*
Борба с вредителите

БЪЛГАРСКИТЕ ВЕСТНИЦИ В ПЕТЪК

|
БЪЛГАРСКИТЕ ВЕСТНИЦИ В ПЕТЪК

Враждата Мавродиев - Дянков влезе във фаза "саботаж", пише в. "Сега". Комисията за финансов надзор се постави над закона и по скандален начин саботира работата на Агенцията за държавна финансова инспекция, стана ясно вчера. Вече втори ден ревизорите, които имат нареждане от финансовия министър Симеон Дянков да проверят КФН, не могат да започнат работа заради отказан достъп. Дянков е пратил инспекцията заради сигнали за неприлично високи бонуси, странни връзки и конфликт на интереси на лица в комисията, която лицензира и контролира целия небанков финансов сектор - застрахователни и пенсионни компании, инвестиционни и управляващи дружества, брокери и агенти.


Откакто вицепремиерът Дянков обяви, че ще сложи ред в премиите и бонусите, че не може да има ведомства с особени привилегии и че всички трябва да се подчинят на двата основни закона - за държавния служител и за администрацията, шефът на КФН Стоян Мавродиев започна да му опонира по всякакви поводи, а ето че вече и директно саботира изпълнение на заповед, издадена от министъра. Проверката е трябвало да започне на 20 март, но от КФН категорично отказали да пуснат инспекторите до помещенията си, обясниха от финансовото министерство. От ведомството на Мавродиев изтъкнали, че са независим орган и че сметка може да им държи единствено Народното събрание. От МФ обаче напомниха, че всеки държавен орган, който получава бюджетна издръжка и харчи пари на данъкоплатците, подлежи на контрол от Агенцията за финансова инспекция. И въпреки че министерството е разяснило в нарочно писмо до комисията основанията за проверката, портите на КФН остават затворени и държавните ревизори не могат да си свършат работата.





България ще излезе на световните пазари с емисия облигации, като се надява да постигне лихва от 5.5%, съобщава "Сега", като цитира вицепремиера Симеон Дянков. Това ще стане най-късно до юли, като цялата организация ще отнеме 3 седмици. Дянков вече няколко пъти бе критикуван, че закъснява с набавянето на свежи пари, необходими заради бюджетния дефицит и заради предстоящите големи плащания по външни и вътрешни задължения на държавата. Най-големият разход е на 15 януари, когато България трябва да погаси накуп над 800 млн. евро само по еврооблигациите с настъпващ падеж. Министър Дянков, който от Нова година намеква, че ще осигури нужните средства през заеми на вътрешния и на външния пазар, лансира идеята за целта и Сребърният пенсионен фонд да участва в покупката на държавни ценни книжа. Вчера за първи път вицепремиерът даде да се разбере, че ще разчита основно не на ДЦК на българския пазар, а на емитиране на еврооблигации навън за набиране на ресурса.



"Сега е времето за външен дълг", съветва от страниците на "Труд" един от предшествениците на Дянков Милен Велчев. "Принципно гледам със скептицизъм на подобни нестандартни идеи за управление на консервативни по природа структури като Сребърния фонд. Напоследък разбирам, че финансовият министър има идея да диверсифицира източниците за рефинансиране на предстоящия падеж по външния дълг. Това е добра идея, като моят съвет би бил да обърне с предимство внимание на международните капиталови пазари. През последните месеци те са в много добро състояние. Оптимизмът на пазарите надделява, този прозорец, който не трае много дълго, трябва да се използва, така че в момента България би могла да се финансира на много изгодни условия - с 10 годишни инструменти на нива около 5%", заявява бившият финансов министър, който вече официално е представител на руската ВТБ в България.






Европейската комисия заплаши с поредна наказателна процедура България заради поети и неизпълнени задължения - този път темата са обществените поръчки в отбраната, пише "Сега". ЕК обяви, че само две държави членки - България и Люксембург, не са изпълнили ангажименти, произтичащи от Директивата за поръчките за строителство, доставки и услуги в областта на отбраната и сигурността. Документът урежда и възлагането на поръчки за оръжие, муниции и военни материали, както и свързаните с тях строителство и услуги за целите на отбраната. По него минава и уредбата за всички чувствителни доставки, свързани със сигурността. Ако директивата не се прилага изцяло във всички членки на ЕС, дружествата и данъкоплатците не могат да извлекат полза от по-лесния достъп до прозрачен, открит и по-конкурентоспособен пазар, смята ЕК. Тя изрично посочва, че споменатите правила са съобразени със спецификата на пазарите.На практика това означава, че ЕК вини България в непрозрачност на тези поръчки, както и в липсата на гаранции за конкурентен пазар. Има съмнения, че чужди фирми също са се оплаквали, че не са били допускани до българския пазар.



Вицепремиерът Цветан Цветанов определи като несъстоятелни твърденията на анализатори, че с промените в правителството ГЕРБ все повече се слива с държавата, а той е главният кадровик, четем в "24 часа". “Да не ми приписват чак такава голяма роля", заяви той. По думите му всички решения, които се вземат, са вследствие на много задълбочен анализ и в присъствието на премиера Бойко Борисов.“В общи линии винаги, когато има дискусия, премерваме и едната, и другата страна. Всички решения се съгласуват и с парламентарната група, защото политиката, която реализира правителството, може да бъде факт само и единствено с парламентарната подкрепа, която получаваме”, твърди Цветанов.По повод слуховете, че певецът Веселин Маринов ще влиза в политиката като депутат от ГЕРБ, Цветанов отрече да са коментирани листите за следващите парламентарни избори. “Нека да не спекулираме с някои неща, които правят определени български граждани. Това, което направи той като дарение на кувьоз за болницата, е една изключителна негова лична позиция и негов личен жест към Търново. Знаете, че той е от този регион и винаги е с голяма носталгия и съпричастност към всички проблеми, които има тук", добави вицепремиерът.


Съдия Петя Крънчева, която оправда бившия земеделски министър Венцислав Върбанов и обвинените за убийството на Бай Миле, стана зам.-шеф на ключовия Софийски градски съд и началник на всички наказателни съдии в него, съобщава "24 часа". Висшият съдебен съвет я избра с 15 гласа “за”, 4 “против” и 5-има “въздържали се”. Крънчева бе предложена от шефа на съда Владимира Янева.Преди тайното гласуване началникът на атестационната комисия на ВСС Георги Шопов предложи изборът да бъде отложен, а ревизорите на Темида да проверят работата на Крънчева, защото в съвета нямало данни.Думите му предизвикаха острата реакция на съдебен ревизор №1 Ана Караиванова. “Изпращаме резултатите от всички проверки на съвета. Когато установим нарушения, ви уведомяваме, информираме и обществеността. Спазваме принципите на прозрачността и обективността. Не вадим компромати”, каза тя.Караиванова съобщи, че при две проверки в Софийския градски съд - през 2010 и 2011 г., ревизорите на Темида са установили, че Крънчева има забавени дела. И двата пъти са предложили тя да бъде санкционирана дисциплинарно. През м.г. Владимира Янева й е обърнала внимание.





Председателят на Съвета за електронни медии (СЕМ) Георги Лозанов поиска нов медиен закон, който да регулира всички видове средства за информация, включително печата и онлайн изданията, съобщава "Труд". “Съдържанието трябва да се регулира независимо от платформата, по която то достига до потребителите”, обясни той на дискусия за бъдещето на медийното законодателство в България. Представители на печатните издания обаче се обявиха срещу общ закон, защото той би ограничил свободата на словото. И поискаха да продължат да се саморегулират на базата на приетите етични стандарти. Според издателите намесата на регулаторен орган, какъвто е СЕМ, би хвърлила сянката на цензурата и не би подобрила качеството на журналистиката.





Заради неплатена сметка за парно може да ни отнемат жилището, дори ако апартаментът е единствен недвижим имот и по закон се води несеквестируем (не може да бъде конфискуван), четем в "Дума". Вестникът се позовава на адвоката Незрет Бабучев, който има десетки спечелени дела срещу "Топлофикация" - София. В закона имало заложени такива капани. Според приетите нови текстове в законите за енергетиката и за управление на етажната собственост, ако всички потребители в блока се регистрират като юридическо лице и направят асоциация на собствениците, може да получат с 20% по-ниска тарифа за отопление и подгряване на водата, тъй като са със статут на фирма. "Когато обаче дойде месечна сметка от примерно 100 хиляди лева на името на асоциацията, съседите често започват да се карат и не плащат, а при две неплатени фактури "Топлофикация" може да заведе дело срещу блока и да се стигне до обявяването му за публична продан, за да си върне борча", предупреждава адвокатът.





"Взимат ни дома за чужд борч", пише по темата "Стандарт".





Наш търг за търсене на нефт и природен газ в Черно море е подразнил Букурещ, е научил "Стандарт". Конкурсът бе обявен в "Официален вестник на Европейския съюз" на 31 януари 2012 г. въз основа на Решение на Министерския съвет 791 от 31 октомври 2011 г. Става дума за отдаването на акватория с размер 14 220 кв. км, определена като "Блок 1-21 Хан Аспарух", част от родната изключителна икономическа зона край морската ни граница с Румъния с координати, определени от 22 точки в приложение към самата обява.Тъй като Букурещ - чрез консорциум от западни фирми, вече откри огромно находище на природен газ в дълбоководните райони на икономическата си зона в близост до морската ни граница, сега изведнъж предяви претенции към част от нашата изключителна икономическа зона. Експерти припомнят, че и преди 4-5 десетилетия комшиите предявявали подобни неоснователни протести към нас, че уж изчерпваме техни нефтени залежи през мижавите ни находища край Долни Дъбник и Тюленово, пише вестникът.


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРИЯ"

box_title_arrow.gifНапиши коментар