*
Борба с вредителите

БЪЛГАРСКИТЕ ВЕСТНИЦИ В ПЕТЪК

|
БЪЛГАРСКИТЕ ВЕСТНИЦИ В ПЕТЪК

Златните зъби и платинените импланти също ще се описват при проверка на незаконното имущество - това е елементът, който откроява "Новинар" от приетия окончателно закон за конфискация на незаконно имущество.


Връщат Алексей Петров в ареста, пише "24 часа" и пояснява, че бившият съветник от ДАНС Алексей Петров се връща отново в ареста. Това определи състав на Софийски градски съд в четвъртък вечерта. По-строгата мярка бе поискана от прокурор Светлозар Костов по време на заседание по делото "Октопод". Алексей Петров бе на свобода срещу парична гаранция. Причина за оставането му в ареста са показанията на двама свидетели - Донка Митева и Пламен Устинов, които на заседанието в сряда заявиха в съдебна зала, заявиха, че бившият съветник от ДАНС им е оказвал натиск, за да променят показанията си. Прокурор Светлозар Костов бе категоричен, че ако остане на свобода, Алексей Петров може да извърши друго престъпление като това да принуди свидетели да "забравят" за какво са отишли съда.Председателят на състава съдия Румяна Кеналова уважи искането на прокуратурата като прецени, че наистина има реална опасност подсъдимият да влияе на свидетели по делото. Според магистратите няма причина да не се вярва на показанията на Митева и Устинов, който дори подал молба до съда, с която моли да му бъде осигурена охрана, защото се страхува за живота и здравето си и тези на семейството му.


Бедността е най-големият риск за националната сигурност на България, пише "Труд", който цитира заключението в проекта на “Годишен доклад за състоянието на националната сигурност през 2011”, качен на сайта на правителството. За да се справи с проблема, правителството е решило, че национална цел е - до 2020 г. броят на живеещите в бедност да намалее с 260 хил. души. В тази връзка се предвижда разработването на стратегия за борба с бедността и социалното изключване. Авторите на доклада смятат още, че въпреки че няма получени сигнали за терористични актове, заплахата от такива у нас е реална. Сред основните рискове за държавата е работата на чуждите спецслужби, които имали и икономически интереси в страната. Корупцията на всички нива в България пък улеснявала работата им. Социалната система е финансово нестабилна, се казва още в документа и това се тълкува като заплаха за страната.


Българската икономика ще отчете спад от 0.5% за първото тримесечие спрямо същия период на миналата година и бавен ръст до около 1% за цялата 2012 г, прогнозира "Капитал дейли", който се е обърнал за прогноза къта към експерти. Всички анкетирани посочиха, че през зимните месеци на годината брутният вътрешен продукт се е свил, като мненията им се разделиха за развитието през пролетта и втората половина на годината. Повечето обаче смятат, че растежът ще се завърне още през текущото тримесечие и така няма да се стигне до рецесия, която класически се определя като две поредни тримесечия, в които БВП се понижава спрямо предходните три месеца.Президентът Росен Плевнелиев открито се усъмни от ползата от заповедите и обещанията на премиера Бойко Борисов електронното правителство да тръгне у нас в най-кратки срокове, научаваме от "Сега". "Електронното правителство няма да се случи и към момента не го виждам, защото не се знае кой носи отговорност", заяви държавният глава на вчерашното заседание на Съвета по конкурентоспособност и инвестиции към президента. Той обясни, че ако България наистина иска работещо е-управление, то поне 3 институции, които се занимават с това, ще трябва да се слеят, да се зададат конкретни срокове, план за работа и да има ясно разпределение на отговорностите.


Над 80% от собствениците на фирми в България са със средно и по-ниско образование, показва изследване на Европейския институт, цитирано от Българската стопанска камара, изготвено във връзка с необходимостта в страната да идват висококвалифицирани кадри от трети страни с помощта на европейската "синя карта". Документът, цитиран от "Сега" дава право на работа на хора от държави извън Евросъюза в страни от общността и урежда статута на техните семейства.Активно действащите фирми у нас са около 300 000, твърди доц. Серафим Петров, експерт в стопанската камара. Според него е притеснително, че въпреки ниската си квалификация българският работодател смята, че служителите му не могат да знаят повече от него и се опитва да наема висококвалифицирани кадри за нискоквалифициран труд и срещу ниско заплащане.Друг проблем на работодателите е, че въпреки оплакванията си от липсата на подходящи кадри в повечето случаи и те самите не могат да обяснят какви специалисти точно им трябват.


МВР опитва да запише червени точки пред Брюксел по всички начини, за да получи положителен доклад от Еврокомисията през юли по линия на правосъдие и вътрешни работи, пише "Сега". Зрелищна акция под кодовото име "Митница" от вчера доведе до ареста на цяла смяна от 32-ма служители на граничния пункт "Капитан Андреево". Тя бе извършена под ръководството на Софийската градска прокуратура и е само дни преди пристигането на наблюдателите от ЕК. През последните няколко години подобни, но по-малки по размер акции с арестувани митничари бяха правени периодично - по една годишно. При всички тях се хващат само дребни риби, а накрая дори те не са осъждани, припомня вестникът.


Въпреки уверенията на финансовия министър Симеон Дянков, че повечето чиновници са готови да се преместят от София в други градове, част от администрацията в икономическото министерство, свързана с туризма, вече отказва да отиде в Пловдив, е друга тема в същия вестник. "С туристическата дейност в министерството са ангажирани 42-ма души, от тях 5-6 категорично не желаят да напускат столицата. Останалите са готови, но при определени условия", обяви зам. икономическият министър Иво Маринов, който от есента трябва да управлява ресор туризъм от Пловдив. Служителите на Националния туристически информационен център към министерството пък ще останат обаче в София, което на практика ще разкъса ресора между София и Пловдив.


За първи път обикновените хора ще могат да влязат и да разгледат подробно сградата на президентството. Това ще стане в събота и по този начин президентът Росен Плевнелиев ще отбележи първите си сто дни на поста, радва се "24 часа". Плевнелиев лично ще посрещне на входа първия посетител. Народът ще може да разгледа и кабинетите на президента и на вицепрезидента, Гербова зала, зелената и червената зала, залата, в която държавният глава посреща гостите си и заседава с КСНС, както и работните помещения на администрацията. Пред Гербова зала ще бъде подредена експозиция от бойните знамена на България, взети назаем от военния исторически музей. В самата зала ще има експозиция от ордените, които държавният глава връчва. Георги Първанов също пусна народа в сградата, но само на първия етаж за изложбата “По стъпките на историята”.


Близо 201 хил. лв. са влезли в бюджета на Министерския съвет (МС) от дарения или помощи за първите три месеца на годината, научаваме от "Труд". Това става ясно от отчета за приходите на МС, публикуван вчера на сайта на институцията. Интересното е, че в закона за държавния бюджет не са предвидени такива приходи, а в уточнения план на ведомството в това перо са заложени само 4850 лв.


Според "Стандарт" роман спънал дипломатическата кариера на сина на легендарния български музикант Кирил Маричков. Заради неприемливи сцени в книгата "Пътят на беглеца" Ватиканът отказва агреман на Кирил Маричков-младши, е научил вестникът от дипломатически източници. Той беше част от първата голяма група посланици, номинирани от външния министър Николай Младенов, за да сменят дипломатите с агентурно минало или с изтекъл мандат. През 2004 г. в Италия, а година по-късно и у нас, излиза дебютният роман на Маричков III "Пътят на беглеца". В него се разказва историята на млад българин, търсещ щастието си на Запад. Съдбите на бегълците от Източна Европа, които са стотици хиляди в Италия, са невероятни и така се ражда идеята за книгата. В продължение на три години Маричков-младши е ангажиран от нашето посолство, за да защитава имигранти, и в един момент решава да ги представи на италианските читатели от друг ъгъл. Литературният му герой се блъска с живота, опитва се да оцелее, попада в грозния свят на престъпността. И така се стига до сцена в романа, която макар и завоалирана, намеква, че героят се опитва да се продава като жиголо. Именно намекът за мъжка проституция притеснил Светия престол, твърдят дипломатическите източници.


Опозицията остави властта да си гласува на воля, пише "Стандарт" за среднощното гласуване, при което законът на конфискацията бе приет окончателно.


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРИЯ"

box_title_arrow.gifНапиши коментар