*
Борба с вредителите

БЪЛГАРСКИТЕ ВЕСТНИЦИ В СЪБОТА

|
БЪЛГАРСКИТЕ ВЕСТНИЦИ В СЪБОТА

Борисов си приписа за заслуга и продължителността на живота, пише "Сега". Темата присъства във всички съботни български вестници.

Според премиера за 3 години управление на ГЕРБ живеем с година повече, макар статистиката да е до 2010 г., уточнява "Сега". Без да се церемони, премиерът Бойко Борисов си приписа като заслуга и увеличението на продължителността на живота у нас, цитирайки несъществуващи данни. Правителството на ГЕРБ е увеличило продължителността на живот в България с цяла година за последните 3 г., твърди той на последното заседание на МС. Борисов обаче се позовава на още неизлезли данни на Евростат, тъй като европейската статистика е изчислила продължителността на живот само до 2010 г., т.е. едва година и половина от управлението на ГЕРБ. Освен това данните от години сочат удължаване на живота на българите, а скокът с 1 година е от 2006 г. до 2010 г.Под диктовката на ЕС ГЕРБ прие абсурден закон за престъпните имоти - е друго заглавие в "Сега".
Според вестника мафията едва ли ще пострада, но съдът в Страсбург ще бъде засипан от дела за нарушени човешки права. Адвокатът Михаил Екимджиев прогнозира, че законът за конфискацията може да доведе до множество дела в Страсбург. Според него законът повтаря слабостта на предишния закон да не се разследва връзката между престъплението и имуществото, което се конфискува. Екимджиев обясни, че държавата не е длъжна да докаже, че конфискуваното имущество е придобито вследствие на престъпление. Изискването държавата да разследва гражданина 18 месеца, без той да има право на защита, също е сериозен проблем. Екимджиев разкритикува и текста, че гражданинът трябва да доказва, че е спечелил парите за имотите си почтено, което според него обръща доказателствената тежест.


Година след първата му неуспешна атака срещу ръководството на митниците вътрешният министър Цветан Цветанов отвари нова глава в тази битка, четем в "Сега". Вчера той обяви, че операцията на МВР на ГКПП "Капитан Андреево", при която по обвинения в корупция бе задържана цяла смяна от над 30 митничари, е била организирана и извършена в пълна тайна от ръководството на Агенция "Митници" и от шефа й Ваньо Танов. Цветанов допълни, че предварително е запознал с детайли единствено премиера Бойко Борисов. Споделил и с финансовия министър Симеон Дянков, че започва операция, без да му каже къде. Веднага след обявяването на операцията и арестите Ваньо Танов благодари на МВР. "Разбира се, има си хас да не благодари за това, което свършихме", подхвърли иронично Цветанов. Точно преди година МВР шефът атакува директно Танов, че не си върши работата и трябва да си ходи. Премиерът обаче не го махна. Месеци по-рано в публичното пространство излязоха записи на разговор между Борисов и Танов, в които министър-председателят го кара да спре проверка на бирената фабрика на Михаил Михов, известен и като Мишо Бирата. Танов пък отне лиценза на "ЛУКойл" заради немонтирани уреди. Тогава шефът на митниците отново бе нападнат от Цветанов, че действията му са срещу националната сигурност. Междувременно Дянков, който също не е в особено добри отношения с Цветанов, защити Танов. "Ваньо Танов е добър директор на Агенция "Митници", има доверието и подкрепата ми", обяви Дянков. Към защитата на шефа на митниците се присъедини и премиерът Бойко Борисов.


Според "24 часа" обаче "тръгва чистка в митниците след зрелищната полицейска акция на Капитан Андреево". Това са посочили пред вестника запознати. В сряда вечерта бе арестувана цялата първа смяна митничари заради подкупи и рекет.Прогнозата е уволненията и оставките да тръгнат от върховете на агенцията. Спрягат се имената и на двамата заместници на шефа на митниците Ваньо Танов, както и на един началник на митница. Правела се и нова структура на агенцията и системата на митниците, която щяла да отнесе и редови служители. Слуховете бяха подсилени от изявление на премиера. Според него операцията е потвърдила думите на Танов, че "митниците се нуждаят от освобождаването на много хора на различни длъжности. Действията на МВР и прокуратурата ще подпомогнат вземането на важни решения от страна на Танов, който има пълната моя подкрепа", заяви Бойко Борисов вчера.


В общежитието на бобовдолския затвор в с. Самораново - между Дупница и с. Ресилово, където е прочутото имение на Братя Галеви, се строят нови апартаменти за тях, научаваме от "24 часа".Този слух тръгна в Дупница още след като оправдателната присъда от Кюстендилския окръжен съд бе пратена в Софийския апелативен. Преди ден Върховния касационен съд (ВКС) отреди окончателно: за Пламен Галев - 5 г. затвор, за Ангел Христов - 4 г. Двамата бяха осъдени за рекет."Местят си резиденцията от Ресилово в Самораново - на 2 км от имението им и на половин - от Дупница", коментира един от свидетелите по делото срещу бизнесмените Антонио Якимов. Според него в затворническото общежитие били вкарани много пари, за да е комфортно на двамата.


"Труд" информира, че най-малко 11 630 деца остават без място в детските градини и яслите в София след първо класиране вчера. Сметката направи шефката на образователната дирекция в Столичната община Мария Минчева. От раз бяха приети 8283-ма малчугани. Общият брой на кандидатите бе 27 428, но от тях над 5000 се борели за преместване в друга градина. Най-голям продължава да бъде недостигът за яслените групи, като извън тях остават над 6000 деца. По данни на системата за класиране обаче са приети 4388 деца и остават да чакат близо 8000.


Друга новина от същия вестник е, че броят на учениците, които напускат училище намалява. През миналата учебна година "едва" 14 500 деца са излезли от класните стаи. Преди това всяка година напускаха по около 20 000 ученици. Това показват последните данни на Националния статистически институт (НСИ).Основната причина за отпадането на децата обаче остава бедността. 6900 ученици, или 47,5 процента от напусналите, са го направили по семейни причини. След това е процентът на заминалите за чужбина - 31,8. Само 15% са спрели да ходят на училище, просто защото не им се учи вече.Според Минчева имало над 2000 други деца, които или са с място в самостоятелните ясли, но родителите им искали да ги преместят в ОДЗ-та, или не били навършили годинка. С тяхната бройка некласираните стават към 14 000.


Църквата скочи на Лейди Гага, пише "Стандарт". "Не бива да се прокламира онова, което е грях", е казал вчера Знеполският епископ Йоан, който е викарий на патриарха и Софийски митрополит Максим по повод хомосексуалните внушения от песните и поведението на звездата. Йоан уточни, че Светият синод не е обсъждал въпроса, но най-вероятно темата да се дискутира на едно от предстоящите заседания. Преди три години в декларация църквата се обяви срещу концерта на Мадона в столицата, припомня вестникът.


Само за три години власт ГЕРБ успяха да поставят черен рекорд в нивото на безработицата, пише "Дума". От НСИ обявиха вчера, че безработните в страната са достигнали 12,9%, или 422 500 души. Това е най-високото ниво на неработещите, постигано от 2001 г. насам. Тогава безработицата бе близо 19 на сто.Според данните на националната статистика през първото тримесечие на 2012 г. хората без работа са се увеличили с 0,7% спрямо същия период на миналата година. Общият брой на заетите е 2 851 300, което е 45 на сто от хората над 15 години. Данните сочат още, че заетите българи на възраст между 15 и 64 години са малко под 67 на сто и са намалели с 0,3% спрямо същото тримесечие на 2011 г.


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРИЯ"

box_title_arrow.gifНапиши коментар