*
Борба с вредителите

БЪЛГАРСКИТЕ ВЕСТНИЦИ В ПОНЕДЕЛНИК

|
БЪЛГАРСКИТЕ ВЕСТНИЦИ В ПОНЕДЕЛНИК

Наши ромки се оказаха най-конвертируемата българска стока в Египет след промените от т.нар. Арабска пролет, довели до свалянето на режима на Хосни Мубарак, съобщава “24 часа”. Неизяснен брой представителки предимно на ромската общност у нас гастролират в Кайро и околностите като част от добре организирана мрежа за трафик на хора. Повечето от тях са в най-голямата арабска страна в ролята на булки под наем. Последния месец десетки египетски граждани са подали молби за виза в посолството ни в Кайро, посочвайки като основание сключването на брак с българка. Служителите в консулския отдел на мисията ни се усъмнили, че има нещо нередно, когато случаите зачестили. Кандидатстващите се оказали от едно и също село, а за да гарантират за тях, булките пристигали под строй в посолството. Проверка на място установила, че жените са водени от двама мъже, които се представят за бизнесмени. Единият бил българин на средна възраст, другияг – либиец, който живее постоянно в България. Според справка в регистрите на визовата служба в края на миналата година повече от 30 египетски граждани са поискали българска виза, като са посочили, че скоро са сключили брак с българка.

Неподчинението на четирима шофьори на тирове е основната причина за километричните задръствания по автомагистралите "Хемус" и "Струма". Това стана ясно от думите на вътрешния министър Цветан Цветанов вчера, пише “Сега”. "Във вчерашните сутрешни часове (събота), когато полицейските служители започнаха да нареждат тировете на опашка, първите не изпълниха полицейските разпореждания и се получи едно затапване, което създаде изключително тежка обстановка през целия ден и цялата нощ", обясни вицепремиерът след извънредно заседание за кризисната обстановка в страната. Двама шофьори на магистрала "Хемус" са пренебрегнали нареждането да спрат, толкова са и виновниците за задръстването на "Струма", стана ясно от думите на МВР шефа. В резултат стотици граждани бяха заклещени часове наред в снега при тунела "Витиня" в посока София.

Заради непочистените от снега пътища и десетките бедстващи шофьори и пътници през уикенда с постовете си се разделиха изпълнителният директор и председателят на управителния съвет на държавната фирма „Автомагистрали” ЕАД Антон Антонов и Валентин Николов, допълва “Монитор”. Мотивите за отстраняването им са несправяне със създалата се ситуация и лошата координация. „Отговорността е на двамата. Новото ръководство ще работи по нов устав, с ясната отговорност на лице, което ще бъде определено”, коментира министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова след извънредно заседание в МВР, свикано от Цветан Цветанов.

Арест за летни гуми разпореди премиерът Бойко Борисов, посочва “Стандарт”. "Шофьорите на тирове, които не се подчинят на разпорежданията на полицията, ще се задържат за 24 часа", казал министър-председателят и допълнил: "Да се арестуват, защото така не може, пък после ако искат и адвокатите им, и шефовете им да се жалват". Според Борисов именно лошата дисциплина на водачите, които не спазват разпорежданията и се движат с летни гуми и неизправни камиони, са допринесли за хаоса на магистрала "Хемус" в събота.

Около 300 000 работещи българи не внасят осигуровки, показва сравнение между данните за осигурените лица на Националния осигурителен институт и за заетостта на Националния статистически институт за третото тримесечие на 2011 г., информира “Сега” Според статистиката заетите са 3.018 млн. души, докато осигурените са 2.716 млн. Голяма част от тези хора вероятно изкарват пари на черно и затова не внасят осигуровки. По различни оценки делът на сивия сектор е 20-30%, а в годините на кризата укриването на данъци и осигуровки се върна на нивата от 2003-2004 г. Някои категории граждани обаче могат съвсем законно да работят и да не се осигуряват - еднолични търговци, свободни професии, управители на фирми, занаятчии и др., които са се пенсионирали. По данни за 2010 г. броят им е бил около 100 000. Още един ефект на кризата се забелязва в данните на НОИ - броят на осигурените българи като цяло намалява. Миналата година те са средно 2.666 млн., показва справката към октомври. Това е със 165 000 по-малко от средния им брой за 2010 г. - 2.831 млн.

Задълженията на фирмите към работниците им продължават да растат и вече достигат 1,9 млрд. лв., разкрива “Стандарт”. 10% от тях са с просрочие повече от година, показва традиционното проучване на Българска стопанска камара за задлъжнялостта на предприятията. То е направено по финансовите отчети на фирмите за 2010 г. Неизплатените в срок трудови възнаграждения през 2010 г. са със 126 млн. лв. повече от 2009 г. и са нараснали с над 600 млн. лв. през последните пет години.

Парламентът да плати 2,4 млн. лв. на Столичната община за това, че през последните 5 г. ползва в ущърб на общината паркинга на пл. “Ал. Невски” в центъра на София. Такова предложение внася в градския парламент общинският съветник Ангел Джамбазки (ВМРО), научаваме от “Труд”. Според него депутатите ощетяват общината, като внасят едва 17 000 лв. на месец за ползване на паркоместата по недотам издържани законово договор и споразумение с кметството. “Ако ползват 100 места по около 400 лв. на месец по тарифата за “служебен абонамент, трябва да дават по 40 000 лв.”, пресметна Джамбазки. Според него депутатите и администрацията на НС поне от 10 г. си спират колите на площада, но може да се търси обезщетение само за 5 г. назад.

Сривът на имотния пазар продължи и пред 2011 г., като в София някои жилища са поевтинели с 20 на сто, сочат анализи на брокерските агенции, цитирани от “Сега”. По данни на сайта imot.bg в повечето столични квартали има спад в цените от 13-14 %, а районите, където има слабо поскъпване, се броят на пръсти. Най-отчетлив е бил сривът в цените на гарсониерите - до 18% в "Бъкстон", "Подуяне" и "Св. Троица", отбелязват от imot.bg. Но в райони като "Оборище" търсенето на луксозни малки жилища през м.г. е било над предлагането и е довело до ръст с около 4%. Така например квадратният метър край Докторския паметник и в кв. "Иван Вазов" е струвал съответно 1304 и 1027 евро.

Общежития за турски студенти започва да строи Анкара у нас, научаваме от “24 часа”. Вече има заявено инвестиционно намерение пред пловдивската община, съобщил зам.-кметът Димитър Кацарски. На първо време е поискан терен от 4 дка. В момента Турция вдигала общежития за студентите си в Лондон и Кипър. Интересът им в България е към Варна, Пловдив и София, тъй като в тези градове учат доста студенти от южната ни съседка. Турската държава преценила, че е по-добре да инвестира в общежития за своите младежи и тя да прибира таксите от тях, вместо да плащат наеми по частни квартири.

“Да си купиш бизнес, по света понякога може да струва милиони или дори милиарди, докато у нас инвеститорите купуват и продават компании и идеи средно за 500 хил. евро. Именно подобен род бизнес начинания се реализират най-лесно и бързо в условията на криза и всичко, което е над тази цена, много трудно се продава у нас”, обяснява пред “Класа” Никола Стоянов, управляващ директор на консултантската компания, занимаваща се с бизнес сливания и придобивания, BusinessForsale.bg. Изминалата година по думите му е била много вяла откъм купувачи на бизнеси и доста активна от гледна точка на хората, които искат да продават. Процесите, свързани с кризата, явно се задълбочават и много компании в България не успяват да се приспособят и техните собственици предпочитат да ги предложат на пазара, смята експертът. Проблемът е, че купувачи като цяло няма и единственото нещо, което се купува и продава успешно, са по-малките бизнеси от типа на търговски обекти. Ръст на офертите за продажба на бизнеси има и в едноименния сайт на “Файненшъл таймс”, като в момента в графата „България“ те са 168. Актуалните оферти за покупка са най-вече за хотели, парцели, заводи и други.

Малко под една трета от пълнолетните българи очакват новата 2012 година да е по-добра от изминалата 2011 г., съобщава “Класа”. Данните са от световното социологическо проучване, наречено „Край на годината”, провеждано всяка година от асоциация „Галъп интернешънъл”. Последното издание на проучването, проведено в периода октомври–декември 2011 г., събира мненията на над 52 000 мъже и жени от над 508 държави от всички краища на света. Като цяло данните от проучването отчитат ръст на песимистичните очаквания на жителите по света за сметка на мненията, че годината ще е същата или приблизително същата като 2011 г. Делът на оптимистичните очаквания в световен мащаб е без значителна промяна в последните три години – движи се малко над 40%. Според тазгодишното издание на проучването оптимисти за новата 2012 година са 41% от анкетираните в 58-тe страни, участвали в проучването.


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРИЯ"

box_title_arrow.gifНапиши коментар