*

БЪЛГАРСКИТЕ ВЕСТНИЦИ В ПЕТЪК

|
БЪЛГАРСКИТЕ ВЕСТНИЦИ В ПЕТЪК

Управляващите готвят национализация на ВиК фирмите, съобщава „Сега”. Според вестника в отчаян опит да навакса закъсненията и да спаси от провал усвояването на еврофондовете правителството се кани да създаде истински хаос във водния сектор, връщайки го в годините на социализма. На сайта на Министерството на регионалното развитие бе публикуван проектозакон за водите, който предвижда тотална промяна в собствеността и управлението на ВиК дружествата. Държавата ще национализира основния актив на дружествата - инфраструктурата (тръбопроводи, колекторни, пречиствателни станции и др.). В момента мрежата се води собственост на съответните дружества, някои от които са 100% държавни, други са 100% общински, трети са държавно-общински, а четвърти случай е "Софийска вода", която е концесионер на водоснабдителната и отвеждащата инфраструктура на столицата. Различните форми на собственост на ВиК предприятията са резултат от предишния опит за реформа, проведен със заема от Световната банка. Целта тогава бе децентрализация. Предвиждаше се поетапно дружествата да станат собственост на общините, а след това самите общини да започнат да привличат частно финансиране чрез концесиониране на дейността и мрежите. Това се случи само със софийското водоснабдяване. Опитите за концесиониране на други ВиК дружества в страната претърпяха провал.


Сега държавата се кани да прави обратното - да одържави мрежата и ВиК услугите и да концентрира управлението - чрез подчиняването им на регионалното министерство и чрез намаляване на броя на операторите, пояснява вестникът. Странно е как ще бъде изпълнен този план при "Софийска вода", в която мажоритарният собственик е чуждестранна частна компания. Според експерти най-вероятно държавата ще вземе общинския дял в дружеството, но това едва ли може да се случи толкова лесно при наличието на действащ договор между чуждия собственик и Столична община за 30 години. Друг е въпросът какъв сигнал би било това за инвестиционната среда в България.

Докато не построи магистралите, премиерът няма да излиза на избори, пише „Сега” и цитира Борисов: "Докато не построим магистралите, няма да се явим на избори. А когато ги построим до година-година и половина, аз мисля, че няма да има българин, който да отиде да гласува за друга партия". Не е ясно какво има предвид Борисов, тъй като с изключение на "Тракия" краят на големите ни инфраструктурни проекти е далеч в бъдещето. Всички те се надяват на финансиране от следващия програмен период на ЕС 2014-2020 г., което обаче въобще не е сигурно. Работата по магистрала "Струма" е в начален етап, а някои участъци се сблъскват с всякакви проблеми, включително защитени животни и по последни обвинения от кабинета - саботаж на археолози. Само дългият тунел при Кресненското дефиле ще струва около 1 млрд. лв. и по думите на регионалния министър Лиляна Павлова може да е готов най-рано през 2019 г.По въпроса за предсрочните избори вицепремиерът и шеф на МВР заявява в „Стандарт”: „Това са изказвания на политическите ни опоненти, които по всякакъв начин се стремят да препятстват доброто управление в тежката криза. Нормално е опозицията да критикува управлението. Но България стои стабилно и се надявам, че 21012-а ще е основополагаща за подем от 2013 г. И обществото да усети излизането от кризата. А предсрочни избори се искат, защото са угодни за опозицията - в нея текат вътрешни политически процеси и искат да ги прехвърлят в националното говорене.” Според Цветанов в ГЕРБ тази тема никъде и по никакъв повод не е коментирана. „Това просто е удобна теза за опонентите ни, за да избягат от вътрешните си проблеми”.

Външният министър Николай Младенов отхвърли вчера възможността шефът на Националната разузнавателна служба ген. Кирчо Киров да стане посланик, четем в „Сега”. Изявлението му дойде ден след като лично премиерът Бойко Борисов обяви, че Киров, който вече 9 г. е начело на НРС, може да допринесе за държавата и в дипломатическата служба. "Не смятам, че можеш да изпратиш началника на разузнаването за посланик, особено ако е бил част от ДС. Това противоречи на волята на правителството и на Народното събрание", категоричен бе Младенов.

„Борисов се разхубави край погрознялата Унгария. България да прати благодарствена телеграма на Виктор Орбан, че вече има и по-лоша от нея в ЕС”, пише в коментар в „Сега” Светослав Терзиев.Според автора премиерът Бойко Борисов е получил неочакван подарък за Нова година от унгарския си колега и европейски съпартиец Виктор Орбан - вече няма да е най-черната овца в ЕС. Благодарение на твърдоглавието на Будапеща да преправя демокрацията за свое удобство 2012 г. се очертава като Годината на Унгария. Брюксел трябва също да е доволен, защото за пет години се видя, че няма сили да се пребори с България за вкарването й в приемливи за Европа норми, и е време да отклони вниманието от провалената си мисия, като започне нова.

„Сидеров жертва в. “Атака” заради войната с Борисов”, съобщава „24 часа” и пояснява, че вестник “Атака” спира да излиза, защото държавната субсидия, с която той се издържаше, е открадната от партия ГЕРБ. Това заяви Волен Сидеров вчера. Той напомни, че мнозинството от напусналите парламентарната група на “Атака” депутати пренасочиха субсидията си към тази на ГЕРБ с т.нар. декларация за принадлежност към тяхната ПГ. Според него и адвокат Явор Нотев това е напълно противозаконно. Затова “Атака” започва подписка за пращане на тези текстове от Закона за политическите партии в Конституционния съд.“Така че тези депутати, които се продадоха за по 17 хил. лв. на месец, да не бързат да ги харчат. Може да се наложи да ги връщат”, препоръчаха Сидеров и Нотев.Националистите почнаха постоянен протест пред Министерския съвет.

Банки блокират сметките на фирми, които са подали в срок молба за пререгистрация в Агенцията по вписванията, но все още не са вписани в Търговския регистър, пише "24 часа", като се позовава ва сигнали на пострадали бизнесмени. Близо 34 000 търговци чакат пререгистрация, те са подали молби през втората половина на декември, казаха от агенцията. Много фирми поискали повторно вписване в последния момент. Подадените документи след 16 декември все още не са обработени, ще отнеме известно време, обясниха от агенцията, без да конкретизират колко.

„Нова идея: Всички заети пенсионери да се осигуряват” – научаваме от „Труд”. Всички работещи пенсионери да плащат осигуровки, предлагат работодателите и синдикатите като мярка за повишаване на приходите в пенсионната система.В момента законът дава възможност хора със свободни професии (адвокати, лекари, художници) да плащат вноски по свое желание, ако продължат да работят след пенсия. Същото право имат едноличните търговци, собственици или съдружници в търговски дружества, земеделци, тютюнопроизводители.Ако бъде приета, тази стъпка би намалила дохода на работещите пенсионери. Така обаче ще се увеличи стажът им, което ще доведе до ръст на пенсията им.

„Още през януари ще направим първото си голямо предложение, свързано с начина, по който се назначават хора в Конституционния съд, например. Защото точният човек на точното място може да обърне държавата към добро". Това обяви учредителят на сдружение „България на гражданите" Меглена Кунева, цитиранаот „Труд”. „Няма да губя време. Независимо, че не съм в парламента и не изразявам партийни позиции, изразявам моите лични мнения и отговорност за нещата, на които държа", обясни тя.Бившият еврокомисар посочи, че има желание да наложи друг тон в политиката - тон на чуваемост, и ще го изпълни. „21 век ще бъде век на друго управление, на намиране на съгласие, друг начин за упражняване на демокрацията. Не трябва да подценяваме гражданския глас", призова тя. Кунева каза още, че продължи да се държа по начина, по който го е правила досега и който й е спечелил доверието на хората: „Започнах с едно обещание - участвах в изборите, без да се отделя от това, което съм казала. Така смятам да продължавам да се държа. Тези хора гласуваха, защото това, което аз казвах, съвпадаше с тяхното убеждение, защото аз спазвах моите обещание".Тя отбеляза, че има желание да разговаря с партийните лидери и ще го реализира съвсем скоро. Меглена Кунева съобщи още, че от началото на тази година е поела още една посока - председателство на Европейската служба за гражданска инициатива.

Общо 156 закона, 121 решение и 2 декларации е плодът от работата на депутатите през 2011 година, пише „Новинар”, като цитира . справката на Народното събрание за дейността на парламента до 21 декември. От всички 124 заседания, които са проведени през изминалата година, само 7 са били извънредни. Така заседанията от началото на мандата набъбват до 322. Законите, които са успели да гласуват са близо 400. Народните избраници са били много активни през 2011 година. Точно 233 закона са постъпили в парламента. 120 от тях са внесени от кабинета, а останалите са дело на депутатите. За последната си сесия парламентът е приел само скромните 45 закона и провел точно 41 заседания. Само 3 обаче са били извънредни. 44 от внесените общо 67 законопроекта, са дело на Министерския съвет. Депутатите обаче се оказват по-активни във внасянето на проекторешения. От 28, техни са 22. Сред тях са исканията за създаване на редица анкетни комисии. Последното бе за изборните нарушения, но бе отхвърлено от мнозинството на ГЕРБ. Една от основните функции на НС е парламентарният контрол. Министрите са отговаряли на депутатски въпроси близо 154 часа.
Ген. Людмил Ангелов е вероятният бъдещ шеф на Националната разузнавателна служба (НРС),съобщава „Стандарт”. Той се бори за поста с колегата си полк. Звездомир Пенков. И двамата са заместници на настоящия шеф ген. Кирчо Киров. Той ще бъде сменен с идването на новия президент Росен Плевнелиев на 22 януари, а управляващите ще пишат закон за разузнаването. С него НРС ще премине на подчинение на изпълнителната власт. В момента са към президентството. Името на полк. Пенков се завъртя като лична номинация на ген. Киров, припомня "Стандарт". Окончателното решение не е взето, тъй като предстоят консултации и с Плевнелиев, който трябва да издаде указ за назначаването. Според вестника преди да се стигне до двете кандидатури от НРС, било обсъждано името на сегашния главен секретар на МВР Калин Георгиев. Мотивът бил, че много добре се справя с работата си. В крайна сметка обаче било решено, че екипът в МВР е успешен и в никакъв случай не бива да бъде развалян. Допълнителен мотив било, че разузнаването е затворена система и няма да приеме добре външен човек. Както станало с назначаването на настоящия депутат от СДС Димо Гяуров по времето на кабинета "Костов".


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРИЯ"

box_title_arrow.gifНапиши коментар