*

БЪЛГАРСКИТЕ ВЕСТНИЦИ В ПЕТЪК

|
БЪЛГАРСКИТЕ ВЕСТНИЦИ В ПЕТЪК

Критикуваният като твърде консервативен проектобюджет 2012 може да се окаже още по-тежък, съобщава “Сега”. Вчера вицепремиерът Симеон Дянков обяви, че документът, който бе внесен в парламента преди десет дни, може да претърпи сериозна корекция между първо и второ четене. И даде да се разбере, че влошената икономическа ситуация ще бъде повод за още по-рязка пенсионна и административна реформи. "Държавата е готова да намали както очакваните приходи, така и планираните разходи, в случай че ситуацията продължи да се влошава", декларира Дянков. Това се случи в деня, в който Европейската комисия ревизира очакванията си за ръст на европейската икономика, включително и прогнозата за България. "Икономическият растеж в Европа достигна мъртва точка", обяви вчера еврокомисарят по икономическите и паричните въпроси Оли Рен, след като еврокомисията намали очаквания ръст в ЕС за 2012 от 1.9 на 0.5%. Според новата прогноза големи икономики като германската, испанската, френската ще се забавят и ще имат над 2 пъти по-малък ръст от очакваното през пролетта. Влошава се и перспективата за България - вместо 3.7% Европа вече прогнозира 2.3% ръст на българската икономика при планиран растеж от 2.9% в проектобюджет 2012 г.

“Еврозоната е изправена пред колапс. Очаква я нова рецесия, от която не е ясно как и дали ще излезе. Това се казва в шокиращ доклад на Еврокомисията, публикуван в Брюксел”, твърди “24 часа”. Вестникът посочва, че еврокомисарят по икономическите и финансовите въпроси Оли Рен настоя за радикален курс на затягане на колана и заплаши пет нови държави с наказателни процедури заради твърде висок дефицит. “Растежът в еврозоната почти спря и съществува риск от нова рецесия. Идната година за еврозоната се очаква растеж от едва 0,5%, а за целия ЕС - 0,6%”, се казва в доклада.

Зимният сезон стартира с цени като през миналата година, но с драстичен спад на записванията от чужди туристи, пише “Труд”. Няма накъде повече да смъкваме цените, твърдят от хотелиерския бранш. 109 лв. на ден е офертата за ски почивка в Пампорово с включени нощувка, храна и ски карта. 104,5 лв. на ден излиза ваканцията в Баварските Алпи при същите условия. Ранните записвания от Великобритания и Русия, двата основни пазара за България, са отчетливо по-малко в сравнение със същия период на миналата година, съобщили представители на туристическия бранш. Песимистични са прогнозите и за гръцките скиори, които миналата година бяха третата по големина група в зимните курорти. 30 процента е спадът на записванията на туристи от Москва, Петербург и Киев до този момент в сравнение с м. г. На пазара в Украйна спадът е 20%.

Всички къщи на фамилия Рашкови в Катуница се оказаха незаконни, стана ясно вчера след като РДНСК-Пловдив издаде 9 заповеди за премахване на постройките, информира “Сега”. За бутане са нарочени сградите заедно с масивните им огради, както и лятната резиденция на ромското семейство в местността Изгорялата воденица. За тази постройка Рашкови нямат документи за строеж и ползване. Обявените за незаконни здания са собственост на синовете, внуците и снахата на Кирил Рашков. Част от тях бяха опустошени при безредиците в Катуница в края на септември, когато загина 19-годишният Ангел Петров. "За три имота има документация, но те пък не отговарят на изискванията за жилищно ползване", обясни шефката на строителната дирекция Мария Дончева. След връчването на заповедите Рашкови имат 14 дни, за да ги обжалват. Според Дончева обаче това не би трябвало да се случи, защото е сигурно, че родата на Цар Киро няма нужните документи.

15 години назад ще ровят в имотите и доходите на богатите, казва в интервю за "Стандарт" Тодор Коларов, шеф на Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност. В първия вариант на закона за гражданската конфискация заложеният срок беше 25 години. Депутатите вече веднъж отхвърлиха проекта. Те прогнозират, че е възможно срокът да падне дори до 5 г., в които се пазят данъчните декларации. Според Коларов обаче пет години назад давностен срок е неприемливо кратък. "Аз имам 5-годишен мандат, което ме прави недосегаем. Да не говорим, че има и 7-годишни мандати на висши управници, а може да има и втори мандат", мотивира се той. След като законът бе бламиран в Народното събрание, правителството все още не го е внесло за ново гласуване.

Бившият военен министър Николай Цонев е на път да сподели съдбата на бившия столичен кмет Стефан Софиянски и да излезе чист от многобройните дела срещу него, отбелязва “Сега”. Ексградоначалникът бе оправдан по всички дела и накрая сам се провъзгласи за "първия доказано от съд некорумпиран" в България.Вчера Военно-апелативният съд потвърди като втора инстанция оправдателната присъда на Николай Цонев по делото за 4 неизгодни сделки през 1999 г. Според обвинителния акт на прокуратурата като шеф на дирекция "Управление на доставките" в МО Цонев е нарушил Закона за обществените поръчки при подписването на договори за доставка на авио- и авточасти, както и на 183 тона консерви и свинско месо. Военното министерство бе завело и иск срещу Цонев за близо милион лева щети, но и той бе отхвърлен на втора инстанция от магистратите. На практика обаче това е третият процес срещу Цонев, по който обвинението търпи провал поне на първите инстанции.

Идеята за скок на съдебните такси с до 5 пъти над сегашните ще засегне най-много делата на граждани и фирми срещу актове на администрацията. Това разказали пред “Труд” запознати с предложенията за промени в тарифата, направени от магистрати от цялата страна. Предложението е да има изменения само в тези, които не се определят като процент от цената на иска. Ако гражданин сега плаща 10 лв., за да атакува в съда акт на администрацията, например определена от НОИ по-ниска пенсия, то по новите цени ще трябва да се бръкне с 50 лв. За юридически лица таксата, която сега е 50 лв., ще скочи между 2 и 10 пъти, или ще стане между 100 и 500 лева.

БНБ лишава за 6 месеца от право на глас в общото събрание на Общинска банка 5 миноритарни акционера, които държат над 25% от трезора, съобщава “24 часа”. Фирмите, за които е наложена мярката, са свързани с бизнесмена Христо Ковачки. Решението е взето ден преди петъчното общо събрание и дава възможност Столичната община да си върне контрола върху банката.

Олимпийският ни шампион по вдигане на тежести Гълъбин Боевски е бил нает от българска групировка в Испания за муле, разкрива „Монитор”. Проучване на българските служби показало, че той е трябвало да изпълни доставката на 9-те килограма кокаин по стар канал, който бил ръководен от българи в Испания. За доставката на кокаина до Мадрид Боевски е щял да прибере около 20 000 евро, твърдят специалисти по наркотрафика. Преди залавянето му на летището в Сао Паулу други трима българи са изгорели с дрога по същия канал.

Боевски ще бъде преместен в килия с българи в затвора в Итаи, защото в момента се намира в емоционален шок. Това се казва в доклад на Мануел ду Насименто, временно управляващ посолството ни в Бразилия, изпратен до Министерството на външните работи, информира “24 часа”. Дипломатът бил натоварен от ръководството в София със задачата да се срещне лично с началника на затвора, където лежи Боевски. Според данни на българското външно министерство в затвора "Итаи" има близо 70 български граждани, много от които от т.нар. група на мулетата - гълтачи на кокаинови капсули. Сред задържаните преобладават млади мъже между 20 и 28 години и обикновено са хващани с количества между 700-800 г. и 1,2 кг. Според разследващите органи, тези младежи са били използвани от нигерийска престъпна група за пренос на дрога на дребно.


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРИЯ"

box_title_arrow.gifНапиши коментар