*
Борба с вредителите

БЪЛГАРСКИТЕ ВЕСТНИЦИ В ПОНЕДЕЛНИК

|
БЪЛГАРСКИТЕ ВЕСТНИЦИ В ПОНЕДЕЛНИК

Чиновниците вече няма да бъдат стимулирани допълнително с постъпленията от такси, глоби и други санкции, е водещата новина за “Сега”. Това предвиждат преходните и заключителни разпоредби на одобрения от правителството проект за изменения в закона за държавния служител. С това управляващите смятат, че се слага край на порочната практика контролната дейност на чиновниците да се изражда в рекет над гражданите, а таксите да растат само заради бонусите. Не е ясно обаче дали промяната няма да доведе до реално намаление на заплатите и деморализация сред чиновниците. Промяната ще засегне институции като НАП, агенция "Митници", Националния осигурителен институт, Националната здравноосигурителна каса, ДНСК, Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, комисията по хазарта и др. НАП всъщност е единствената институция, за която се прави някакво изключение. В момента в агенцията като приход постъпват 25% от събраните суми от укрити данъци и вноски, както и 10% от събраните държавни и частни вземания. 90% от тези пари се харчат за ДМС.

КНСБ и КТ “Подкрепа” ще организират национален протест пред парламента на 30 ноември, съобщава “Труд”. Поводът е намерението на правителството да увеличи пенсионната възраст с една година още от началото на 2012 г. Националното споразумение за пенсионната реформа предвиждаше това да става плавно от 2021 г., мотивират се синдикалистите. В неделя ръководствата на двете организации се събраха на заседание, за да излязат с обща позиция по пенсионната реформа и заплатите в администрацията. Според обявения от финансовия министър Симеон Дянков план за административна реформа добавките към заплатите на държавните служители за професионален опит и стаж - т. нар. класове, ще бъдат премахнати в сегашния си вид и ще станат част от основната заплата. Целта е заплатите на чиновниците да зависят от качеството на работата им, а не от стажа.

Бойко Борисов не е доволен от социалния си министър Тотю Младенов и даже му показал жълт картон. Това стана ясно в “Нека говорят с Росен Петров” на bTV, разказва “Стандарт”. Премиерът поясни, че ролята на министъра не е да се прави на добър, трябва да каже и лошите вести, да обяснява на хората, на синдикатите, защо е необходимо да се предприемат тези или онези стъпки. "Той не е синдикален лидер, а министър", припомни Борисов. Той обясни, че Младенов ще бъде сменен, ако се наложи още веднъж премиерът вместо него да обяснява на хората, например защо е необходимо да се увеличи възрастта за пенсиониране още от 2012 г. Събитията вървят бързо, отвърна Борисов, попитан кога би могъл да смени Младенов и му заръча да отива при синдикатите и да им обясни защо трябва да се вдигне възрастта още от 2012 г. Ако сме истинско дясно правителство и сме истински европейци, тези мерки трябва да ги въведем тези мерки, отсече Борисов, визирайки готвените съкращения в БДЖ и пенсионната реформа. "Ако не го направим, ще го направи следващият, а ако не – ще дойде МВФ и ще ни задължат", допълни премиерът.

Три основни показателя в бюджет 2012 г. ще бъдат променени между двете четения, смятат източници от финансовото министерство. От това ще последват и други промени както в приходната, така и в разходната част, пише “24 часа”. Първата сигурна промяна ще е в заложения икономически ръст за догодина в посока надолу. В момента бюджетът е разчетен при 2,9% увеличение на брутния ни вътрешен продукт в сравнение с миналата година. Вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков публично заяви, че бюджетът е "изпълним и при ръст от 1%", след което обеща да ревизира прогнозата си най-много до 2,3%. Вторият показател, който също е много вероятно да претърпи промени, е дефицитът, или разликата между приходи и разходи. В проекта, одобрен на първо четене от парламента, е предвиден дефицит в края на 2012 г. от 1,35%, което в абсолютен размер означава малко над 1,1 млрд.лв. Прогноза на Европейската комисия, обявена миналата седмица, показа, че експертите й предвиждат българската хазна да приключи с дефицит от 1,7%. Експерти сочат като най-реалистичен сценария с дефицит като тазгодишния - малко под 2 милиарда лева, или около 2%. Третият показател, който може да бъде преразгледан, е инфлацията. В момента тя е малко над средните нива и за еврозоната от 2,8%.

Още един депутат се очаква да напусне парламентарната група на “Атака”, научил “Труд”. Избраникът на Волен Сидеров от Варна - Димитър Карбов, вероятно ще се обяви за независим в понеделник, разказали националисти. В неделя Карбов не бил открит за коментар. Мобилният си телефон не вдигнал и друг депутат на Волен Сидеров - Борислав Стоянов, за когото също се чуло, че обмисля бъдеще като независим избраник. Той е сред парламентаристите, които в прав текст са поискали оставката на лидера на националистите миналата седмица. В сряда Цвета Георгиева напусна парламентарната група на националистите и сега Сидеров има 15 депутати. План за преврат в “Атака”, който е координиран от Бойко Борисов. Това според Волен Сидеров стои зад искането за оставката му от неговия доведен син и евродепутат Димитър Стоянов. В събота Стоянов беше изключен от Централния сбор и от партията. Партията е подложена на натиск за разбиване и превземане, твърди Сидеров.

Диана Ковачева, изпълнителна директорка на асоциация “прозрачност без граници”, филиал на международната организация Transparency International, вероятно ще е новият министър на правосъдието, пише още “Труд”, като се позовава на източници в Брюксел. В неделя тя също не била открита за коментар. Неправителствената организация, чиято основна цел е противодействие на корупцията на национално и регионално равнище, работи в тясно сътрудничество с Европарламента, Европейската комисия и ОЛАФ, пирпомня изданието.

От началото на годината войната по българските пътища отне над 100 живота повече, отколкото са загиналите в боевете в Афганистан за същия период, научаваме от “Сега”. Жертвите в България са 586 души, а убитите в азиатската държава - 469. Тъжната статистика отбелязва и броячът на загиналите по родните шосета, който стои на сградата на Военномедицинска академия. Вчера бе световният ден, в който се почита паметта на жертвите при тежки пътни инциденти. Но и това денонощие не се размина без загинали - трима намериха смъртта си, а 17 души бяха ранени, от които трима с опасност за живота.

През България ще преминават годишно по 10 млрд. куб. метра природен газ за Европа, след като бъдат изградени газовите връзки с Турция и Гърция, обяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков пред БНР, информира “Класа”. Синьото гориво ще идва от Азербайджан и това ще даде началото на алтернативните доставки по Южния газов коридор. Още през октомври Турция и Азербайджан са се договорили за доставка на 16 млрд. куб. м газ, като 6 от тях ще остават в Турция, а останалите ще продължават през България към Европа, обясни Трайков. Министърът каза още, че изграждането на тръбата между Стара Загора и гръцкия град Комотини е в последния етап на проектиране и вече се работи по изготвянето на екологичната й оценка. Догодина се очаква да започне строителството на газопровода, а първите количества газ да потекат в края на 2013 г.

“След поредица съдебни битки, заплахи и арести двугодишният спор на 70 британци, инвестирали в апартаменти в България, приключи с успех за тях, обяви вчера лондонският "Дейли мейл". Според вестника британските собственици на жилища в ски курорта Банско са доказали максимата, че съединението прави силата. Те вече са получили нотариални актове и достъп до имотите, за които са платили общо 6 млн. лири. Победата се смята за толкова значима, че най-висшият британски дипломат в България ще присъства на победоносно парти следващия уикенд в комплекса "Четири сезона" в Банско, където са апартаментите”, четем в “Сега”. Финансовият съветник Пол Хесъл от Хоршам в Западен Съсекс, който два пъти бе арестуван от българската полиция по време на опитите на британците да получат достъп до собствеността си, казва, че според британския консул в София това е първият случай, в който негови сънародници, жертви на имотни измами в България, са се обединили и са спечелили делото си.


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРИЯ"

box_title_arrow.gifНапиши коментар