*
Борба с вредителите

БЪЛГАРСКИТЕ ВЕСТНИЦИ В ПОНЕДЕЛНИК

|
БЪЛГАРСКИТЕ ВЕСТНИЦИ В ПОНЕДЕЛНИК

Сивият сектор нарасна два пъти за две години и половина, защото правителството покровителства контрабандата и вместо да обмитява здраво акцизните и вносните стоки, за да пълни хазната и да има повече пари за увеличаване на доходите, пенсиите, да има за разходи за болни хора и майки с деца, то заделя стотици милиони в черни каси, за да купува избори, казва лидерът на БСП Сергей Станишев в интервю за “Труд”. Според него сивият сектор се увеличава и заради абсолютно непредсказуемата политика на кабинета, която провокира и социалните протести. “Но на ГЕРБ винаги някой им е виновен. Министърът на земеделието казва, че “Станишев изкарал тракторите”. Хайде да си кажем направо, че той носи пряка отговорност за появата на картели в сферата на производството на хранителни стоки. Хората трябва да знаят, че Мирослав Найденов е прекият виновник за огромното повишаване на цените на храните през последната година. Всичките му упражнения за т. нар. стандарти в крайна сметка водят до унищожаване на малките производители и търговци и облагодетелстват големите фирми, които при липса на конкуренция се договарят помежду си за по-високи цени на хляба, олиото, млякото, месото и т. н. Такива действия са си направо за прокурор!”, заявява Станишев.

“Подобно на колегите си в различни европейски страни, български икономисти също разиграха сценарий какво би се случило в България, ако еврото не оцелее. Изводът е, че повод за паника няма, поне що се отнася до личните финанси. Депозитите у нас не са застрашени. Повод за тревога, според тях, е евентуалното намаляване на износа, което най-вероятно ще наложи нова ревизия на заложения от правителството 2.9% ръст за 2012 г.”, четем в “Сега”. Според българските анализатори, до каквото и решение да стигнат европейските лидери - създаване на ядро на стабилност при запазване на еврото или връщане към националните валути, няма да се отрази на депозитите у нас. Сега българските домакинства държат 86% от своите спестявания под формата на пари в брой и банкови депозити, показва анализ на "Индъстри Уоч".

Излишни бюрократични процедури, липса на експерти, корупция и чиновническо издевателство над фирмите са сред основните недостатъци на Изпълнителната агенция за насърчаване на малки и средни предприятия (ИАНСМП), сочи проучване на социологическа агенция „Маркет ЛИНКС“, поръчано от в. „Класа“. Изследването е проведено в рамките на три месеца, като са интервюирани 100 фирми и 20 консултанти по европроекти. Общото мнение на респондентите е, че агенцията, която управлява около 1 млрд. 162 млн. евро по ОП „Конкурентоспособност“ и чрез тях трябва да подпомага българския малък и среден бизнес, все едно е създадена, за да му пречи. 91% от интервюираните смятат, че продължават да действат корупционни схеми, създадени от предишните правителства, и правилото е: ако не се плати за проект, не се получава финансиране.

60 млн. лева на БДЖ са блокирани на 2-годишен депозит в Корпоративна търговска банка, съобщава “Труд”, като се позовава на високопоставен правителствен източник. Парите не могат да бъдат теглени, защото в договора има наказателни клаузи за предсрочно прекратяване. За първи път чувам за това, ще направя проверка в първия работен ден, коментира Владимир Владимиров, председател на управителния съвет на БДЖ. “Ако открием пари, ще ги изтеглим и ще се разплатим с кредитори”, добави той. До края на декември компанията трябва да плати 15 млн. евро за мотрисите “Сименс”, иначе ще бъдат запорирани. Миналата седмица транспортният министър Ивайло Московски беше в Германия, за да моли за поредна отсрочка.

Гладна стачка започна вчера кондукторка от БДЖ, разказва “Дума”. Синдикатите отхвърлиха категорично предложенията на ръководството на железниците за колективните договори, направени в събота вечерта след дълги преговори. Според тях новите параметри орязват основни и социални плащания. Изчисленията на КТ "Подкрепа" и КНСБ показват, че ръководството на БДЖ на практика предлага намаление на доходите на железничарите с 35-37%. Новите предложения на мениджърския екип на дружеството са за орязване на възнагражденията за нощен труд, за извънреден труд и за клас прослужено време. Намаляват се и парите за обезщетенията при уволнение, при пенсиониране и при съкращение и при доброволно напускане. От БДЖ предлагат и намаление на основния годишен отпуск и на отпуска за вредни условия на труд.

Никога не съм мислил да подавам оставка, гледам 20-30 години напред, заяви вицепремиерът Симеон Дянков пред Нова тв, пише “Стадарт”. Той е категоричен, че държавата няма да осигури никакво финансиране за БДЖ. По думите му дружеството все по-уверено върви към фалит. Другата седмица правителството ще обсъжда създаването на ново дружество с чисти активи и продажбата на "Товарни превози". "Това е интересна инвестиция", смята Дянков и обясни, че България става възлова дестинация по жп трасето Европа - Азия, след като Турция построи тунел под Босфора. Другата алтернатива е всеки данъкоплатец да плати 300-350 лв., за да покрие 800-те млн. лв. дългове на железниците, щом толкова много искаме дружеството да остане в този си формат, посочи финансовият министър.

С над 4 млн. лв. ще се увеличат парите за реклама на родния туризъм през следващата година, стана ясно на заседанието на Националния съвет по туризъм, информира “Сега”. Така общо сумата ще достигне 23 млн. лв., като 15 млн. ще дойдат от програма "Регионално развитие", а останалите - от бюджета на Министерството на икономиката. "Вече сме започнали много добри неща в областта на туризма и изобщо няма да им дойдат в повече допълнителните пари", коментира по повод увеличението министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. Усилията на правителството да рекламира родния туризъм обаче не се увенчават с най-добри резултати. Макар от администрацията на Трайков да се хвалят, че туристите през лятото са се увеличили с 5%, успехът на зимния сезон е под въпрос. С 15% са намалели ранните заявки за зимните ни курорти от страна на англичаните, а тези на руснаците са се свили с цели 30 на сто.

Средно 202 лв. се кани да похарчи едно българско семейство за Коледа и Нова година, показала анкета на “24 часа”. Тя е проведена между 24 и 27 ноември от репортери и кореспонденти на вестника в 15 областни града. “Сумата, с която ще изпратим 2011 г., е с 31 лв. по-малка от миналогодишната. Тогава се падаха по 233 лв. на домакинство. Парите за угощение по празниците винаги досега са били най-голямото перо. И сега за трапезата ще похарчим около 61% от целия коледно-новогодишен бюджет, показват нашите сметки. Средната сума, която може да си позволи едно домакинство за празничната трапеза, е 123 лв. Тя е със 17 лв. по-малка от миналогодишната”, обяснява вестникът.

Повечето работодатели у нас ще зарадват служителите си с коледни бонуси въпреки кризата, научаваме от “Новинар”. 63 процента от фирмите ще изплатят бонуси по Коледа на своите работници, сочат данните от анкетно проучване на Българската стопанска камара. В същото време обаче едва 27 на сто от анкетираните заявяват, че тази година бонусите ще са по-високи от предходната. Все пак всеки четвърти работодател (24%) планира да възнагради служителите си с по една пълна нетна работна заплата, а всеки трети (32%) ще отдели за целта половин заплата.

Бързи пари от чужбина ще може да се получават и в пощата. Експресни международни преводи на средства стартира "Български пощи" от началото на 2012 г., пише “Стандарт”. Услугата ще тръгне тестово до десетина дни в определен брой пощенски станции, а от следващата година - в 1000 локации в страната, съобщи изпълнителният директор на "Български пощи" Деян Дънешки. Компанията е сключила договор с "Мъни грам" за използване на нейната система за преводи, вече се обучават служителите и се подготвят бланките за изпращане и получаване на пари.

Въпреки дефектите на Изборния кодекс, които бяха демонстрирани на местния и президентския вот тази есен, в ГЕРБ нямат никакво намерение да предприемат промени в него, показала проверка на "Сега". В управляващата партия смятат, че част от несъвършенствата на изборния процес дори ще се решат от само себе си, тъй като вече имат по-голям опит. В ГЕРБ например окончателно са се отказали от въвеждането на активна регистрация на избирателите. Тя обаче е единственият начин да бъдат решени всички проблеми с избирателните списъци, които бяха огромни на последния вот, обяснява изданието.


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРИЯ"

box_title_arrow.gifНапиши коментар