*
Борба с вредителите

БЪЛГАРСКИТЕ ВЕСТНИЦИ В ПЕТЪК

|
БЪЛГАРСКИТЕ ВЕСТНИЦИ В ПЕТЪК

Часове след като полицията откри мъртво момиче, за което повече от два месеца твърдеше, че е избягало от дома си, премиерът Бойко Борисов взриви общественото мнение, съобщава “Сега”. Той поиска близките на покойната да се извинят на МВР за критиките към полицията. Искането му дойде на фона на скандално развитие на разследването - единият от арестуваните за убийството се самоуби в присъствието на полицията при повторен обиск в дома му. След като повече от 2 месеца нямаше никакво развитие по изчезването на 17-годишната Мирослава Николова от Перник, вчера едновременно се разбра, че е открито тялото й, че по случая са задържани двама мъже и че единият се е самоубил пред полицията. Всички тези факти не попречиха на Борисов и на вътрешния министър Цветан Цветанов да похвалят щедро полицията за добрата работа. "Два месеца работиха службите и МВР по цяла нощ по това отвличане в Перник. Така, както и предполагах, то е с фатален край и най-близките хора там са искали да вземат пари. Това момиче още същата вечер са го удушили, но вече ги задържахме, отидоха и показаха къде са го заровили. Съжалявам, че бяха изговорени от близките й такива лоши думи за МВР. Надявам се те да се извинят и да ги отправят към най-близките си, които са участвали в този процес", коментира Борисов. Той нито веднъж не изказа съболезнования на семейството на убитото момиче. Нещо повече - позволи си неуместни шеги с широка усмивка. Според него кучето на БЧК, открило тялото, трябва да бъде наградено с телешки пържоли. "Три-четири телешки пържолки да прати Цветанов, като вземе заплата, на кучето, освен да награди водача. Кучето свърши много работа. Заслужава и то, като, разбира се, и всички, награда", заповяда Борисов.

“Премиерът на мен да ми се извини, защото МВР нищо не свърши. Идвах да си търся детето, а те се криеха от мен”, коментира почернената майка Емилия Николова, цитирана от “Труд”. По думите й след изчезването на момичето полицаите й правили намеци, че едва ли не, знае къде е чедото й. Съсипаната жена разказа, че последните два месеца заподозреният за убийството е идвал в дома й. Изглеждал притеснен и загрижен за Мирослава.

“Христо не носеше добър обществен имидж. Не може да ти е прякорът Пицата и да проповядваш каузата на ГЕРБ. Извиках го, казах му го в очите, съгласи се човекът." Така Бойко Борисов обясни пред БНТ защо депутатът Христо Христов е отстранен като координатор на партията в област Велико Търново”, разказва “24 часа”. Христов носи прякора си Ицо Пицата от 1987-1989 г. Тогава той бил управител на пицария в центъра на Елена. Обектът бил на бившето РПК, а Христов - материалноотговорно лице на заплата. "Да, държал съм пицария, но това е минало. Не желая да коментирам", казал Христов.

България не може да се противопостави на хармонизирането на данъчните основи, но ще поиска отсрочка за себе си до влизането си в еврозоната, разкрива “Сега”. Министърът на външните работи Николай Младенов обясни вчера пред депутати в парламентарната еврокомисия, че няма как да отпадне главата за икономическа координация и конвергенция в подготвяния фискален пакт. Тя потвърждава ангажиментите по пакта Евро плюс, съдържащи изискване за хармонизация на данъчните основи. Затова правителството щяло да направи уговорка, че подписва фискалния пакт в неговата цялост, но спорната четвърта глава ще прилага след замяната на българския лев с еврото. Досега стратегията на кабинета бе да преговаря за отпадането на цялата глава.

“Увеличените правителствени разходи и корупцията са основните фактори, дърпали българската икономика надолу през 2011 г. Това стана ясно от изследване за икономическата свобода, проведено от фондация "Херитидж" и в. "Уолстрийт Джърнъл" в 184 държави. Според него България заема 61-во място в света по този показател, като отстъпва с една позиция спрямо 2010 г.”, четем в “Сега”. При подреждането под внимание са взимани 10 критерия. Едва по три от тях страната ни бележи подобрение в сравнение с 2010 г., други три са останали без промяна, а четири са се влошили. Най-проблемен фактор за свободата на икономиката ни се оказват държавните разходи. Неефективните харчове на правителството са причина този показател да спадне с цели 8 точки само за година. Експертите отбелязват, че продължаващата корупция и слабото върховенство на закона са увеличи разходите за правене на бизнес в страната. Макар и минимално, свободата на бизнеса е намаляла, а корупцията се е влошила, показва още анализът.

Министерството на външните работи е решило да върне в България посланика ни в Европейския съюз Бойко Коцев. Вече е било изпратено писмо за отзоваване на дипломата, научил "Стандарт". Коцев ще бъде заменен на този пост от кадър на Външно, който източници на вестника определиха като много добър професионалист. Като възможна кандидатура за негов наследник се смята постоянният секретар на Външно Ради Найденов, който доскоро бе посланик в Австрия. Той обаче все още се води на този пост, тъй като освобождаването му е блокирано заради предстоящата смяна на държавния глава. Друг възможен кандидат за поста е зам.-министърът на външните работи Константин Димитров. Той вече има опит в Брюксел, където бе посланик от 1999 г. до 2002 г.

ГЕРБ вече умуват фаворити за нов началник на Националната разузнавателна служба (НРС), научил “Труд”. Рокадата на върха се очаква, след като новият президент Росен Плевнелиев встъпи в длъжност на 22 януари. За най-вероятен наследник на ген. Кирчо Киров засега се спряга името на заместника му полк. Звездомир Пенков. Той влезе в ръководството на НРС по предложение на кабинета на Бойко Борисов с решение от май 2011 г. Именно връщането му от чужбина се схваща като подсказка, че управляващите го подготвят за титуляр в службата. Пенков е завършил военно училище - магистър по войсково разузнаване. Преминал е курсове по дипломация към Дипломатическия институт в МВнР, обучение в Центъра за разузнавателна подготовка на НРС и курсове за подготовка на висши ръководни кадри. Офицер е от 1991 г., от 2010 г. е с чин полковник. Някои обаче се съмняват, че Пенков ще оглави НРС заради връзки с лидера на ДСБ Иван Костов. Като офицер от НСО Пенков е бил шеф на групата, охранявала съпругата на Костов - Елена. И още - че след като напуска НСО, той работил във фирма “Хрисома”, свързана с фондацията й, и след това - в НРС.

Няма да развиваме проектите за скъпата алтернативна енергия до 2020 г., каза министър-председателят Бойко Борисов, цитиран от “Класа”. Според него нищо не налага да изпълним целия си капацитет, защото евтината енергия на АЕЦ „Козлодуй“ няма конкуренция заради цената. Може да се инвестира в използването на биомаса за енергийни цели, както и във ВЕЦ-ове, но не и в соларни паркове и ветрогенератори, уточни Борисов.

Държавните такси, които се заплащат при техническите прегледи на автомобилите, се увеличават почти двойно, пише “Дума”. Те ще се записват на камера, а записите ще се съхраняват в нова информационна система на Автомобилната администрация. Документите, които се издават след техническия преглед, са стикер, който се залепя на предното стъкло на автомобила, малко удостоверение, което се носи от водача за проверка, голямо удостоверение (нов документ), в което са вписани констатациите от прегледа, протокол за извършения преглед.
До момента те струваха 3.70 лв. С въвеждането на новата система цената им става 6.60 лв.

“Монитор” допълва, че с новата система всеки автомобил без платен пътен данък няма да може да преминава годишен технически преглед и трябва да остане на трупчета. При нея всички необходими документи се сканират и дори само един да липсва, не може да се отпечата стикерът за преминат технически преглед.

Външно министерство ще протестира пред Гърция заради български волейболни фенове, информира “Новинар”. На 11 януари наши съграждани не са били пропуснати през границата от гръцки митничари в опит да посетят волейболната среща между Ираклис и ЦСКА. „Не е редно да бъде възпрепятствано влизането на всички намиращи се в 2-та автобуса наши граждани, около 80 души, които са граждани на ЕС и ползват всички права за престой в Гърция", заяви говорителят на външно минстерство Весела Чернева. Тя добави, че във ведомстовото разполагат с информация, че върху българските фенове е упражнено грубо насилие на граничния пункт Промахон при извеждането им от страната. Чернева заяви, че министерството очаква гръцките власти да разследват случая.


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРИЯ"

box_title_arrow.gifНапиши коментар