*
Борба с вредителите

БЪЛГАРСКИТЕ ВЕСТНИЦИ В ПЕТЪК

|
БЪЛГАРСКИТЕ ВЕСТНИЦИ В ПЕТЪК

Ако изборите бяха днес, в парламента влизат със сигурност четири политически сили - ГЕРБ, БСП, ДПС и “България на гражданите” на Меглена Кунева, съобщава "Труд". Спрямо март управляващата партия губи 2% (от 32,7% на 30%). Резултатите на БСП и ДПС остават без промяна от началото на годината, интересът към формацията на Кунева се повишава - от 5,7% на 7,1%. И така тя измества от третото място ДПС.Това показват резултатите от национално представително проучване на Центъра за анализи и маркетинг (ЦАМ), което е проведено между 23 март и 2 април т.г. сред 1224 души.Електоралните нагласи към момента показват, че възможностите за мнозинство на следващите избори са само две. Или ГЕРБ се коалира с още някоя политическа сила като например партията на Кунева, или всички останали правят обединение срещу ГЕРБ. Друго възможно управление няма, коментира данните директорът на ЦАМ Юлий Павлов.

Година след налагането на безсмислен мораториум за озаптяване на цените на горивата "ЛУКойл България" отново заговори за подобна стъпка, съобщава "Сега". След двучасова среща с икономическия министър Дилян Добрев шефът на компанията Валентин Златев не изключи възможността за ново замразяване на цените. Той обяви, че има и други идеи за икономически мерки, но те тепърва щели да се обсъжда при премиера Бойко Борисов. Инициативата на "ЛУКойл" за намаляване на цените с помощта на държавата идва няколко седмици след като самият Златев обяви, че не вижда предпоставки за поевтиняване на горивата заради намаления износ на Ирак и Либия и опасността от военен конфликт в Иран. Преговорите съвпадат с течащ 30-дневен срок за предоставяне на доказателства по предявеното от Комисията за защита на конкуренцията обвинение в картел за пазара на горива на едро. По-рано през деня в интервю за БНТ шефът на митниците Ваньо Танов определи като странна инициативата на "ЛУКойл България" за намаляване на цените с помощта на държавата. Според Танов една от основните причини за високите цени е липсата на реална конкуренция на пазара на горива.


Скок на съдебните такси, които се събират от гражданите, поискаха вчера членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС), пише "Сега". Според шефа на бюджетната комисия към кадровия орган Иван Колев и колегата му Вельо Велев тарифите трябва да бъдат вдигнати, защото в противен случай системата ще блокира заради липса на пари. "Кога най-после ще внесете за разглеждане в МС актуализираните съдебни такси, които сме предложили", обърна се Велев към правосъдния министър Диана Ковачева. Тя отговори, че проблемът е спорен и че въпросът за вдигането на таксите може да влезе в програмата на правителството през втората половина на годината. "Бюджетът ни беше намален с 32 млн. лв.", оплака се Велев и допълни, че няма как да се съберат заложените 140 млн. лв. собствени приходи без увеличение на таксите. Ако не се намерят още средства към края на годината, съдилищата няма да могат да назначават експертизи и работата ще спре, обясни той. Заради хроничната липса на пари съдебната система постоянно отказва и да увеличава щатната численост на администрацията в няколко съдилища и да назначава хора на свободните места.БСП опря до "Атака" за вота на недоверие, гласи заглавие в същия вестник. Левицата ще успее да внесе вот на недоверие към правителството заради спирането на строежа на АЕЦ "Белене" благодарение на депутатите от "Атака". Очаква се това да стане днес и да бъде подкрепено от хората на Волен Сидеров. БСП, която разполага с 40 народни представители, не може сама да осигури необходимите 48 подписа. Очаква се под документа да се подпишат и независими. Преди дни бившият коалиционен партньор на социалистите - ДПС, заяви, че няма да подкрепят вот заради АЕЦ "Белене" заради неясноти около бъдещата газова централа. В замяна на подкрепата на националистите от БСП обещаха подкрепа за събиране на необходимите 48 парафа за искане за референдум по темата "Белене". В мотивите за вота са посочени спирането на строежа на АЕЦ "Белене" и провалената енергийна политика на страната. В кулоарите на парламента Волен Сидеров обяви, че партията му ще подкрепи искането, защото решението да не се строят нови ядрени мощности обрича държавата на енергийна зависимост от Турция. Той допълни, че след затварянето на шести блок на АЕЦ "Козлодуй" през 2021 г. ще се налага да купуваме ток от южната ни съседка.

Болниците заковаха нов рекорд по борчове - към 29 февруари т. г. общите им задължения са малко над 378 млн. лв., показва справка на здравното министерство, за която съобщава “Труд”. Откакто от 2006 г. касата плаща по 300 клинични пътеки, дълговете на лечебниците не са набъбвали до такава крупна сума.Предишното върхово постижение по дългове е от времето на тройната коалиция. То бе от 372 млн. лв. в средата на 2009 г.Болниците поставиха нов рекорд по борчове - към 29 февруари т.г. общите им задължения са 378 млн. лв. Откакто от 2006 г. здравната каса плаща за медицински дейности в настоящия им обем (т.е. по 300 клинични пътеки), дълговете на лечебните заведения не са стигали до подобна крупна сума, пише вестникът.

От "Новинар" научаваме, че ромската певица Софи Маринова ще пее и в българското Народно събрание. Повод за това е предстоящият Международен ден на ромите - 8 април. Маринова ще влезе в парламента в 10,30 часа и ще забавлява родните депутати както със своята песен за "Евровизия" Love Unlimited, така и с ромския химн "Джелем, джелем". Нейният концерт пред законодателите ще бъде в Клуба на народния представител. Софи Маринова ще посети Народното събрание по покана на депутатите от ПГ на ПП ГЕРБ и вицепремиера Цветан Цветанов.

България е прибързала с премахването на задължителната военна служба и въвеждането на изцяло професионална армия, смята министърът на отбраната Аню Ангелов, цитиран от "Новинар". Той коментира, че въвеждането на платена военна служба е трябвало да стане по план в началото на 2010 г., а ние сме стартирали и реализирали този процес по-рано.„Ние обаче се изсилихме и за разлика от други държави, които правят този преход за година - година и половина, ние го направихме за половин”, коментира Аню Ангелов. Според министъра на отбраната това избързване с две години е оказало влияние върху качеството на родните войски. Въпреки това военният министър отчете, че професионализмът на личния състав и изпълняваните от него задачи значително се е подобрил от 2008 г. насам.„Приключихме с доставката на трите самолета "Спартан", 12-те вертолета "Кугър", трите бойни вертолета "Пантер", 135 автомобила за сухопътните войски, 52 хамъра, дарени от САЩ", припомни Аню Ангелов и подчерта, че всичко това е допринесло изключително много за подобряване на мобилността на армията.

На 36–ия ден от началото на протестите действия металурзите блокираха най-голямото кръстовище в Кърджали, съобщава "Стандарт". "Ако Захариев не спази обещанието и не изплати дължимите над един млн. лв. за заплати на металурзите от „ОЦК” Кърджали, протестът на работниците ще се пренесе в столицата пред сградата на „Интертръст холдинг” и пред НС. Най-вероятно това ще стане в средата на следващата седмица. Ако и тогава няма резултат, сме готови да блокираме най- близкия ГКПП ”Капитан Андреево, за да ни чуе и види Европа”. Това заяви в Кърджали председателят на Националния стачен комитет към КНСБ Валентин Никифоров. „Призоваваме правителството и всички контролни органи да си влязат в своите правомощия. Вярваме, че ОЦК има бъдеще. Искаме чрез Министерството на финансите сегашният управляващ екип да бъде отстранен. Настояваме бордът на директорите на ОЦК и Надзорният съвет начело с Байко Ноев да дойдат тук и да кажат защо заводът е на това дередже”, коментира още Никифоров.


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРИЯ"

box_title_arrow.gifНапиши коментар