*
Борба с вредителите

БЪЛГАРСКИТЕ ВЕСТНИЦИ В ПЕТЪК

|
БЪЛГАРСКИТЕ ВЕСТНИЦИ В ПЕТЪК

При Борисов България пак стана най-корумпираната страна в ЕС, пише "Сега" на първа страница. Темата е водеща и за повечето всекидневници в петък.


ГЕРБ задмина тройната коалиция и се изравни с кабинета на Костов по индекс на подкупност, пише "Сега". Правителството на Бойко Борисов загуби най-силния си коз, с който дойде на власт - че ще води безкомпромисна битка с корупцията. България е най-корумпираната страна в целия Европейски съюз и се е върнала по този показател към най-лошите си практики от 1999 г. Това показва обявеният вчера индекс за възприятие на корупцията на неправителствената организация "Прозрачност без граници", чийто директор Диана Ковачева бе избрана за министър на правосъдието онзи ден.

Само за 2.5 години ГЕРБ успя да задмине "постиженията" на тройната коалиция и да стигне нивото на политическа и административна корупция от ерата "Костов". През 2008 г. отново бе последна в ЕС, но индексът е бил 3.6. В момента е още по-нисък - 3.3.Само в средата на управлението на Иван Костов индексът е бил равен с този, постигнат сега от ГЕРБ. Най-лоши са били данните ни през 1998 г., когато е първото изследване за страната ни. Тогава индексът бе 2.9. Така Гърция, която бе в дъното на класацията миналата година, вече се изкачи преди България. Обезкуражаващо е, че държавата ни е далеч от средното ниво в Евросъюза, което е 6.27.

Вестникът пояснява, че "Прозрачност без граници" ползва скала от 0 до 10. Нулата означава, че корупцията е непреодолим проблем, а 10 - че държавата не познава подкупността. Методиката на организацията приема, че когато индексът е под 5, това е сигнал за наличието на сериозни корупционни практики в публичния сектор и администрацията. Индексът се счита за сравнително обективно мерило за подкупността в една страна.


ГЕРБ вдига пенсионната възраст с 4 месеца за всички категории, е друго заглавие от първа страница на вестника. Синдикатите не приемат компромиса и се стягат за нови протести. Възрастта за пенсиониране започва да расте от следващата година с по 4 месеца на година за всички категории труд, докато стигне 63 г. за жените и 65 г. за мъжете в масовата трета категория. Сега те излизат в пенсия на 60 и 63 г. Това е окончателният вариант за пенсионните промени на ГЕРБ, приет вчера на второ четене в бюджетната комисия.

"Това е първата истинска социална реформа в България от 15 години насам", обяви с апломб след гласуването финансовият министър Симеон Дянков. Според него тя ще съкрати дефицита в НОИ с 6 млрд. лв. до 2020 г. От мярката вече ще бъдат засегнати около 10 500 души, съобщи социалният министър Тотю Младенов. Първоначалният вариант от увеличение с 1 година от 2012 г. щеше да засегне 16 800 души в трите категории по оценки на правителството, но реално много повече според експерти.Заедно с това от следващата година според по-старо решение на ГЕРБ започва да се увеличава с 4 месеца на година и стажът, докато стигне 37 г. за жените (34 г. сега) и 40 г. за мъжете (37 г. сега). Плавно ще расте и пределната възраст за пенсия за хора без достатъчно стаж - от 65 на 67 г. И тук стъпката е 4 месеца на година. За тях обаче минималният изискуем стаж се запазва на 15 г.

В коментар "Труд" окачествява действията на властите като реформа по каубойски. "Как се прави пенсионна реформа по каубойски? Първо всяваш смут в кошарата с радикално рязане на порциона от днес за утре и добитъкът пощурява в хаос. После пускаш стадото на воля да се изтърчи и го чакаш само да се прибере, като за награда му дозираш стреса по-плавно във времето. Сметките кое с колко и откога, дращиш по нощите на коляно, докато стадото спи. През деня пък правиш опит за аранжировка на рева на несъгласните, като сменяш бакалските тефтери през 2 часа. Това е пътят на пенсионната реформа и миналата година, и тази. Каубоят Дянков се изоква мощно, тристранката се разпада, а добрият стопанин Бойко става равноотдалечен не само от синдикати и работодатели, но и от собствената си парламентарна група", коментира "Труд".

Намаляването на обезщетенията може да накара работещите в силовите структури да подадат молби за пенсиониране, пише "Сега, като цитира военния министър Аню Ангелов, според когото има около 5% скок на рапортите за напускане. Ангелов предупреди, че ако военните загубят правото да получават 20 заплати при пенсиониране, желаещите да излязат в пенсия рязко ще се увеличат. Те обаче остават единствените на държавна издръжка заедно с полицията, които запазват тази си привилегия.

Според "Сега" десетки служители се опитват да се пенсионират още тази година, преди да влязат в сила новите условия. Факторите тук са два - увеличението на стажа с 2 години за униформените и намаляването на обезщетението при пенсиониране от 20 заплати за цивилните служители.Тенденцията за увеличаване на молбите за пенсиониране има и в МВР, като причината отново е намаляване на обезщетенията. Според "Дневник" става въпрос за стотици хора. Има данни за скок на молбите за пенсиониране, заяви пред "Сега" председателят на Синдикалната федерация на полицейските служители Валентин Попов. Според него много полицаи са поискали да излязат в пенсия от страх да не загубят обезщетението, а не толкова заради увеличението на стажа. "Все пак при заплатите става дума за около 10 хил. лв. на човек", коментира Попов. Снощи обаче се разбра, че при гласуването на бюджет 2012 в бюджетната комисия, вицепремиерът Дянков не успя да прокара намаляване на обезщетенията за напускане на чиновниците в МВР. Така те остават намалени само в ДАНС, при всички държавни служители, включително около 400 чиновници в МО.

В "24 часа" четем, че предстои да бъде изготвен психопрофил на подпалвача на коли, който вилнее в София. Основната ни версия е, че това е пироман, човек, който изпитва удоволствие, когато пали и после се наслаждава на действията си. Събираме нужните данни и когато сме готови, ще ги дадем на колегите от Института по психология на МВР, заяви пред вестника инспектор Станислав Станков от СДВР.Нови две коли бяха запалени в столицата за втора поредна нощ. След като неизвестни драснаха клечката на 10 автомобила, повечето от които почти напълно изгоряха, в кв. Младост в нощта срещу сряда, вчера бяха залети с бензин и подпалени още две коли в кв. Хаджи Димитър.Само за месец и половина са подпалени общо 20 коли, съобщиха от столичната полиция.Държавните фирми пак държат най-много пари само в една банка -Корпоративна търговска банка, пише "24 часа" Тези пари се равняват на 80% от пазарната капитализация на банката, показва проучване на вестника, публикувано на 14 ноември 2011 г.Няма съществена промяна в данните за обслужващите държавни фирми банки през тази година в сравнение с миналата, заяви в отговор на въпрос на вестника високопоставен правителствен служител. Вестникът е потърсил финансовото министерство за актуална справка. До посочения в Закона за достъп до обществена информация 14-дневен срок от завеждането на писмата остават 4 дни, припомня "24 часа".

“Искам да се обърна към правителството да прояви разум. По време на криза, която се задълбочава и в Европа, и в България действието на инат не е действие.” - тези думи на лидера на социалистите Сергей Станишев цитира "Труд". Според него “правителството трябва да престане да бъде дестабилизиращия фактор.” “Ние сме отговорна партия и много добре знаем отговорността на нашите действия. Отстояваме нашата алтернатива в парламента. Не искаме да яхваме протестите. Но ако тази глухота на правителството и липсата на диалог продължи, няма как да се избегнат протести и стачки”, смята Станишев.По повод на правителственото решение да се съкрати със 75% контитнегтът в Афганистан през 2014 г. "Труд" припомня, че годишно издръжката на 620-те бойци излиза около 110 млн. лв. на българските данъкоплатци. С по-ранното им изтегляне държавата може да спести най-малко 55 млн. лв. Освен по 100 евро на ден военните ни получават и по заплата и половина в България. Управляващите веднага ще репликират, че имаме ангажименти към колективната отбрана и страната ни не може да е само консуматор, а да генерира сигурност. Това обаче е неистина, тъй като в тези операции страните участват с това, което могат да си позволят.САЩ вече решиха да приберат 33 000 бойци до идното лятото. А те имат контингент от 100 000 души. Германия и Франция също режат почти наполовина контингентите си, а уж имат силни икономики.Не е нужно България последна да затваря вратата на операция ИСАФ.Лидерът на ДПС Ахмед Доган готви наказание за депутата Гюнай Сефер, който ще сдаде поста като областен шеф на партията в Силистра, четем в "СТандарт".Причината е, че за пръв път на тези избори ДПС загуби вота там и дори в Дулово няма свой кмет. Според запознати това се очаква да стане на заседание на централния съвет на ДПС.Доган свиква своите за подробен анализ на изборите и още в сряда стана ясно, че Сокола ще бъде безпощаден в доклада си и ще раздава червени картони. "Силата на ДПС е в това, че може да разчита поощрителните или предупредителни знаци на избирателите си", заяви лаконично зам.-председателят на ДПС Лютви Местан, но отказа да се ангажира с коментар на слухове.
 


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРИЯ"

box_title_arrow.gifНапиши коментар