*
Борба с вредителите

БЪЛГАРСКИТЕ ВЕСТНИЦИ В ПОНЕДЕЛНИК

|
БЪЛГАРСКИТЕ ВЕСТНИЦИ В ПОНЕДЕЛНИК

Гражданите постигнаха нова съдебна победа в битката с неравноправните клаузи, които някои банки залагат в договорите за заеми, съобщава “Сега”. Двама кредитополучатели са осъдили Пощенска банка за надвзети лихви и такси за близо 10 000 евро. Делото е заведено в Софийския районен съд, а решението на СРС е от края на 2011 г. Съдът е установил, че банката едностранно и необосновано е вдигнала лихвата по кредита. Засега делото е спечелено само на първа инстанция, но то разбива мита, че ако веднъж си подписал договор капан, остава ти само безропотно да го изпълняваш, обяснява вестникът. "Тези случаи разбиват удобния за банките мит, че щом си подписал договора, значи си се съгласил и не можеш да спориш. Съдебните решения показват това, което всеки юрист знае - не всяка хартия, озаглавена "договор", е договор. За да бъде, трябва да са налице различни признаци и един от тях е текстът на договора да е свободно договорен от равноправни страни. Наличието на неравноправни клаузи ги прави невалидни - въпреки подписите. Съдът ги обявява за нищожни и длъжникът не е обвързан с тях", коментира на блога си икономистът Любомир Христов, който от години води битка за равноправие между банките и техните клиенти. Според Христов, който е бивш главен икономист на БНБ, решението е съвсем просто - централната банка трябва да задължи банковите институции да прилагат правила за определяне на лихвите, основаващи се на пазарни показатели, лесни за пресмятане и ясни за потребителите. За целта, разбира се, са необходими и законови промени.

Около 520 души са поискали да станат съдебни заседатели в специализирания съд срещу организираната престъпност, пише “Труд”. 20 от кандидатите отпаднали при първото “сито”, защото били или над 65 години, или прекалено млади. Общинските съветници в София пресели дългия списък, за да изберат 70 кандидати. Сега на ход е съдът, който ще подбере 50 от тях. Изборът станал в четвъртък на заседанието, на което Елен Герджиков бе избран за шеф на Столичния общински съвет (СОС). В списъка е попаднал Валентин Михов, но се оказа, че става дума за съименник на футболния деятел. Евентуалният бъдещ съдебен заседател Михов има участия в Издателска къща “Спорт” и в Бул Скай Холдинг. В списъка са бившият кмет на общна “Студентска” Константин Арабаджиев и бившият зам.-шеф на СДС-София Валентин Костов, който е бил в борда на общинската фирма “Лозана”. Справка в ДАКСИ показала още, че сред посочените има таксиметров шофьор (Румен Петров), работещ в рекламна агенция (Росица Футекова - Христова), читалищен деец (Стоян Неделков), журналист (Лилия Енчева-Христова, Гергина Банкова), хора от неправителствения сектор (Мариянка Станева - Сдружение за една добра кауза, Ружка Василева - Фондация майчина обич, Донка Руйнекова - Сдружение Инфо център, Красимира Цанова - Обществен форум Изгрев-София), бизнесмени (Виолина Герджикова - ВЧРО ГРУП ООД, Николина Павлова - Магия 2002 ЕООД).

"От дистанцията на времето мога да потвърдя, че премиерът Борисов е слаб лидер." Тази оценка даде в прощално интервю по Би Ти Ви снощи президентът Георги Първанов. Той призна, че е подал ръка на Борисов след избирането му на поста, като го запознал с цялата информация по големите енергийни проекти на територията на България, четем в “Сега”. Подсказвал му и идеи за преодоляване на кризата. Първанов даде висока оценка на медийните изяви на Борисов: "В общуването с медиите той е незаменим и гъвкав". Според държавния глава едва ли ще се стигне до предсрочни избори. "ГЕРБ може да устиска, защото държи във вътрешния си джоб резерв от независими депутати, които ще гласуват с парламентарната й група", заяви Първанов. Но побърза да уточни, че оставането на ГЕРБ на власт с нищо няма да помогне за изхода от кризата и няма да изведе страната на стратегически силни позиции. За периода на двата си мандата Първанов съжали за три неща - че не се е преборил за удължаване на живота на малките реактора на АЕЦ "Козлодуй", че не е успял да предизвика референдум, въпреки желанието си, и че не се е преборил за мажоритарен вот. Според Първанов разправията около ордена "Стара планина" на вицепрезидента Ангел Марин е опит за отклоняване на общественото внимание от скандалните изявления на премиера Борисов за "кучето и пържолките".

Мораториум за проучването и добива на шистов газ ще бъде приет от Народното събрание в сряда. Това прогнозира зам.-шефът на икономическата комисия в парламента и депутат от ГЕРБ Валентин Николов пред “24 часа”.Така България ще стане втората страна след Франция, която слага забрана на шистовия газ. Мораториумът ще бъде гледан още днес на извънредно заседание на икономическата комисия. Избира се вариант за временна забрана, докато бъде изработено законодателство, което да гарантира опазването на природната среда при проучването и добива на този вид газ. Една от гаранциите е задължителна оценка за въздействието върху околната среда (ОВОС) при проучване и добив на над 1000 м дълбочина, обяснява Николов.

Болници са принудени да намаляват броя на операциите, да търсят лекари пенсионери и дори да прилагат рискови практики заради недостатъчния брой анестезиолози, научаваме от “Труд”. “Не само че анестезиолозите ни са по-малко от необходимото, но в последните месеци още четирима заминаха на гурбет в Испания, Германия и Англия”, казва доц. Бойко Коруков, директор на столичната университетска болница “Царица Йоанна” - ИСУЛ. По тази причина именно там, където се “коват” бъдещите специалисти, принудително се намалява броят на хирургичните интервенции. Доц. Коруков се опитал да повиши възнагражденията им, за да спре текучеството. Това обаче предизвикало реакция у доценти и професори, които така се изравнявали по доходи с дефицитните специалисти.

Линейките ще бъдат оборудвани с апаратура за телемедицина до края на годината, казва в интервю за "24 часа" министърът на здравеопазването д-р Стефан Константинов. Модерната апаратура е незаменима, когато има нужда лечението да започне веднага. При пациент със съмнение за инфаркт например кардиограмата се предава директно в спешния център или в болница, където специалист казва какво да се прави. Това ще спаси много човешки животи. При модерното онлайн спешно лечение няма да има много лекари в линейките, там ще могат да работят парамедици. Те ще се допитват до висококвалифицирани лекари с помощта на техниката, обяснява изданието.

Около 6000 свободни работни места за учители ще има в България през 2020-2022 година, прогнозирали пред “Класа“ от Синдиката на българските учители (СБУ). Оттам уточниха, че сега има пренасищане на специалисти в сферата на образованието заради икономическата криза. Анализите на синдиката обаче сочат, че до десет години страната ще попадне в ситуация, при която ще трябва да се разчита предимно на доброто желание за връщане към професията на дипломирани учители, които са намерили реализация в други сфери.

От началото на 2012 г. не е ясно как и в какъв размер държавните служители ще получават допълнително възнаграждение за извънреден труд, което по закон им се полага, информира “Сега”. В края на 2011 г. МС е отменил текстовете в наредбата за служебното положение, регламентиращи въпросното заплащане, но те не се появяват в друг нормативен акт. С текстовете се гарантираха 50% над надницата за извънредните часове в работни дни, 75% - в почивни, и 100% на национални празници, колкото са ставките и по Кодекса на труда. Хаосът в нормативната база настъпи след промени в куп наредби, които кабинетът прие в опит да ускори реформата в администрацията. Основната част от нея е именно въвеждане на нов начин на заплащане. Парламентът обаче не гласува поправките в Закона за държавния служител, с които трябваше да се създаде новата формула за плащане.

Забранен е транзитът на турски стоки през България за Русия, пише “24 часа”. Причината е, че масово през миналата година те са продавани като наши и са изчерпали квотите ни за превоз. Така българска продукция за милиони не е успяла да стигне до руския пазар. От 1 януари агенция "Автомобилна администрация" въведе изискване при превози до Русия да се показва фактура къде е купена стоката. Целта е да се докаже, че за Русия ще заминат стоки, купени в България, а не да се прави реекспорт на турски зеленчук, обясни шефът на агенцията Валентин Божков. Според него след въвеждането на мярката този вид превози са намалели.

“И малките длъжници към общината в София влизат в полезрението на местните бирници. Тези с борчове над 1000 лв ще получат напомнящи документи. Столичната община започна усилени проверки и на вероизповеданията за неплатени налози. Мюсюлманското вероизповедание дължи 629 хил.лв. от такса смет”, четем в “Стандарт”.

Човекът, който от няколко години бди за сигурността на Бойко Борисов, ще оглави Националната служба за охрана, научил "Стандарт". Генерал Тодор Коджейков, досегашен зам.-шеф на НСО, скоро ще стане началник на държавните гардове. Рокадата ще съвпадне с трансформирането на службата в агенция към Министерски съвет. Промяната е планирана отдавна, но се изчаква новият президент Росен Плевнелиев да влезе на "Дондуков" 2. Като шеф на службата Коджейков ще има грижата за охраната на държавния глава. Генералът е неотлъчно до Борисов още от 2006 г., когато сегашният премиер беше столичен кмет.


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРИЯ"

box_title_arrow.gifНапиши коментар