението.
Американец, живеещ в България, съди ООН, Световния икономически форум, италианското правителство и други авторитетни институции и личности в конспирация за кражбата на над 1100 милиарда долара под формата на финансови инструменти, съобщава "24 часа". В делото свидетели са български граждани, сред които и бивш разузнавач.Историята звучи като сценарий за филм за световната конспирация, но е напълно реален факт. За безпрецедентния иск, сред ответниците по който са още бившият италиански премиер Силвио Берлускони и генералният секретар на ООН Бан Ки Мун, е съобщило специализираното онлайн издание “Кортхауснюз”, което следи правния живот в САЩ и на което се позовава българският вестник. Искът е заведен в окръжния съд на южния окръг на Ню Йорк на 23 ноември от Нийл Кийнън. Заявлението е от 111 страници. Ищецът е представляван от адвокат Уилям Мълиган - младши от адвокатска кантора “Блейкли, Плат & Шмит”.В документа за Кийнън се подчертава, че е американски гражданин, който живее в България, без да се посочва точен адрес. Той представлява група богати азиатски семейства, наречени с общото название “семейство Драгон”. През 2009 г. те му доверяват разписки от Федералния резерв за $ 124,5 млрд., две държавни облигации за управление в Япония на номинална стойност $ 19 млрд. и американска облигация “Кенеди” на стойност $ 1 млрд. Според Кийнън само лихвите по тези книжа са за над $ 1000 млрд. С ищеца действал и бившият български разузнавач Огнян Маринов, твърди вестникът.
Народът въстана и започна да завежда контраискове срещу монополистите за сметки за ток, вода, парно или телефон, четем в "24 часа".След като делата срещу длъжници регистрираха истински бум през последните 2-3 години, хората имат възможност да се защитят и все повече столичани подават искове, че не дължат сумите, заради които срещу тях са издадени изпълнителни листове. Това сочи практиката на Софийския районен съд за 2011 г.Делата срещу неизрядни клиенти са бързи - достатъчно е дружество да се обърне към съда и да каже, че потребител има неплатени сметки, за да получи изпълнителен лист. След което фирмата доставчик събира дълга чрез съдия-изпълнител."Дело може да се заведе за 2 просрочени сметки, независимо дали задължението е 500, или 50 лв.", твърди шефът на бургаската топлофикация Въльо Дучев.Ако клиентът обаче напише, че "възразява", защото бил платил всичките си сметки или има неплатени, но по-малко, казусът влиза в съдебна зала.
"Градим нова лудница", гласи заглавие в "Труд". От текста става ясно, че за първи път от 30 г. държавата ще строи нова болница. В нея ще се премести столичната психиатрия. В момента софийската лудница се помещава в осем сгради в Курило, строени през 1949 г.Новината за строежа е съобщил за “Труд” здравният министър д-р Стефан Константинов.

Атрактивна оферта за доставка на употребявани изтребители "Юрофайтер" се очаква да получи премиерът Бойко Борисов по време на посещението си в Германия в края на месеца, съобщава "Стандарт". Министър-председателят ще постети Берлин на 17 и 18 януари, където ще разговаря с германския канцлер Ангела Меркел. По време на срещата на "четири очи" ще бъдат обсъдени всички двустранни въпроси. Именно тогава щели да станат ясни детайли от германското предложение за изтребителите. По неофициална информация офертата включвала и безплатно обучение на българските пилоти.От българска страна пък ще бъде поставен въпросът за мотрисите за БДЖ. Германия е една от четирите държави, които произвеждат "Юрофайтер". Това е един от най-модерните бойни самолети в света. Неговите възможности бяха демонстрирани по време на авиошоуто през септември край Пловдив. Българското военното министерство поиска през февруари м. г. оферта от всички производители за доставка на 8 изтребителя. От консорциума ЕАДС, който произвежда "Юрофайтер", предложиха да ни продадат нови изтребители по 80 млн. евро за бройка. По-късно в надпреварата се включи друг производител на модерния европейския изтребител - Италия, която предложи втора употреба самолети от по 35 млн. евро.Не е изключено германската оферта да е подобрен вариант на тази на ЕАДС. В интервю за в. "Българска армия" военният министър Аню Ангелов заяви, че през февруари се очакват да бъдат получени подобрени оферти от някои от производителите. Но не се ангажира кога ще тръгне конкурсът. По думите му засега той се отлага за 2013 г., припомня "Стандарт".


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРИЯ"

box_title_arrow.gifНапиши коментар