*
Борба с вредителите

БЪЛГАРСКИТЕ ВЕСТНИЦИ В ЧЕТВЪРТЪК

|
БЪЛГАРСКИТЕ ВЕСТНИЦИ В ЧЕТВЪРТЪК

Един-единствен митинг на синдикатите убеди ГЕРБ да спре пенсионните промени и да започне спешни консултации по увеличението на пенсионната възраст, пише "Сега". Решението беше взето още преди края на националния протест вчера, който събра около 15 000 души пред Народното събрание.

Само ден по-рано премиерът Бойко Борисов и финансовият министър Симеон Дянков бяха категорични, че тях стачки не ги плашат, защото пари няма и няма за какво да се протестира, припомня вестникът.

Лидерите на КНСБ и КТ "Подкрепа" обявиха пред протестиращите, че след близо час разговори с парламентарната група на ГЕРБ са договорили изтегляне на предложенията за затягане на условията за пенсиониране и старт на преговори за други начини за стабилизиране на бюджета на НОИ. Според тях договорката е законопроектът, който вчера трябваше да влезе за второ четене в бюджетната комисия, да бъде изтеглен и да започнат преговори.

По-късно бе съобщено, че парламентарната група на ГЕРБ е предложила промени в Кодекса за социално осигуряване.Предлага се възрастта за пенсиониране да се увеличи с четири месеца.За първа и втора категория труд промяна на възрастта за пенсиониране няма да има. За трета категория се предлага - четири месеца да се увеличи възрастта от първи януари 2012 г., четири месеца - от 1 януари 2013 г., и четири месеца да се увеличи възрастта за пенсиониране от първи януари 2014 г.

Незапомнен в историята на мирните синдикални протести бърз развой последва 4-часовия митинг-шествие, организиран от КНСБ и "Подкрепа" пред парламента, информира за събитието "24 часа". Депутатите от бюджетната комисия се вслушаха в гласа на народа и отказаха да дадат ход на предложението за повишение на пенсионната възраст. Заседанието й бе насрочено за 15 ч, но точката бе отложена за утре, а управляващите решиха да изслушат предложенията на синдикатите в 18 ч. Преди срещата депутатът от ГЕРБ Валентин Николов обяви, че предложението за увеличение на пенсионната възраст с 1 г. от 2012-а се изтегля и ще се търсят диалог и компромисен вариант със синдикатите."Това са само 2 стъпки напред, още не е победа, но ако ни излъжат, следва обща стачка", заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров. - Наясно сме, че България е в тежка криза, но решенията за изход не трябва да са само за сметка на работещите, отговорността трябва да е споделена между тях, работодатели и държава.

Според "Труд" "ГЕРБ омекна за пенсиите".

"Сега" съобщава за друга готовност на властите за компромис с общественото мнение: и силовите министри вече са готови на осигуровки в МВР и МО. Кабинетът вече работи в пълно единодушие по възобновената идея държавата да спре да покрива 100% от осигуровките на държавни служители, полицаи и военни. Вицепремиерът Симеон Дянков обяви, че може да се очаква промяната да влезе в сила от средата на 2012 г. Другият вицепремиер - Цветан Цветанов, също се присъедини, макар винаги да е в опозиция на опитите да се отнемат привилегии на силовите ведомства. Съгласие даде и другият "опозиционер" на финансовия министър - Аню Ангелов.

Протестът на земеделците се радикализира и десетки трактори и комбайни затвориха няколко ГКПП въпреки призивите на управляващите да не се стига до това заради опасност да плащаме милиони компенсации на съседните страни, съобщава "Сега". Блокирани за периоди от 1 до 2 часа вчера бяха ГКПП "Кап. Андреево", Дунав мост, ГКПП "Лесово". Десетки зърнопроизводители затвориха временно и Петолъчката край Сливен, където около 100 тира бяха блокирани да чакат оттеглянето им. Протестиращите спряха движението и по други основни пътища в много области. Без резултат приключи извънредната среща на браншовите организации на земеделците с премиера Бойко Борисов. И на нея не беше изтръгнато обещание за увеличение на националните доплащания и държавните помощи за земеделието, както предвиждаше подписано през септември споразумение. Министрите обещаха на земеделците друга забавена мярка - възстановяване на част от акциза за ползвано гориво, но браншовите организации не приемат това за успех, а за поредна лъжа заради проблеми с Еврокомисията по въпроса и липсата на подобни текстове в данъчните закони.

Агенцията за дипломатически имоти (АДИС) може да бъде припатизирана, четем в "24 часа", като сочи, че това реши парламентът, който прие на второ четене промени в закона за приватизация.Дружеството стопанисва над 100 000 кв. метра имоти. Идеята за приватизация на агенцията бе лансирана още от кабинета на НДСВ. След това тя влезе в забранителния списък. Миналата година ръководството на дружеството обяви, че заради кризата не е изгодна продажба.Мнозинството на ГЕРБ отхвърли предложението от забранителния списък да бъдат извадени и "Български пощи". От опозицията припомниха, чеимало обещание от управляващите, че пощите няма да стават частни.Неотдавна транспортният министър Ивайло Московски съобщи, че двата обмисляни варианта са продажба на миноритарен пакет или привличане на стратегически инвеститор.С вчерашното си решение парламентът извади от забранителния списък "Военно издателство" и "Аудио-видео Орфей".Сред предприятията, които няма да се приватизират, влязоха НДК и "Рибни ресурси" - Созопол. Обяснението за НДК е, че каквото е можело да се приватизира от комплекса, вече е в частни ръце, а останалото ще се използва като културен център с национално значение.

Независимо че Конституционният съд е допуснал разглеждане по същество на искането от опозиционните депутати за обявяване за незаконен избора на президент, магистратите следва да обсъдят въпроса още веднъж, пише "24 часа" . И да отхвърлят искането като недопустимо и неоснователно.За това настоява в становището си до КС Министерският съвет. Той е конституиран като страна по делото.Според юристите на кабинета в подписката на 71 депутати липсват данни кой точно субект оспорва законността на избора на Росен Плевнелиев и Маргарита Попова, затова съдът дори не е трябвало да го допуска за разглеждане.Оспорват и твърдението, че норми от Изборния кодекс са били приложени, въпреки че противоречат на конституцията. Държавните органи прилагат закона задължително, а не по преценка, се казва в становището. В МС липсват данни за нарушения по самото провеждане на изборите, се казва още в становището.

Подготвените от българските университети кадри, които емигрират, да бъдат задължени да върнат парите за висшето си образование, съобщава "Новинар", който цитира предложение на изпълнителния председател на Българска стопанска камара Божидар Данев.Според работодателите емиграцията на добрите специалисти и ниското ниво на обучението са сред основните проблеми на висшето образование. От камарата посочиха още, че близо половината кандидати за работа по програми на Агенцията по заетостта нямат квалификация.Данев обясни още, че специалистите по инженерни науки, математика и механика, чиито професии не изискват прилагане на език, изтичат по-лесно от страната ни.

Европейският съюз и Еврозоната навлизат в критичен период от десет дни, в който трябва да се финализира реакцията на общността спрямо финансовата криза, пише същият вестник, цитирайки еврокомисаря по икономическите и валутните въпроси Оли Рен преди заседанието на съвета на министрите по икономика и финанси от съюза ЕКОФИН. За да е достатъчно надеждна финансовата защита и да се издържи нестабилността на пазите, трябва да се работи на два фронта, смята Рен. В същото време трябва допълнително да се укрепи и икономическото управление. Еврокомисарят заяви, че ще продължават дискусиите и работата за увеличаване на ресурсите на Международния валутен фонд (МВФ).На срещата на еврогрупата - финансовите министри от страните в еврозоната, която се състоя във вторник, беше решено държавите от еврозоната да предоставят допълнителни средства на финансовата институция. Целта е така да бъдат създадени допълнителни запаси от средства в МВФ, за да може фондът при необходимост да предоставя по-големи обеми помощи на страни от общността с дългови проблеми.

Председателят на стачния комитет на БДЖ "Товарни превози" Иван Стоянов заявява пред "Стандарт", че ако в четвъртък се стигне до консенсус по колективния трудов договор и стачното споразумение, всеки следващ ден е възможно да се прекратят стачните действия. Разговорите между стачните комитети на БДЖ "Пътнически превози" и на БДЖ "Товарни превози" продължиха вчера повече от 3 часа и бяха инфарктни. Споровете бяха около изпълнението или неизпълнението на стачното споразумение, с което през март тази година беше прекратена тогавашната стачка и което стана повод за новата. Изпълнителния директор на холдинг БДЖ Йордан Недев и председателят на Борда на директорите Владимир Владимиров признаха забавяне (известно неизпълнение) само на сроковете по изплащане на ваучерите за храна и работно облекло (т. 2 и 3 от старото споразумение), но обосноваха, че по тях се работи, избран е доставчик, но обществената поръчка се обжалва от един от кандидатите, което е забавило изпълнението. Шефовете на железницата обаче оспориха претенциите на синдикатите, че не са съгласували с тях съкращението на 2000 души от компанията.


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРИЯ"

box_title_arrow.gifНапиши коментар