*
Борба с вредителите

БЪЛГАРСКИТЕ ВЕСТНИЦИ В ЧЕТВЪРТЪК

|
БЪЛГАРСКИТЕ ВЕСТНИЦИ В ЧЕТВЪРТЪК

Ватиканът не приема кандидатурата на Кирил Маричков III, предложен от България за посланик при Светия престол, съобщава “24 часа”. Маричков е син на известния музикант от група “Щурците” Кирил Маричков и внук на Кирил Маричков, който през 1993-1997 г. бе посланик във Ватикана. Предложението той да бъде новият пратеник при папа Бенедикт XVI бе направено от МВнР преди повече от 2 месеца. И досега обаче Маричков III няма приемащ документ. Според дипломатическите правила, ако поискан агреман не бъде получен до 3 месеца, предложението се смята за нежелано от приемащата страна и се номинира нов кандидат. По неофициална информация в канцеларията за външни връзки на Ватикана имали съмнения относно ценза на българския кандидат-посланик, въпреки че дядо му, който преди години бе представител на България при папа Йоан Павел II, се ползваше с нужното уважение. Нунциатурата на Светия престол в България разполага с информация относно противоречиви сведения за магистратурата и цялостния професионален ценз на Кирил Маричков III и тези притеснения са споделени с представител на Министерството на външните работи, казал източник от Рим. На въпрос дали дали има проблем с кандидатурата на Кирил Маричков-младши, външният министър Николай Младенов заявил: “Всички посланици са в процес на съгласуване. Има още няколко, чиято смяна предстои в следващите седмици. Когато имаме окончателния пакет, с удоволствие ще коментирам всички назначения и номинации, които сме направили.”



“Труд” препечатва информация от в. “BG voice”, според която формалната причина за отказ е, че Маричков-младши има постоянен адрес в Италия (той е женен там). Според Лутеранските договори от 1929 г. посланиците във Ватикана трябва да живеят постоянно в изпращащите ги страни. Кирил Маричков се представял в Италия като адвокат, въпреки че 7 пъти е отхвърлян от тамошната колегия. От Ватикана били неприятно изненадани, че той няма и ден официален трудов стаж. Освен това Маричков-младши оформял пълномощни на българи срещу 100 евро при нормална такса от 15 евро, твръди “BG voice”.



На фона на влошаващи се икономически показатели и приближаващи избори финансовият министър Симеон Дянков лансира поредната отчаяна идея за осигуряване на допълнителни приходи и увеличение на доходи и пенсии, отбелязва “Сега”. На отчетно-изборен конгрес на КНСБ той изненадващо подкрепи исканията на синдикалистите за 10% увеличение на всички пенсии и на заплатите в бюджетните организации. Финансовият министър обаче вече не разчита на ръста на икономиката, а настоява за бърза продажба на ненужни държавни активи. Дянков вчера не обясни какви активи се приемат за ненужни и какви средства следва да се осигурят за обещаното увеличение на пенсии и заплати. Няма яснота и кога може да се случи всичко това.



“Дума” допълва, че новината за присъствието на Дянков на вчерашния конгрес на КНСБ е предизвикало освиркване в пълната със синдикалисти зала. Въпреки студеното посрещане финансовият министър взе думата и се впусна в обяснения как до следващото лято около 20 административни структури ще бъдат преместени от София към другите големи градове. Минималната заплата се увеличи с 22%, а инфлацията се е увеличила с 8 на сто от началото на кризата, така че има реален растеж, опита да омилостиви публиката Дянков. Той дори обяви, че е оптимист, че и пенсиите, и заплатите може да се увеличат през следващата година. Министърът предположи, че догодина доходите дори може да отбележат ръст от 10% - нещо, което синдикатът поиска от него преди време.



По време на проверката на доходите по закона за конфискацията, ще се проверяват както приходите и собствеността на съпрузите, така и парите и имотите на любовници, с които се съжителства без брак, пише “Монитор”. Такива текстове гласуваха вчера депутатите, които решиха да заседават без почивка, докато не приключат работата по закона. Според председателя на групата на ГЕРБ Красимир Велчев пленарното заседание трябва да приключи в 4 през нощта. Други депутати обаче изчислиха, че при скоростта от 2 члена на час, с която се приема законът, дебатите ще продължат без прекъсване до петък. От мнозинството коментираха, че текстовете трябва да бъдат окончателно приети до края на седмицата, тъй като в понеделник пристига мисия на ЕК във връзка с юлския доклад по „Правосъдие и вътрешен ред”. Затова можело да се стигне дори до извънредни заседания през почивните дни.



За три месеца хазната натрупа 2/3 от дефицита си за цялата година, научаваме от “Труд”. Към края на март дупката в бюджета е стигнала 687 млн. лв. по данни на финансовото министерство. Голяма част от нея обаче се дължи на усвояването на евросредства. Резултатът е с около 50 млн. лв. по-добър в сравнение с първото тримесечие на м.г., но през януари и февруари подобрението беше по-чувствително. По закон тази година хазната трябва да се ограничи до дефицит от малко над 1 млрд. лв., което означава, че в оставащите девет месеца финансовото министерство трябва да е много внимателно с приходите и с харчовете.



Фирмите и гражданите ще плащат всичките си данъчни задължения само с едно платежно нареждане, казва заместник-министърът на финансите Владислав Горанов пред “Капитал Daily”. Така на година частният сектор ще пести до 50 млн. лв. от банковите такси, които се в момента се дължат заради попълването на отделни платежни нареждания. Мярката засяга най-много бизнеса, като браншовите организации отдавна настояват отношенията с данъчните да се оптимизират. За физическите лица също ще има полза, тъй като често се получава парадоксът разходите за превод към сметките на Националната агенция за приходите да са по-високи от самото задължение. Причината е, че за всеки дължим данък или осигуровка има отделен код на банковата сметка и за него се попълва отделно платежно нареждане.



Върховният касационен съд (ВКС) охлади окончателно намеренията на топлофикациите, електроразпределителните дружества и ВиК-тата да събират стари дългове при условията на общата 5-годишна давност, информира “Сега”. С тълкувателно решение от вчера върховните съдии обявиха, че задължения могат да се търсят най-много до 3 г. назад. На практика ВКС прие, че тези дългове възникват от периодични плащания, а пък те се подчиняват на специалната 3-годишна давност.



Млечните продукти с палмово масло да имат етикети „Вредно за вашето здраве”. Това поиска вчера премиерът Бойко Борисов на среща с представители на браншовите организации в животновъдството във връзка с подготвената наредба за специфичните изисквания към млечните продукти, разказва “Монитор”. Още следващата сряда документът ще се гледа на правителствено заседание, уточни по-късно аграрният министър Мирослав Найденов. Наредбата задължава млекопреработвателите да изберат дали в мандрите си ще правят истински продукти само от натурално мляко, или пък ще разчитат на имитациите, в които се добавят различни растителни мазнини и подобрители.



Бившият външен министър и експредседател на Общото събрание на ООН Стоян Ганев се прибира окончателно от САЩ в родния си Пазарджик, разкрива пред “24 часа” адвокат Хари Харалампиев. Той бил помолен от Ганев да му помогне с необходимата документация, за да кандидатства за член на адвокатската колегия в Пазарджик, където смятал да се установи за постоянно. Според Харалампиев нямало никакъв проблем Ганев да стане член на колегията, защото е хабилитиран доцент по право. Бившият министър решил да се прибере у нас заради възрастната си майка, която имала нужда от грижите му.



“Около три часа отне на депутатите вчера да отхвърлят два законопроекта за българския език, внесени от Любен Корнезов (БСП) и от Огнян Стоичков и Станислав Станилов от "Атака". Вносителите обясниха предложенията си с изискване на конституцията да има такъв закон, както и с необходимостта да се опазва езикът и да се гарантира развитието му. Депутатът от ДПС Лютви Местан, който е филолог, обаче преброи над 30 грешки в двата проекта - пунктуационни, логически и сгрешени пълен и кратък член”, четем в “Сега”.


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРИЯ"

box_title_arrow.gifНапиши коментар