*

БЪЛГАРСКИТЕ ВЕСТНИЦИ В ЧЕТВЪРТЪК

|
БЪЛГАРСКИТЕ ВЕСТНИЦИ В ЧЕТВЪРТЪК

БНБ се оказа най-песимистичната институция по отношение на икономиката на България, пише "Сега". Според централната банка икономическият ръст в България през 2012 г. ще бъде едва 0.7%. Това стана ясно от изявление на управителя на институцията Иван Искров по повод 20-годишнината от създаването на Асоциацията на банките в България. "От забавянето на растежа произтичат преки ефекти за потенциала на банките у нас да генерират доход от собствени източници. Ограниченото търсене на нови кредити поставя трезорите пред двойно изпитание - от една страна, те ще бъдат възпрепятствани да трупат нови буфери по линия на печалбата, а от друга страна, съществуващите класифицирани активи ще продължат да оказват натиск върху наличните резерви", заяви Искров. Прогнозата на БНБ за развитието на икономиката през 2012 г. е най-ниската, давана досега. Преди броени дни финансовото министерство понижи очакванията си до 1.4%, спрямо 2.9%, заложени в макрорамката на бюджета за тази година. Така данните от ведомството вече съвпадат с последните изнесени от Европейската комисия, които също са за 1.4% ръст. ЕК влоши прогнозите си в края на февруари, след като през ноември обяви, че очакванията й за България са 2.3%. Оттам обаче уточняват, че прогнозите им са междинни и е напълно възможно както по-лошо, така и по-добро представяне. Значително по-оптимистични са експертите от Центъра за икономическо развитие, които смятат, че растежът на страната ще бъде 2.5 на сто.

Кабинетът даде зелена светлина за поемане на нов външен дълг, продължава финансово-икономическата тема вестникът. Дефицитът и предстоящият падеж по еврооблигациите през януари 2013 г., които са непосилни за бюджета, принудиха кабинета да търси пари на международните пазари. Правителството вчера възложи на финансовото министерство да започне подготовка за емисия на държавни ценни книжа в евро на външните пазари. Окончателното решение за размера на новия външен дълг, който ще бъде поет, трябва да бъде ратифицирано в парламента, но таванът е фиксиран - до 2 млрд. лв.


От "24 часа" научаваме, че търговията на дребно в България се е свила с 6,4 на сто през февруари спрямо същия месец на 2011 г. Според Евростат от всички държави в ЕС с по-голямо намаление на оборотите е само Португалия. В Естония, Латвия и Дания пък е отбелязан ръст, който стига до 14,8%.Търговията на дребно у нас е паднала с 2 на сто през февруари спрямо януари, показват още сметките на Евростат. Средното намаление за целия ЕС е 0,4 на сто. В продажбите на храни, напитки и цигари обаче е отбелязан ръст от 0,4%, докато в останалите сектори спадът е с 0,3 на сто.

"Сега" съобщава, че няколко дни след като е разкрил, че ГЕРБ готви сериозни промени в закона за отнемане на престъпното имущество, които за пръв път ще засегнат и политическите партии, се е разбрало, че комисията за отнемане на имущество няма да пощади и лидерите им. Това ще става, ако във финансирането на техните организации се открият нарушения на стойност над 150 000 лв. Промяната е записана в проекта за второ четене на новия закон. Зам.-шефът на НС Анастас Анастасов, който ръководи работната група за изготвяне на закона, обясни, че в тази хипотеза могат да попаднат и партийните лидери. Той допълни, че те са хората, които представляват своите партии, и на тях се налагат глоби, ако бъдат открити нарушения в партийното финансиране.В закона е записано още, че комисията ще може да започва проверка, ако срещу дадено лице има влязъл в сила акт за административно нарушение, което му носи облага, ако облагата е на стойност над 150 000 лв. и към момента на придобиването й и не може да бъде отнета по друг ред. Държавните и общинските органи или длъжностните лица, които имат информация за подобно нарушение, са длъжни незабавно да уведомят шефа на съответната териториална дирекция на комисията. Именно административните нарушения са съществената промяна на духа на закона, приет на първо четене. В приетия вече на първо четене вариант процедурата по конфискация се задейства при наличие на прокурорско обвинение и ако разликата в доходите и имуществото на лицето надвишава 250 000 лв. Добавянето на административните нарушения е сериозна промяна в закона, а такава не може да се прави между две четения според правилника на НС. Това може да стане основание за атакуване пред Конституционния съд.Кабинетът ще лекува децата по нова рецепта - без лимит и без пари, е друго заглавие в същия вестник. Правителството сътвори вчера поредния парадокс - отмени тавана от 180 000 лв. за лечение на тежко болните деца, но не осигури нужните още 5 милиона лева за това. От разпространената стенограма става ясно как, въодушевен от решението, премиерът иска родителите на болните деца публично да му благодарят, нарича хората, които са предпочели лечение в чужбина, "чуждопоклонници" и дава абсурден пример как в неговото семейство решават здравословните си проблеми.Лимитът беше въведен преди по-малко от година от същия кабинет поради липса на пари. Наскоро родители на бебе обявиха, че детето им е починало, докато е чакало те сами да съберат нужната над лимита сума за лечението му. Това стана повод преди няколко седмици Борисов да обяви, че лимитът ще падне. Вчера новият здравен министър Десислава Атанасова официално поиска ограничението да отпадне, като паралелно с това бюджетът на фонда да се увеличи с 5 млн. лв. Първото й предложение се приема. Искането за повече пари обаче не среща разбиране у министъра на финансите Симеон Дянков, който препоръчва МЗ да намери средства чрез преструктуриране на собствените си разходи.

Цветанов подкрепи премиера за стрелбата по крадци, четем в "Сега". "Склонен съм да приема това да стреляш по някого, който ти е влязъл в къщата, а не да чакаш крадецът да извади оръжие пръв и после да се защитаваш" - е кометирал вътрешният министър Цветан Цветанов идеята за промени в НК, с които да се узакони неизбежната самоотбрана. Неотдавна и премиерът Бойко Борисов се изказа в подкрепа на подобна поправка. "Моето мнение е, ако може да се подразбере - който влезе там, да си носи последствията, каквито и да са те. Без да го казвам на глас, съм готов, ако влезе в парламента, да го подкрепя, това ми е виждането", обясни премиерът. Цветанов все пак направи уточнението, че това било негово лично мнение и трябвало по този въпрос да има широка обществена дискусия. "Битовата престъпност не е проблем само на МВР. Това е свързано със социалните проблеми, миграцията, безработицата", каза МВР шефът.

Икономическият министър Делян Добрев опровергава в интервю в "24 часа" тезата, че с ускоряването на изграждането на "Южен поток". се цели да се изпреварят евронорми за достъп до тръбата на трети страни при свободен капацитет.Според него такава връзка няма."Така или иначе план графикът предвиждаше окончателно решение в края на годината. Смятаме, че този проект е печеливш, защото ще получавам вероятно над 150 млн. евро на година. Не може да бъде обвързан по никакъв начин с европейски норми и да е в противоречие с тях. Този въпрос с третия либерализационен пакет е свързан не само с нашата държавата, но и с другите, през които минава газопроводът. В интерес на всички е да се намери най-доброто решение", казва министърът.

В интервю за "Стандарт" премиерът Борисов заявява по въпроса за шистовия газ: "Мораториумът трябва да се прегласува. Преди няколко дни в Румъния започнаха до нашата граница да дупчат за шистов газ. На тяхна територия, но на нашата плоча. И сега ще е много глупаво от наша страна да внасяме скъп газ, а в същото време съседите ни да добиват шистов газ и да ни го продават".

"Дума" коментира по енергийната тема: "Защо след като Борисов каза "не" на Белене, вместо да накажат България, руснаците намалиха цената на газа с 11%, макар и само до края на годината? Защо толкова лесно прежалиха централата, защо от кумова срама не заведоха едно дело поне? Ясно е само, че руският газов и атомен бизнес си подават топката много добре. За Брюксел няма съмнение, че сделката включва нещо, което не бе съобщено, но което скоро ще лъсне като проблем за целия Евросъюз. Можем да гадаем за условията, при които Борисов отваря вратите за "Южен поток"."ГЕРБ-ер топи свой на Борисов", пише "Труд" и разкрива:. Депутатът от ГЕРБ Иван Петров прати есемес до премиера Бойко Борисов вчера, в който натопи съпартиеца си - кмета на Димитровград Иво Димов, че е с фалшива диплома.Точно в 8,44 ч ГЕРБ-ерът написа съобщение до премиера, в което го информира, че “около Иво Димов назрява скандал с фалшива диплома, получена като депутат”. Според Петров твърдението е на бившият кмет на Димитровград и настоящ председател на общинския съвет Стефан Димитров. “Завърших икономика в Пловдивския университет “Паисий Хилендарски”, дипломирах се м. г. Всичко останало са интриги, които няма да коментирам”, каза кметът на Димитровград. Иван Петров пък отказа коментар.

Реалната младежка безработица е над два пъти по-висока от тази, която сочи официалната статистика, съобщава "Труд", като цитира данни за агенция “Медиана” от февруари 2012 г. са:

- 190 000 безработни във възрастта 15-24 г.

- 330 000 безработни във възрастта 15-29 г.

Темповете на нарастване на младежката безработица в България са едни от най-високите в Европа. Ако тенденцията се запази, може да се очаква, че ще бъдем на челните пет места в Европа по младежка безработица през 2012 г.Особено тревожно е масовото навлизане в категорията “безработни” на все повече млади хора със средно и висше образование. Нарастването на безработицата сред средните специалисти и висшистите е над два пъти в рамките на 3 г. Този процес тласка младите към емиграция (или временна трудова емиграция), констатира вестникът.

БСП засега няма да поеме собствеността на паметника на връх Бузлуджа, пише "Новинар". Това е станало ясно от думите на лидера на партията Сергей Станишев в Казанлък. Поводът за коментара му е упрекът от страна на областната администрация в Стара Загора, че многократно са търсили становище, но отговор кога левицата ще влезе във владение на паметника не получили. Казусът с т нар. Чиния на Бузлуджа възникна миналата есен. Тогава премиерът заяви, че кабинетът ще прехвърли собствеността на БСП. Левицата се съгласи и обясни, че ще започнат акция за събиране на дарения. Март тази година обаче стана ясно, че още не се е стигнало до решение на въпроса. От БСП се оправдаха, че едва сега са получили документите за сградата. Станишев изтъкна, че мисията на БСП е да свали от власт ГЕРБ на следващите парламентарни избори.


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРИЯ"

box_title_arrow.gifНапиши коментар