*
Борба с вредителите

БЪЛГАРСКИТЕ ВЕСТНИЦИ В ПОНЕДЕЛНИК

|
БЪЛГАРСКИТЕ ВЕСТНИЦИ В ПОНЕДЕЛНИК

Замразяването на пенсиите по време на управлението на ГЕРБ е довело до реалното им обезценяване за първи път от 12 години насам, съобщава "Сега". Пенсиите на военни и полицаи продължават да струват на бюджета 2 пъти повече от направените за тях вноски. Това показва отчетът на НОИ за изпълнението на Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване през 2011 г.През 2011 г. държавата е осигурявала 79 895 военни, полицаи, разузнавачи и други категории привилегировани служители, които могат да се пенсионират независимо от възрастта само с 25 г. трудов стаж до края на м.г. От тази година ГЕРБ вдигна изискуемия стаж на 27 г., но не посмя да им сложи възраст. При тях е отчетено намаление с около 3000 спрямо 2010 г. Внесените осигурителни вноски са едва 214 млн. лв. при 519 млн. лв. разход за пенсиите на 88 640 пенсионери по специалните закони. През 2010 г. разходът е бил под 504 млн. лв. за 88 500 пенсионери. Същевременно редовите държавни служители напук на всякакви обещания за реформи са се увеличили от 31 260 през 2010 г. на 32 469 души със среден доход от 985 лв.Единственият доставчик на горива за държавния резерв - "ЛУКойл България", получи поредната крупна поръчка, научаваме от "Сега". Компанията ще достави 33 100 тона зимен дизел на резерва за 99.6 млн. лв. Сделката съвсем ще изпили годишния бюджет на държавния резерв. Само за 2 години покрай решението на резерва да обнови всичките си налични запаси от бензин и дизел поради остаряване, "ЛУКойл" е взела договори за около 280 млн. лв. Остава тайна кой и при какви цени купува старото гориво, на мястото на което се доставят пресните запаси.Това е вторият договор за обновяване на дизел от началото на годината. Държавният резерв вече купи 8163 тона дизел, като плати за него 24.9 млн. лв.


Възможно е изчезналите дупнишки бизнесмени Пламен Галев и Ангел Христов, известни като братя Галеви, да се появят, за да влязат в затвора. За тази надежда, изразена от зам.-министъра на правосъдието Деница Вълкова, четем в "Сега". Според нея има шанс дори този случай да не намери място в следващия мониторингов доклад на ЕК. "От датата на постановяване на решението до днес, 13 май, са минали по-малко от 10 работни дни. Възможно е във всеки един момент тези лица да се явят за изпълнение на тяхното наказание и да кажат, че не са знаели, че имат осъдителна присъда, и това е така, защото те не са длъжни да четат вестници или да гледат телевизия", прогнозира Вълкова. Само ден по-рано вътрешният министър Цветан Цветанов заяви, че изчезването на Галеви със сигурност ще бъде отразено в юлския доклад от Брюксел.


"24 часа" цитира шефа на митниците Ваньо Танов, според когото още по време на последното дело "Галеви" прокуратурата не е поискала промяна на мерките за неотклонение на дупнишките бизнесмени Пламен Галев и Ангел Христов. Всичко това говори, че има някакви договорки, нещо задкулисно, смята Танов. Не може държавата да е в такова състояние, че да не предвиди какво може да се случи с хора като тях, допълни той.Дупнишките бизнесмени бяха осъдени за рекет, Пламен Галев - на 5 г., а Ангел Христов на 4 г. След като бе оповестено решението на Върховния съд, те изчезнаха. Според Танов двамата могат да напуснат страната от много места - и през Румъния, и през Гърция, тъй като това са вътрешни граници и данни за лицата не се вкарват. "Сега възможностите са достатъчно големи за разлика от преди", уточни Танов.Той смята, че Галеви най-вероятно са излезли от страната през сухопътна граница, а не по въздух.Правосъдният министър Диана Ковачева пък коментира, че Галеви могат да се оправдаят, че не следят медиите и не знаят, че някой ги издирва и че са осъдени. Това позволявало те да се появят във всеки един момент и да кажат, че са нямали представа, че ги издирват.


Около 200 000 лева е щетата от дейността на групата по т.нар „захарна афера" за два месеца, пише "24 часа", като цитира вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов. Според Симеон Дянков - за 200 млн. лева. Снощи съдът реши, че петима от задържаните по захарната афера, сред които синът на Гриша Ганчев - Данаил, остават в ареста.На този етап са събрани достатъчно доказателства по обвиненията, няма опасност обвиняемите да се укрият, но може да повлияят на разследването, прецени съдът.


Чиновнически бунт срещу местенето на ведомства от централната администрация в провинцията е готов да организира лидерът на КТ “Подкрепа” д-р Константин Тренчев, пише "Труд".Много чиновници му се оплаквали, че трябва да местят училищата на децата си и да преструктурират ипотечни кредити, ако ги преместят в друг град. “Казах им да вземат по едно плакатче и заедно с мен да излязат пред Министерския съвет. Но ми казаха, че се страхуват”, сподели д-р Тренчев. Според него местенето е “маневра за отклоняване на вниманието, че с електронното правителство нещата не вървят и няма да се състоят”.Тренчев прогнозира, че ако замисълът на вицепремиера Дянков за изнасяне на някои ведомства в провинцията се осъществи, ще настане пълен хаос. Д-р Тренчев смята, че преместването се прави, за “да се разкарат неудобни хора, да се сложат “наши” хора и те да вземат някой лев”.Синдикалният водач лансира и тезата, че правителството създава нереалистични очаквания у някои градове, че като настани там столични ведомства, ще цъфнат и ще вържат. Чиновниците обаче изпитвали “патологичен страх” и вероятно нямало да излязат на протести.


Данъчните ще блокират светкавично парите на длъжници към хазната в банките, пише "Стандарт". Националната агенция за приходи и Асоциацията на банките в България работят по проект запорирането на сметките на длъжници да става по електронен път.Целта е това да става по-бързо, а и да се спести бумащината. В момента, ако една фирма има сметки в пет банки, публичният изпълнител трябва да занесе до всяка специално писмо с искане за блокиране авоарите на длъжника. Ако пък не се знае къде длъжникът държи парите си, за блокирането трябва да бъдат уведомени всички банки. След това самата банка трябва да задейства процедура за блокиране на сметките на фирмата в клоновете си в страната. Има случаи през това време длъжниците да правят опити да опразнят сметките си. Затова идеята е блокирането да става чрез изпращане на електронно искане от страна на НАП.Данъчните пристъпват към блокиране на сметките на длъжници към хазната само в краен случай. Преди това се търсят варианти за разсрочване на дълговете, за да може фирмата да продължи дейността си. В условията на криза най-често данъчните използват споразумения за неотложно плащане. При тях длъжникът може да вади пари от сметката си за заплати и плащане към доставчици, за да може да продължи дейността си. В същото време данъчните прибират около 15% от приходите на фирмата, за да се погасяват дълговете й към хазната.


СДС-2 може да се пръкне след 15 май, прогнозира "Стандарт". Това ще стане, ако "Раковски" 134 реши да се коалира под формата на Синя коалиция на следващите парламентарни избори с ДСБ на Иван Костов.Не е изключено формацията да се предвожда от общинския съветник Владимир Кисьов, като в нея да влязат столичните сини. Те винаги са играли контра на лидера си Мартин Димитров.Прошко Прошков и Даниел Митов, които излязоха от висшите органи на ДСБ, разочаровани от Командира, също се гласели да се влеят в тези редици. "Кисьов нищо няма да прави, просто си говори така, за да стане положението по-напечено и членовете на Националния съвет да гласуват против коалицията с Костов", казват обаче запознати.Те твърдят, че СДС-2 може да е чисто нова формация, направена от хората в столичното СДС. Те били близки с ГЕРБ и крояли планове да се коалират с тях.


"Новинар" съобщава за призина на НДСВ за коалиция със СДС. "Призовавам ви да обединим истинските, автентичните дясно-центристки партии, за да спрем разрушителното управление на ГЕРБ", се казва в обръщение на председателя на НДСВ Христина Христова към СДС, за което пише вестникът.Тя казва това по повод предстоящия съвет на СДС на 15 май, когато се очаква решението за коалиция с ДСБ на предстоящите избори. Всички вярваме, че мястото на автентичния СДС е в този широк център-дясно организиран политически формат и неведнъж сме водили разговори с емблематични "сини" лица по този въпрос. Вярваме, че за България сега е важно не да се роят партии, а да се обединяват доказалите своите демократични ценности политически сили, пише Христова.


Инвестиционното предложение за разработване на златно-сребърното находище край Трън ще бъде готово до края на юни, информира "Капитал дейли". В момента се правят технологичните изследвания, от които ще стане ясно какво е количеството на металите и кой е най-подходящият метод за производство. Вестникът е научил това от Димитър Димитров, старши вицепрезидент на канадската Euromax Resources, която проучва находището. Компанията наскоро продаде други два свои проекта - "Брезник" и "Ракитово", на "Асарел-Медет" в сделка за 3.5 млн. канадски долара.


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРИЯ"

box_title_arrow.gifНапиши коментар