*
Борба с вредителите

БЪЛГАРСКИТЕ ВЕСТНИЦИ В СЪБОТА

|
БЪЛГАРСКИТЕ ВЕСТНИЦИ В СЪБОТА

ГЕРБ вече открито нападат здравния си министър, пише "Сега". След като повече от седмица се носят слухове, че здравният министър Стефан Константинов ще бъде уволнен, а в четвъртък премиерът Борисов му отпусна 5-6 дни да потуши скандала с лекарствата, депутатите на ГЕРБ вече открито се противопоставят на министъра."За тази година и половина, откакто той е министър, нещата никак не вървят добре в този сектор", обяви пред Нова телевизия шефът на здравната комисия в парламента Десислава Атанасова. "Очакваме министърът да отговори на доверието, което му оказахме, избирайки го да ни представлява в сферата на здравеопазването. И смятаме, че всеки, който поеме това доверие, трябва много ясно да се запознае със своите законови отговорности и да ги изпълнява подобаващо", заяви пред БНТ пък Даниела Дариткова от ГЕРБ.За бъдещ 4-ти здравен министър в кабинета "Борисов" се спрягат редица имена, сред които и това на Десислава Атанасова. Тя отрече с нея да е говорено по въпроса. Атанасова беше сочена и за евентуален бъдещ управител на здравната каса.

Според "24 часа", който се позовава на депутати от управляващата партия, "само фактът, че никой не се навива да стане здравен министър №4, държи Стефан Константинов на поста".

Единственият сигурен ефект от пенсионните реформи от 2000 г. насам е, че пенсиите все повече ще изостават спрямо доходите от труд, съобщава "Сега", като обобщава данните, представени на международната конференция "Заетост и доходи". За намаляването на пенсиите основно влияе решението на ГЕРБ да индексира пенсиите само с инфлацията, а не по швейцарското правило, което отчита и вдигането на осигурителния доход.Същата негативна тенденция отразяват и разчетите на НОИ. Според тях в кризата нетният коефициент на заместване, т.е. пенсията спрямо дохода след приспадане на данъци и осигуровки, се е повишил от 53.3% през 2008 до 57.2% през 2011 г. Но до 2015 г. ще падне до 54.5%. За същия период брутният коефициент на заместване е нараснал от 42 на 44.9%, а през следващите 4 години се очаква да падне с 4% до 40%. Безработицата през февруари скочи с 0.4 процентни пункта в сравнение с януари и стигна 11.5% , цитира "Сега" данни на Агенцията по заетостта. Регистрираните без препитание стигнаха 376 171, което е с 10 176 души повече спрямо януари. Новите безработни са 35 872, или с близо 14 000 по-малко, отколкото бяха месец по-рано, когато бяха освободени много хора заради края на субсидираната заетост. Изходящият поток, който включва устроени на работа и със загубена регистрация заради нарушения, също е намалял, което обяснява ръста на безработицата.

Премиерът Бойко Борисов обеща да внесе споразумението за борба с фалшификациите АСТА за ратификация в парламента и да призове представителите на ГЕРБ в НС да я отхвърлят, четем в "Сега". Премиерът заяви това на вчерашния парламентарен контрол в отговор на въпрос на Петър Курумбашев от левицата. Според депутата това е единственият легален начин държавата да заяви, че се отказва от подписа си под споразумението. Той припомни, че всички опозиционни партии в НС са единодушно против ратификацията на АСТА. Споразумението беше подписано на 26 януари в Токио от 22 държави членки на ЕС, между които България, а също от Австралия, Канада, Швейцария, Мароко, Мексико, Нова Зеландия, Южна Корея, Сингапур, САЩ и Япония. Българският подпис бе положен от посланика ни в Япония тайно, без обществен дебат, което предизвика протести. Правителството оттегли устно подкрепата си от споразумението, а министърът на икономиката Трайчо Трайков се призна за виновен, че не е прочел внимателно текстовете, с които се ограничават правата на интернет потребителите. Предстои документът да бъде ратифициран от Европейския и националните парламенти.

Незабавна отмяна на мораториума върху проучването и добива на шистов газ поиска новоучреденото Движение за енергийна независимост (ДЕН), пише "24 часа". Местният добив на синьо гориво може да осигури независимостта от "Газпром", каза един от учредителите му Димитър Иванов на първата пресконференция на движението. Управляващите се вслушали не в експертите, а в еколози, които били проводници на чужди интереси.Парното ни е по-скъпо, отколкото в страни отвъд полярния кръг, а може да е два пъти по-евтино, каза бившият шеф на "Булгаргаз" Васил Филипов. Това е заради заробващите цени на природния газ, който ни продава "Газпром".

"24 часа" цитира Георги Първанов, който прогнозира, че няма да има разделение, камо ли разцепление в БСП. Според него надпреварата ще е на идеи, качества и може би екипи. След конгреса ще сме единни за спечелване на избори 2013 г., е заявил в Плевен бившият президент. “Като президент съм изкарал 2 успешни мандата. Не смятам, че някой може да ме разжалва, когато съм в запаса", пошегува се той с упрека от ”Позитано”, че от успешен президент се превръща в поредния кандидат-лидер.Първанов предрече, че на конгреса ще има още кандидати за лидери: “Тогава “ще видим млади утвърдени политици в нова и по-пълна светлина”.Управлението след изборите догодина ще е на левицата и центъра, прогнозира бившият президент. И дори посочи наговия приоритет №1 - здравеопазването. Ще се поеме ангажимент и за ускорено изграждане на АЕЦ в Белене, “Южен поток” и други енергийни проекти, е обяви Първанов.

Депутат от сегашното Народно събрание си е поръчал яхта за 1 милион лева, съобщава "Труд". Става дума за една от най-бързите лодки в света - “Formula 382 Fastech”. Това заяви във Варна председателят на Асоциацията на производителите и вносителите на яхти в България Лъчезар Братоев по време на откриването на изложение за водни спортове и забавления .Той категорично отказа да разкрие самоличността на купувача. Каза само, че е действащ народен представител. Лодката засега само е поръчана. Нейната стойност е около 500 хил. евро.Не е ясно, когато яхтата бъде доставена, къде собственикът й ще пожелае да я регистрира. Според Братоев заможните българи предпочитали вече да купуват и регистрират яхти в офшорни зони заради спокойствието. Българският флаг бил изключително удобен за плаване, но данъчните и обществото гледали на хората с луксозни лодки като на престъпници.

Пълна справка за помилваните лица от Комисия по помилването при президента за периода 2002-2011 година бе разпространена от Прессекретариата на държавния глава, информира "Труд". Справката съдържа данни за близо 530 помилвани лица, включително инициали на лицата, квалификация на деянията и резюме на мотивите за помилването. Същевременно стана ясно, че за 85 престъпници липсва информация и в главна дирекция "Изтърпяване на наказанията", и в Министерството на правосъдието. Те са били помилвани, без да преминат през дирекцията и ведомството, които отговарят за затворите в България.Само през миналата година 6000 души са изгубили домовете си заради дългове, а от началото на т.г. на търг се предлагат още 600 недвижими имота, сочат данни на Асоциацията на частните съдебни изпълнители, четем в "Дума". При задълбочаващата се криза, която увеличава "с големи крачки" безработицата и срива до дъно доходите на населението, преразпределението на собствеността на жилищата набира скорост. В битката за тях участват банки, монополи, бирници, лихвари, мутренски кредитни организации и какви ли не още. Главното оръжие в нея са частните бирници, на които законът дава странно големи правомощия, а тарифата им за такси и разноски здраво им пълни джобовете за сметка на длъжниците. Така дълг, минал през ръцете им, често се увеличава многократно. В момента в регистъра на длъжниците са качени над 618 000 изпълнителни дела. Сумите, събрани само м.г. от принудително изземване на имущество, са в размер на 700 млн. лв., сочи вестникът.


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРИЯ"

box_title_arrow.gifНапиши коментар