*
Борба с вредителите

БЪЛГАРСКИТЕ ВЕСТНИЦИ В СЪБОТА

|
БЪЛГАРСКИТЕ ВЕСТНИЦИ В СЪБОТА

Тайно проверяват имоти, конфискуват ги и по сигнал на бдителни граждани, резюмира "24 часа" приетите досега текстове от спорния закон за конфискация на престъпно имущество. Проверката на съмнително придобито имущество ще се прави за 15 г. назад, тайно и ще продължава 18 месеца.Процедурата няма да има връзка с наказателния процес - дори при оневиняване на лицето, ако е открито разминаване между доходите и стойността на имотите му, те ще се запорират. Това приеха депутатите на среднощното си заседание в сряда и в петък сутринта, като оставиха довършването на закона за след 1 май.Парламентарният екшън по тъмно тогава може да се повтори, защото ГЕРБ иска да довърши закона за следващия мониторингов доклад. 65 престъпления са предвидени като основания да започне проверка. Освен тежки - убийство, грабеж, отвличане, трафик на хора и наркотици, контрабанда, корупция и пр., влизат и длъжностни присвоявания, безстопанственост, измама, фалшификации и по-леки престъпления, за които НК предвижда пробация и глоба.Депутатите обаче отложиха прецизирането на списъка им. Под ударите на закона ще се попада и за административни нарушения, ако се предполага, че са довели до облага за над 150 хил. лв. При другите престъпления ще се търси несъветствие между доходи и имущество в размер на 250 хиляди.Как ще се доказват доходи и придобивки за 15 г. назад, след като банки и данъчни пазят данните 5, по изключение 10 години, пита напразно опозицията.Още по-скандален според нея е текстът, че освен разследващи органи и длъжностни лица, граждани също ще могат да сезират комисията по конфискацията. Ако на някого "е станало известно, че е придобита облага от административно нарушение на стойност 150 000 лева", той може да прати донос. След люта битка и по препоръка и на министър Диана Ковачева все пак отпадна текстът това да става дори по анонимни сигнали.Съзнавате ли какъв климат създавате в обществото - всеки ще може да се саморазправя с конкурент или омразен комшия, питаха от БСП, СДС, ДПС, БСП и независими. Тайното проследяване на личния живот и собствеността на хората пък е в стил "Вишински", протестира напразно опозицията.


Борисов скастри и от Баку Еврокомисията, пише "Сега". Премиерът обяви, че първи в ЕС ще получим газ от Азербайджан, но бе опроверган от бивш посланик.Ден след като даде на президента на ЕС Херман ван Ромпой идеята за създаване на "Еврогаз" - компания, която да доставя природен газ на всички държави членки, премиерът Бойко Борисов упрекна Европейската комисия, че само говори за разнообразяване на енергийните доставки, но нищо не прави.Това се случи по време на посещението му в Баку, където Българският енергиен холдинг (БЕХ) и СОКАР (Азербайджанската газова и петролна компания) подписаха меморандум за сътрудничество. Това даде повод на Борисов да обяви, че България първа в ЕС ще получи природен газ от прикаспийската република. "Иска ли Европа реална диверсификация на газ - това трябва да си изясним", сподели българският премиер с азербайджанския си колега Артур Расизаде."Ако не ни дават да направим интерконектор с Турция и по него да се доставя азербайджански газ, думата диверсификация няма реално значение в словореда на ЕС", коментира още Борисов. Той и друг път е критикувал Брюксел, че не осигурява достатъчно финансиране за газови тръби, по които България да може да доставя газ от различни източници и компании. Енергийният експерт Илиян Василев, който е бивш посланик в Москва, обаче коригира информацията. "България няма как да бъде първа, тъй като Гърция от доста години има договор с Азербайджан за доставка на минимални количества газ", посочи Василев


Митът, че българските ученици са изключително натоварени, падна, е друго заглавие в "Сега". Българчетата учат малко и почиват много в сравнение с връстниците си от другите държави от Европейския съюз, пише вестникът, който цитира анализ за задължителното учебно време, учебния календар и ваканциите в европейските страни, публикуван от образователната мрежа Eurydice към Европейската комисия за настоящата учебна година. Средният брой часове на година по задължителните предмети у нас е 687.След България са само Латвия и Унгария.Освен че се характеризира с неголям брой часове, българското образование не дава трайни и практически приложими знания. И в трите оценявани области - четене, математика и природни науки, българските 15-годишни имат ниски средни резултати, сочат данните от последното международно проучване за грамотността PISA 2009. Делът на учениците, които не успяват да покрият критичния праг на грамотност, се колебае от 39 до 47%. Например резултатите на българските деветокласници по четене са значително под средните постижения за PISA. Сред държавите от ЕС с по-нисък резултат е само Румъния.


На фона на задълбочаващата се демографска криза майките у нас гледат с все по-малко средства децата си след решението на ГЕРБ да увеличи с цяла година периода, от който се взема доходът за изчисляване на обезщетението за майчинство, съобщава "Сега" въз основа на отчета на НОИ за изпълнението на бюджета за първото тримесечие. Средното обезщетение за бременност и раждане и за отглеждане на дете до 1 г. е паднало до 377.10 лв., което е намаление с 3%, или с 11.30 лв. спрямо същия период на 2011 г.През 2011 г. управляващите гласуваха високоплатеното майчинство да се изчислява като 90% от средния доход за 18 месеца вместо за 12 месеца назад, както беше до 2010 г. Това автоматично намали обезщетението с около 40 лв. През т.г. базата беше вдигната с още 6 месеца и стана 2 години. Така бяха наказани всички майки с аргумента, че трябва да се спрат злоупотребите, като се правят фиктивни осигуровки със задна дата за по-високо майчинство. Засечените такива случаи обаче бяха едва 220, сочи вестникът.


За общо 5 фалшиви документа ще бъде съдена Калина Илиева, а според прокуратурата единият от тях - дипломата за магистър по икономическа комуникация, е изработен от обвиняемата, пише "24 часа". Не е ясно кой конкретно е фалшифицирал останалите 4, съпътстващи свидетелството, документа. Илиева обаче е обвинена, че ги е използвала.С 5-те документа през есента на 2007 г. тя е легализирала у нас завършено образование в чужбина и по-късно е участвала в конкурс за експерт в отдел "Европейско финансиране" във фонд "Земеделие". Едно от изискванията било завършено юридическо или икономическо образование.Районният прокурор Виктор Тарчев внесе в четвъртък обвинителния акт и делото срещу Илиева в съда. Наказанието, предвидено за престъпленията, в които е обвинена бившата шефка на фонд "Земеделие", е до 8 г. затвор. Прокуратурата твърди, че Илиева сама е фалшифицирала дипломата си, като се позовава на графологичната експертиза. Вещите лица са сравнявали образец от почерка на обвиняемата с документа и са стигнали до извода, че има съвпадение на елементи и дипломата е фалшифицирана от Илиева.Любопитен факт, който вероятно ще бъде споменат в съдебната зала, е, че преди да се "дипломира" в берлинското училище, Калина Илиева е завършила средно художествено училище "Акад. Илия Петров".Специалността е “графика”, а придобитата квалификация - "художник със средно образование". Очаква се обвинението да отбележи, че със способностите си в тази сфера Калина би могла да фалшифицира документ. Дали обаче го е направила, ще реши съдът.България трябва веднага да се справи с проблема с децата родилки, сочи "Труд". Такъв ангажимент пое държавата пред Брюксел, след като ратифицира конвенцията на Съвета на Европа за закрила на децата от сексуална експлоатация и сексуално насилие. Документът бе публикуван вчера в официалния раздел на “Държавен вестник”. Сексът между пълнолетен и тийнейджър под 18 г. е престъпление, пише в конвенцията. От няколко години страната ни е номер едно в Източна Европа по аборти и раждания във възрастовата група 15-19 г. Всяка година около 40 на 1000 момичета в тази група правят аборт. Ранната женитба е традиция и при ромите, но наказаните са малцина.


3 млрд. лева ръст на оборота отчитат от НАП след свързването на касовите апарати, пише "Труд", който се позовава на данни на НАП.Рекордното увеличение важи за декларираната данъчна основа на облагаемите с ДДС доставки за месец март в сравнение с месец февруари 2012 г. Според данните, посочени в ДДС-декларациите за месец март, които се декларираха до 17 април, общата данъчна основа на доставките е 15,2 млрд. лева, докато през февруари 2012 г. тя е била 12,3 млрд. лева.Тези положителни тенденции се допълват и от факта, че оборотите от март тази година се изравняват с тези от март 2008 година, когато общата данъчна основа на облагаемите с ДДС доставки е била също 15,2 млрд. лева.От НАП смятат, че тези резултати се дължат и на последвалите контролно-ревизионни дейности. В края на март изтече срокът, в който всички търговци трябваше да осигурят дистанционна връзка на фискалните си устройства с агенцията. Последвалите проверки в цялата страна показаха, че почти няма нарушители на новите разпоредби, а свързването на касовите апарати с НАП има сериозен дисциплиниращ ефект при отчитането на обороти в страната.


Машини ще сменят обменните бюра на летища и в курортите, научаваме от "СТандарт".Тази възможност се дава с промени в наредбата за изискванията към обменните бюра, подготвени от Министерството на финансите. Автоматите за обмяна на валута приличат на банкоматите. Но в тях клиентите ще пускат евро или долари, а машината ще връща левове и стотинки по предварително обявен на екрана й курс. Вече има фирми, които са изразили желание да поставят такива машини на летища и в курортите, където има най-голям туристически поток. Банкоматите за обмяна на валута са разпространени в другите страни и се очаква да има голям интерес към тях на морето, където традиционно чейндж бюра жилят туристи с неизгодни курсове. Машините за валута ще сменят до 2000 лв. или равностойността им в чужда валута. Наредбата дава и право на рекламация, ако машината пусне повредени банкноти.


Двеста страници доказателства и DVD диск бяха представени вчера в Пловдивския районен съд по делото за клевета срещу Цветан Цветанов, пише "Дума". То бе заведено от шефката на съюза на съдиите Мирослава Тодорова. Нито съдия Тодорова, нито министър Цветанов се появиха в пловдивския съд. В залата те бяха представлявани от адвокатите си. Доказателсвата бяха изнесени от адвокат Даниела Доковска, която брани интересите на Тодорова. Доковска предаде DVD с пълен запис на интервюто от 24 януари т.г. по бТВ, в което Цветанов свързва шефката на Съюза на съдиите с организираната престъпност у нас. Дискът е с придружително писмо от директора на Новини и актуални предавания в телевизията - Люба Ризова, удостоверяваща истинността и пълнотата на записа. Своите доказателства адвокатката на съдия Тодорова подкрепи и с 200 страници материали, сред които становища на европейски топсъдии по отношение на независимост, институционалност, роля на съда.Адвокатът на министър Цветанов - Десислава Добрева, поиска време да се запознае с материалите. Делото бе насрочено за 25 юни.


България и още две европейски страни са без нито един спрян финансов инструмент от Европейската комисия, цитира "Новинар" министъра по еврофондовете Томислав Дончев. Според него това означава, че страната ни се нарежда на първите места и по най-малко допуснати грешки в ЕС, като процентът ни се равнява на 0,1-0,2 процента. В момента са спрени плащанията по 150 оперативни програми във всички държави членки на ЕС.“Само в рамките на една година плащаме и възстановяваме толкова, колкото за всички останали години от началото на 2007 г. България втора година поред прави една малка революция”, поясни Дончев.Според него трябва да се ускори темпото на усвояване, защото, „ако другите могат да си позволят да ходят, ние сме обречени само и единствено да тичаме”.


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРИЯ"

box_title_arrow.gifНапиши коментар