*
Борба с вредителите

БЪЛГАРСКИТЕ ВЕСТНИЦИ В ЧЕТВЪРТЪК

|
БЪЛГАРСКИТЕ ВЕСТНИЦИ В ЧЕТВЪРТЪК

Нова заплаха за наказателна процедура надвисна над България - този път заради държавните помощи за БДЖ, пише “Сега”. Европейската комисия обяви вчера, че е започнала "задълбочено разследване" на плана за помощ за преструктуриране на жп компанията. Брюксел се съмнява, че мерките, предвидени в плана, ще сработят достатъчно бързо, и се опасява, че държавата отново ще осигури многомилионни финансови помощи, които ще потънат като вода в пясък. В съобщението на еврокомисията се посочва, че е предвидено капиталът на БДЖ да бъде увеличен с 550 млн. лева. Набавянето на огромната сума ще стане на няколко стъпки до 2016 г. чрез сложни схеми и заеми за сметка на бюджета, т.е. на гърба на българските данъкоплатци, а част от парите ще отидат за погасяване на стари борчове на де факто фалиралото предприятие. В момента правителството и ръководството на БДЖ се опитват да прокарат дълго отлагани реформи - съкращения на персонал, спиране на най-губещите линии, промени в структурата и ценовата политика. А синдикатите се канят да досъсипят фирмата с мащабна стачка.

“24 часа” информира, че от декември билетите за влак поскъпват, като най-голям скок ще има при бързите с около 15%. Според справка от БДЖ по най-натоварените линии максималният скок на цената на билетчето е 13,56 и 13,9 на сто. Толкова поскъпва пътуването от София до Бургас и от София до Шумен. С 12,56% се увеличава цената на влака от София до Търговище и от Пловдив до Варна. Освен това от 11 декември в държавата ще се движат всеки ден 150 влака по-малко. Почти няма линия, по която да не е съкратен влак.

Излезете ли на протест, ще останете без пари. С тези думи финансовият министър Симеон Дянков заплаши в прав текст вчера зърнопроизводителите, които обявиха безсрочен протест заради намаленото държавно финансиране на сектора, разказва “Дума”. Дянков отприщи заканите, след като Националната асоциация на зърнопроизводителите обяви готовност за ефективни протести, ако правителството не преразгледа бюджета. От асоциацията са притеснени, защото новият закон ще намали финансирането им с нови 230 млн. лв. Производителите все още си чакат и неизплатени субсидии и национални доплащания.

Дизелът ще бъде ударен с по-висок акциз от догодина, научаваме още от “24 часа”. От 615 на 630 лв. на 1000 литра ще се повиши налогът, казали експерти от финансовото министерство пред икономическата комисия в парламента. Това щяло да вдигне цената на дизела с около 2 ст. на литър. Метанът поскъпва с 3-4 ст. в зависимост от калоричността от догодина заради въвеждането за първи път на акциз за него. По-високо облагане на природния газ за отопление ще добави към стойността му под 1 стотинка. Това сочат допълнителните сметки на финансовото министерство, обявени пред депутатите от комисията, които одобриха на първо четене промени в закона за акцизите.

Столичният КАТ погна шофьорите, които предлагат рушвети на пътните полицаи, за да не им напишат фиш. За три дни четирима водачи бяха арестувани за 24 часа след опит да подкупят ченгета с 10 и 20 лева, съобщава “Труд”. Акцията срещу шофьорите била организирана, след като катаджии се оплакали, че върху тях има корупционен натиск, съобщи шефът на КАТ-София Богдан Милчев. Преди дни катаджии минали на инструктаж как да се държат, за да не провокират шофьорите. Посъветвани били да не задават въпроси от типа: “К'во праим сега?” и “К'во работиш?” Милчев призова шофьорите да звънят на тел. 112, ако полицай им поиска пари. Той апелира водачите да не предлагат рушвети, а да си плащат глобата, защото отиват на съд. За даване на подкуп законът предвижда до 6 г. затвор и глоба до 5000 лв. Юристи коментирали обаче, че в подобни случаи прокурорът или съдът прекратява делото поради малозначителност (за суми от 10 и 20 лв.).

Три парламентарни партии - "Атака", СДС и РЗС, и 15 кандидатпрезидентски двойки са спестили отчета си пред Сметната палата за даренията покрай кампанията за двата вота, научаваме от “Сега”. Пропуските установила проверка на вестника в списъка с дарителите, изложен в Единния регистър по Изборния кодекс. Още преди старта на кампанията управляващите от ГЕРБ дадоха дума да не вземат нито лев от спонсори и да разчитат само на предоставената им държавна субсидия в размер на 20 млн. лв. годишно. Същото декларира и БСП, но от информацията пред одитната институция се разбира, че все пак соцпартията е получила дарения. Абсолютен рекордьор по привлечени пари от спонсори се оказва издигнатият от инициативен комитет кандидат за президент Димитър Куцаров, който е събрал 352 708 лв. Независимата Меглена Кунева, която обяви, че кампанията й ще се финансира изцяло с дарения от граждани, е събрала 193 606 лв., като над половината от тях са суми до 1000 лв. Самата Кунева обаче обяви след първия тур, че е получила 303 хил. лв.

“Няма партия, на която да не сме давали пари. Това заяви Костадинка, съпруга на Кирил Рашков, по-известен като Цар Киро. Заедно с адвокатите си Рашкова присъстваше на обиск, извършван от полицията във фамилното им жилище в Катуница. По думите й в дома им на гости са идвали политици от всякакви партии”, пише “Новинар”. „За Бойко Борисов сега не мога да говоря, защото е на власт. Мъжът ми е от ГЕРБ, но не мога да говоря сега”, посочи Костадинка. Обискираният дом на Цар Киро се намира в един двор с този на дъщеря му Събка. В нейната част няма обиск.

“Предложената за наказание заради забавяне на дела шефка на Софийския градски съд Владимира Янева е наказала свой подчинен за същото нарушение. Това стана ясно вчера по време на заседание на Висшия съдебен съвет. Янева е санкционирала колегата си наказателен съдия Мариян Марков с "обръщане на внимание", четем в “Сега”. Марков има 23 забавени дела от общо 407, а Янева е забавила 43 при разпределени 369 дела. Статистиката за бавените съдебни спорове стана ясна след проверка на Инспектората към ВСС. Оказа се, че Янева е протакала дело срещу бившето ръководство на "Софийски имоти", от което като пълномощник на баща си е купувала имоти по-рано.

180 са свидетелите, които трябва да бъдат разпитани по делото срещу бандата на “Октопода” при влизането му в съда, научил “Труд” от запознати с разследването. По време на досъдебното производство следователи и прокурори са снели показанията на много повече свидетели - 273-ма. Разследващите обаче решили да ги редуцират и да допуснат до съдебната зала по-малко от тях. 200-те папки с материали по знаковия процес бяха внесени в Софийския градски съд година и половина след зрелищните арести. От официалното съобщение на прокуратурата стана ясно, че на подсъдимата скамейка заедно със смятания за предводител на “Октопода” Алексей Петров ще седнат още петима - Антон Петров-Хамстера, Марчело Джотолов, Янко Попов, бившият зам. главен прокурор Цеко Йорданов и Кирил Топалов.

Кражбата на информация през смартфоните е най-модерното престъпление, казва в интервю за “24 часа” Явор Колев, началник на сектор компютърни престъпление в ГДБОП. “Това са устройствата, чрез които ние вече правим всичко - говорим по телефона, получаваме и пращаме имейли, плащаме си сметките. Телефоните се атакуват, като им се инсталира софтуер, чрез който се подслушва. Достатъчно е да ви бъде изпратен мейл, в който да има зловреден код, и вие, без да знаете какво точно е това, да го активирате. Другият начин е чрез кратко съобщение по скайп или фейсбук. Преди дни крадяха така цели профили във фейсбук. Когато бъдат откраднати данните, могат да слушат цялата комуникация, без телефонът да дава сигнал. Може да се каже вече, че смартфонът е обект на интерес от организираната престъпност”, обяснява Колев. “След като атакуват телефона, престъпниците разполагат с цялата база данни. Разполагат с пощенската ти кутия, с профила ти, с интернет банкирането ти, с данните от кредитната карта. Могат да генерират трафик от вашия телефон към сметки в чужбина, които се контролират от организираната престъпност”, допълва Колев.


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРИЯ"

box_title_arrow.gifНапиши коментар