*
Борба с вредителите

БЪЛГАРСКИТЕ ВЕСТНИЦИ В ПОНЕДЕЛНИК

|
БЪЛГАРСКИТЕ ВЕСТНИЦИ В ПОНЕДЕЛНИК

Дянков готви данъчна полиция, съобщава "Труд". Държавата е на път да се сдобие с поредната специализирана полиция - този път данъчна. Приоритет на финансовия министър Симеон Дянков до края на мандата е инспекторите да получат дознателски функции. Това съобщил самият той на националното съвещание на данъчните в края на миналата седмица, е научил вестникът.Миналата година собствена полиция си направиха Столична община и Агенция “Митници”, а само преди дни земеделският министър Мирослав Найденов призова да се направи зоополиция срещу бездомните кучета.Данъчната полиция вероятно ще ускори делата срещу криещите налози. Но опитът от времето, когато ревизорите имаха подобни функции, сочи, че с тях може и да се злоупотребява.След като дадоха разследващи правомощия на митничарите, управляващите смятат да правят и данъчна полиция. Финансовият министър Симеон Дянков е заявил пред националното съвещание на данъчните, което се проведе на 18 и 19 април в София, че негов приоритет през мандата е служителите на Националната агенция за приходите (НАП) да получат дознателски правомощия, както това стана в митниците, научи “Труд”.Нито целта на промяната, нито сроковете за реализирането й са ясни. Тепърва ще се сформира екип в НАП, който да подготви необходимите промени.


Вашингтон изпрати демарш до всички държави от Евросъюза с възражения срещу проектодирективата за защита на личните данни, четем също в “Труд”. От американското посолство в София са връчили в петък на Комисията за защита от личните данни писмените аргументи на Вашингтон.САЩ възразяват остро срещу предвиденото в директивата "право да бъдеш забравен". То би дало на всеки гражданин възможност да поиска заличаване на цялата лична информация, която е качил доброволно в даден сайт. В момента, ако изтриете профила си във Facebook, месеци наред в интернет все още може да има следи от вашите данни - могат да се намерят ваши снимки и мнения. Стопаните на сайтове се оправдават, че по технически причини няма как да заличат всичко. Евродирективата обаче ще ги принуждава да го правят.“Правото да бъдеш забравен поражда сериозни притеснения по отношение на свободата на изразяване. То е несъвместимо с отворения и децентрализиран характер на интернет. Правото да бъде изтрита всякаква информация за даден субект, носи сериозни рискове частни лица или държавни органи да цензурират онлайн правото на мнение”, пише в становището на американското правителство. Администрацията на Обама не е съгласна и с друга разпоредба в проектодирективата - задължението да ви бъде поискано изрично съгласие, преди даден сайт да започне да събира за вас лична информация. Ако текстът се приложи стриктно, всеки потребител ще се съгласява, преди да приеме cookies (бисквитки - файл с данни за посещение на даден сайт, който се използва за анализ на поведението на потребителя).


55 милиона лева струва участието на Българската армия в мисии зад граница, пише "Труд", който цитира министъра на отбраната Аню Ангелов. Става дума за изброи мисиите в операциите в Афганистан, Босна и Херцеговина.За участието на България в международния фонд за финансиране на афганистанските сили военният министър заяви, че тя "може да поеме поносим товар" по отношение на подпомагането на този фонд, който има за цел да поддържа на равнище афганистанските сили за сигурност. Според АНгелов „когато тази инициатива стане факт, вероятно с министър Николай Младенов ще предложим и определено решение на Министерския съвет".


Всяка втора община вече е с висока безработица, съобщава "Сега". Общините в България, в които безработицата за 2011 г. е с 35% над средната за страната, вече са 152 при 130 година по-рано. Това е повече от половината общини , които са 264. Това става ясно от списъка, който ежегодно се утвърждава от финансовия министър. При инвестиции в общини от черната листа бизнесът получава отстъпка от корпоративния данък.Специалната закрила на практика важи за общините с над 13.6% безработица, тъй като средната за страната за 2011 г. беше 10.1%. През 2010 г. например нито една община в област Бургас не е била в черния списък. През м.г. обаче влизат Руен, Средец, Сунгурларе. Най-балансирано остава положението в област Габрово, където и през двете последни години няма общини с много висока безработица. В цялата област по последни данни на Агенцията по заетостта средната безработица е 7.6%, като по-добър е пазарът на труда само в столицата (3.6%). Четири общини са излезли от списъка - Трекляно, Раковски, Смолян и Суворово, но не заради нови инвестиции и разкрити работни места, а най-вече заради застаряването на населението, тъй като безработицата се мери като съотношение на хората без препитание спрямо икономически активното население, което изключва деца и пенсионери.


През първите три месеца на тази година комисията за отнемане на имущество е забавила рязко оборотите и е конфискувала пари и имоти на стойност много под минималните очаквания,е научил "Сега". Прогнозата за полезното й действие до края на годината също е крайно песимистична, тъй като предстои приемането на нов закон за конфискацията, който допълнително ще забави работата. Според прогнозите, направени в края на миналата година, през 2012 г. комисията трябва да отнеме имущество на стойност не по-малка от 20 млн. лв. Сумата е определена на база информация от всичките й регионални дирекции за движението на производствата в техните области - колко от тях ще се гледат на трета инстанция през тази година, на каква стойност е имуществото, което се очаква да се отнеме по тях, и т.н.Причините за ниската ефективност в работата на комисията са няколко. На първо място е фактът, че комисията няма председател, след като последният й шеф Тодор Коларов подаде оставка в края на февруари. Това дава мотив на окръжни съдилища да отказват да запорират имущество поради липса на легитимно представителство. Другата причина, поради която се бави работата на комисията, е фактът, че с новия закон за отнемане на имущество ще бъде избрана и нова комисия. Очаква се законът да бъде приет в началото на май, когато у нас пристига делегация на ЕК във връзка с предстоящия редовен доклад за напредъка на България в областта на правосъдието и вътрешния ред. Документът е от решаващо значение за България, тъй като след него ще стане ясно дали механизмът за наблюдение ще бъде снет през 2013 г., или ще бъде продължен. Докладът има значение и за бъдещото ни приемане в Шенген. Дори законът да бъде приет през май, новата комисия едва ли ще започне да работи ефективно преди края на годината.


Георги Първанов, който води битка за лидерския пост в БСП, застана начело на протестите срещу спирането на АЕЦ "Белене", които започнаха в Плевен вчера, информира същият вестник. "По-доброто бъдеще на страната ни минава през възстановяване и ускореното строителство на АЕЦ "Белене", заяви на митинга Първанов. И гарантира, че едно следващо национално отговорно правителство ще запише като точка първа в своята програма възобновяване на проекта. Той се подписа и под започналата подписка с искане за референдум за АЕЦ "Белене" и каза, че очаква още в следващите седмици да се съберат над милион подписи."Спирането на строителството на АЕЦ "Белене" е в полза на частни интереси на собственици на тецове и производители на вятърна и слънчева енергия". Това каза пък във Варна настоящият лидер на БСП Сергей Станишев. Той заяви, че цялата партия ще работи за референдум по въпроса за централата.От "Стандарт" научаваме ое едно мнение за лидерската битка в БСП. "Никой не оспорва двата успешни мандата на Георги Първанов като президент. Но въртенето на едни и същи лица в политиката е против демократичните принципи в Европа и е монархия" - е заявил бившият икономически министър и червен депутат Петър Димитров пред варненски социалисти.


Поне 130 души от Министерството на външните работи ще бъдат съкратени, като от тях 20-ина директно ще отидат на пазара на труда, защото не съответстват на изискванията за ценз, владеене на езици, компютърна грамотност и психическа стабилност, пише "24 часа", който се е информирал пряко от външния министър Николай Младенов. Министърът е уточнил, че до дни трябва да приключи проверката на служителите в цялата система на МВнР за съответствия по Закона за дипломатическата служба.Беше предоставен достатъчно голям преходен период, в който тези, които са имали отделни пропуски, е трябвало да ги отстранят. Сега тези, които не отговарят на условията, директно отиват на пазара на труда, отсече Младенов.Тази седмица той вероятно ще подпише и новия щат на министерството с преструктурираните дирекции и звена според приетия нов устройствен правилник. МВнР вече ще има 18 дирекции, като най-фрапантното нововъведение е обединяването на регионалните структури, отговарящи за Америка, в едно с тези за Азия, Австралия и Океания.Така на пръв поглед излиза, че крещящи антиподи като САЩ и Северна Корея например ще бъдат на едно място, но от министерството уточниха, че американските и азиатските въпроси са разделени в два отдела, макар и под една шапка. Това се наложило, за да бъде съкратена общата бройка на дирекциите.


"Договориха се за вота, също както с "Лукойл", цитира "24 часа" Меглена Кунева. Пред граждани от Габрово тя сравни "коалицията между управляващи и опозиция" по темата със същата "фалшивост, която видяхме в случая с "Лукойл" - първо им отнеха лиценза, а после им връчиха обществена поръчка за десетки милиони лева за попълване на държавния резерв с горива, купени на възможно най-високата цена. Това е арогантност, която тероризира хората в България", заключи Кунева.Вотът на недоверие за провал в енергийната политика на кабинета беше внесен преди великденската ваканция на парламента от БСП и "Атака", които заедно събраха нужните 48 подписа. В четвъртък обаче националистите съобщиха, че изтеглят подписите си, и обвиниха червените в некоректност - присвоили си общата инициатива за референдум по темата АЕЦ "Белене"."В правото не съществува оттегляне на подпис, защото този подпис е породил правно действие", обясни Кунева. Същата теза лансираха и други юристи преди нея.


ГОРД на Бинев ще е срещу ГЕРБ на Бойко, информира "24 часа". Всичко е възможно в политиката освен едно - да се коалираме с ГЕРБ. С тази заявка евродепутатът Слави Бинев стартира политическия си проект на име ГОРД вчера.На този етап то е само гражданско обединение, но "ще се бори за политическата власт". Не бе пояснено кога ще се регистрира ГОРД като политическа партия и в какъв състав. Идеята била засега да съществува като платформа, на която бъдещият проект да стъпи.


Отказът от АЕЦ "Белене" съвсем не сложи край на разходите за България, пише "Капитал дейли". Петгодишният заем за 250 млн. евро, с който проектът трябваше да набере скорост до появата на стратегически инвеститор, не може да бъде погасен от Националната електрическа компания, но не може да бъде и преструктуриран. Причината – две от банките, предоставили част от средствата, не искат да разсрочат задължението, а държавната енергийна компания няма пари в наличност.
Падежът на заема е на 21 май и ако не се намери разрешение на казуса, банките кредиторки могат поискат несъстоятелността на дружеството. НЕК е сред най-задлъжнелите държавни фирми и ще й бъде трудно да намери средствата сама.


Данъчните да събират и здравните вноски, е предложила здравната министърка Десислава Атанасова в предаването на „На четири очи” в Нова телевизия, научаваме от "Новинар". По думите й се обмислят законови промени, с които здравните осигуровки да имат тежестта на данък. Това на практика означава, че НАП ще тръгне и след здравно неосигурените лица, които са около 1,9 млн. души. Именно неплащането на здравните вноски е една от причините за дълговете на болниците, обясни Атанасова. По-рано тя лансира идеите да се отказват административни услуги, да не се издават лични карти и шофьорски книжки на неосигурените.


Банкови служители, които разгласяват данни за сметките и влоговете на свои клиенти, могат да получат до пет години затвор, а при настъпили значителни вреди – до осем години, съобщава "Класа". Това предвижда текстът за злоупотреба с банкова тайна в законопроекта за нов Наказателен кодекс, публикуван на сайта на Министерството на правосъдието. Проектът на Особената част на нов Наказателен кодекс е изготвен от работна група, в която участват 18 експерти. До 15 май становища по проекта на Особената част на нов НК ще могат да дадат неправителствените организации, държавните ведомства и други институции.


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРИЯ"

box_title_arrow.gifНапиши коментар