*
Борба с вредителите

БЪЛГАРСКИТЕ ВЕСТНИЦИ В СЪБОТА

|
БЪЛГАРСКИТЕ ВЕСТНИЦИ В СЪБОТА

Премиерът обяви война на Трайчо Трайков, съобщава "Сега" и пояснява: странни метаморфози претърпя съдбата на бившия министър на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков само за една седмица. Точно преди седем дни Трайков подаде оставка по "препоръка" на вицепремиера Цветан Цветанов, като формалният повод бе провалът на посещението в Катар, където нито един местен бизнесмен не уважи форума с българско участие. След това премиерът Бойко Борисов обясни, че ексминистърът е муден в работата си, а в четвъртък вицепремиерът Симеон Дянков обяви, че Трайков ще продължи да работи за правителството. Вчера обаче Борисов направо го зачеркна от сметките си и остро го нападна. От думите на министър-председателя се разбра, че е имал намерение да направи Трайков свой съветник, за да "довършим част от нещата, за които той има компетентност". Но му отмилял, след като прочел какви ги приказва бившият министър по медиите. Според премиера Трайков е заложил няколко капана на своя наследник Делян Добрев и настоя да даде обяснения публично. От изявленията на Борисов стана ясно, че е вбесен най-вече от настояванията на Трайков за договаряне на по-изгодни условия по проекта "Южен поток". Но даде да се разбере, че бившият му подчинен се е издънил и по други направления."24 часа" цитира думите на Борисов за Трайков: “Нямам му доверие.”Т. нар. капани са подозренията на бившия министър, че е отстранен заради чужди интереси в енергетиката. Тогава той изброи искането ни 59 км от “Южен поток” да са български, възвръщаемостта по проекта да е над 8% и цените на газа от Русия да бъдат намалени с 10-15%.“Говори за неща, които самият той не е успял да свърши. И знае, че не могат да станат”, изригна вчера премиерът. Според него всеки е наясно, че над 8% възвръщаемост е свръх и няма начин да я договорим, след като вече сме отрязали Москва за българо-руска АЕЦ “Белене” и сме затворили “Бургас-Александруполис”.За отсечката от 59 км пък заяви: “Веднага отсреща ти казват, че искаш да сложиш два крана и да направиш украинска криза след време. Ако беше така, ние да си изградим цялата тръба. Но не можем, защото нямаме пари и подписваме за 50:50.”

Тричленки ще решават кои роми имат право на лична карта, четем в "Сега". След като дълго време тормозиха гражданите с безумни изисквания за адресна регистрация, управляващите решиха да разхлабят леко примката, но част от промените са спорни. Тежката парламентарна артилерия на ГЕРБ - Красимир Велчев, Красимир Ципов, Искра Фидосова и Емил Радев, внесоха вчера промени в Закона за гражданската регистрация, с които се опитват да смекчат пълните безумия, които сами забъркаха преди година под предлог да се сложи край на търговията с гласове по изборите. Основната промяна отново се отнася най-вече до големите ромски общности, които живеят в имоти без акт за собственост и затова не могат да си извадят документ за самоличност. Сега се предлага техният проблем да се решава от специална комисия, определена със заповед на кмета на общината. В нея ще се включват служител от общинската администрация и по един представител на териториалните структурни звена на МВР и на Агенцията за социално подпомагане.

Поправката е много спорна, като се има предвид, че се дава възможност за субективна преценка на служители от местната и централната власт да решават на кого да дадат постоянен и настоящ адрес и на кого не. В закона няма посочен дори един обективен критерий за това. А и не е ясно как една тричленна комисия ще провери десетки хиляди случаи.Промените все пак отстраняват едно безспорно безумие. Според сегашния закон, за да се регистрира например съпруг на адреса на съпругата си, трябва да носи нотариалния акт за собственост на жилището в общината. Освен това трябва да представи и декларация от съпругата, че е съгласна съпругът й да живее на адреса. С предлаганите промени за извършване на адресна регистрация на хора, които са в родство по права линия със собственика или ползвателя на имота, както и за съпрузите, вече няма да се искат необходимите в момента документи. Кметът на общината, района или кметството или определените от него длъжностни лица ще извършват служебна проверка в регистъра на населението за родствената връзка между собственика или ползвателя на имота и лицето, което заявява постоянен или настоящ адрес. Ще има и проверка чрез отделите "Местни данъци и такси" за собствеността на имота.

Румъния е готова да постави пред международен съд въпроса за спорната зона с България в континенталния шелф на Черно море, пише "Сега", като цитира държавния секретар на румънското външно министерство Богдан Ауреску. Висшият дипломат заявява, че желанието на Букурещ е да разреши спора чрез преговори. Но ако това не стане, двете държави ще трябва да се обърнат към трета страна, смята Ауреску. Според него това може да бъде Международният съд в Хага, арбитражен съд или Международният съд за морско право в Хамбург.От изявлението на Ауреску се разбира още, че румънската дипломация се е раздвижила след новината, че правителството на Бойко Борисов е започнала процедура за издаване на разрешение за проучвания за въглеводороди в район на Черно море, който се пресича със спорната зона. Според съобщение, публикувано в Официалния вестник на ЕС на 31 януари, правителството на Борисов е приело решение на 31 октомври 2011 г., с което започва такава процедура за площта "Блок 1-21 Хан Аспарух". Тя е с размер 14 220 кв. км., а координатите й са подробно описани в съобщението.
Задава се куриозен доклад на комисията за полицейското насилие, съобщава също "Сега". Заместник-председателят на ПГ на ДПС Лютви Местан се е занимавал с уреждане на селски мачове, а депутатът от БСП Ангел Найденов и президентът Георги Първанов били замесени в случая "Мирослава". Тези странни изводи се съдържали в доклада на временната анкетна комисия, която разследва случаите на полицейско насилие. Иван Костов пък е нарочен за човек, който има своя "къртица" в пернишката полиция и през него изтичала информация за разследването по случая с отвлечената и убита Мирослава Николова. Докладът трябва да бъде официално представен до седмица.Подписано е споразумение за "Горубсо - Мадан", информира "24 часа". Работниците ще си получат заплатите, заяви премиерът Бойко Борисов. Самият той се включи във вечерните преговори за парите и съдбата на миньорите. Разбра се, че Валентин Захариев е подписал протокол със 7 точки, чрез който прехвърля задълженията си на концесионера на "Горубсо-Златоград" Николай Вълканов. Борисов заяви, че миньорите могат да получат неизплатените си възнаграждения още днес, ако СИБАНК и Банка ДСК мобилизират в съботния ден служителите си на работа, така че да направят преводите по картите на миньорите. По-рано новият министър Делян Добрев съобщи, че късно в четвъртък преговорите за мините са се провалили заради скрити задължения на дружеството. Оказало се, че концесионерът - "Интертръст холдинг" на Захариев е скрил дълг от 12 млн. евро. Подписка Валентин Захариев да бъде разследван от прокуратурата и арестуван започнаха протестиращите миньори. За няколко часа над 250 души сложиха парафи под нея.

"Капитал" отбелязва, че Николай Вълканов, собственик на "Минстрой холдинг" и бивш вицепрезидент на Мултигруп, е подписал споразумение за поемане на дълговете на закъсалото предприятие от фирма на Валентин Захариев. Сделката е била договорена с посредничеството на държавата, а във финалните преговори е участвал лично и министър-председателят Бойко Борисов. Вълканов в момента притежава ГОРУБСО - Златоград, и притежава концесия върху тамошната мина "Върба". Бизнесменът, за когото се знае, че се ползва с политическата подкрепа на ДПС, беше един от тримата кандидати за покупката на ГОРУБСО - Мадан. Другите двама бяха Първа инвестиционна банка и фирми от групата на "Химимпорт". Вълканов беше човекът, който плати прословутия хонорар на Ахмед Доган, с когото не крие, че са в близки отношения.

"Острието" на Костов за София подаде оставка, съобщава "Новинар". Прошко Прошков подаде оставка от Националното ръководство на Демократи за силна България по-малко от шест месеца, след като беше номиниран за кандидат за кмет на "Синята коалиция" за изборите в София. В момента Прошков е общински съветник, а в предишния мандат беше районен кмет на "Лозенец". Оставката му идва само ден, преди заседание на Националното ръководство на ДСБ във Варна, с което се продължава дискусията за "идейните промени в ДСБ".

В интервю за "Труд" Прошков заявява: "Вчера подадох молбата си да бъда освободен от Националното ръководство на ДСБ. Никога не съм се стремял да съм в партийно ръководство. Не съм го и очаквал. За 3 месеца като негов член видях как функционира и как мисли да изведе партията в нова орбита. Не мисля, че подходът е верният и не мисля, че ако вървим по този път, мога да допринеса с нещо. Опитах се да променя позиции за много неща, но това не е особено възможно. Не виждам най-важното - да се оцени трезво реалното положение, в което се намираме като политическа сила. Да си го кажем честно. Анализът след местните избори бе, че сме стабилни в цялата страна и повтаряме резултатите си като брой общински съветници. Да отчитаме за успех по един общински съветник в големи и важни градове, ми се струва странно. Лично аз смятам, че претърпях неуспех в София, където сме трети. При това положение не виждам как 6-ото място в Пловдив или във Варна може да бъде наречено успех".

Природният газ ще поскъпне с близо 13 на сто от 1 април, пише "Новинар". Такова окончателно решение взе Държавната комисия за енергийно и водно регулиране.За второто тримесечие пределната цена при продажба от обществения доставчик на крайните снабдители и на потребителите, присъединени към газопреносната мрежа, ще бъде в размер 75,14 лв. за мегаватчаса без ДДС.Регулаторът ще реши в началото на другата седмица с колко ще скочат цените на парното и топлата вода в отделните топлофикации.Според първоначалните разчети топлоенергията в София трябва да поскъпне с 9.14 на сто. В Пловдив хората ще плащат най-вероятно с над 10 процента повече.

Докладът за "Белене" идва до 2 седмици, съобщава "Стандарт". До 1-2 седмици България ще получи доклада на консултанта за АЕЦ "Белене", заяви министърът на икономиката Делян Добрев. "Вчера се срещнах с HSBC, за да се уверя, че скоро ще получим окончателния вариант на пазарното проучване и икономическия анализ. Когато го имаме, ще сложим всичко на масата, ще има открита дискусия в парламента и обществото, но това ще отнеме време. Затова ще ни бъде необходимо удължаване на срока на допълнителното споразумение, защото всичко това не може да стане до 31 март", заяви Добрев. Той допълни, че след получаване на окончателния доклад от HSBC ще бъде начертан план кога ще бъдат обсъждани останалите стъпки около проекта.Малко по-рано шефът на "Росатом" Сергей Кириенко обяви, че британската банка от есента не е искала данни от руската компания и вероятно окончателният им доклад вече е готов.
"Стандарт" цитира поредната критика на бившия президент Георги Първанов към кабинета: "Не 4, 14 министри да смени ГЕРБ, ако няма ясна концепция какво ще се прави в сферата на здравеопазването, каква ще е политиката спрямо лекарите, тяхната квалификация и всичко останало, нещата няма да се променят". ГЕРБ трябва да се свали на всяка цена от управлението на страната на предстоящите избори, заяви той. Според Първанов обаче сблъсъкът с управляващите трябва да се проведе в рамките на конституцията и закона. Основание за това му давали случаите със здравната политика и смяната на здравния министър, както и рокадата в сферата на икономиката. Според него това говорело за липсата на политика и отговорност, която не е на министрите, а на премиера Борисов.


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРИЯ"

box_title_arrow.gifНапиши коментар