*
Борба с вредителите

БЪЛГАРСКИТЕ ВЕСТНИЦИ В ЧЕТВЪРТЪК

|
БЪЛГАРСКИТЕ ВЕСТНИЦИ В ЧЕТВЪРТЪК

България ще се опита чрез сложна дипломатическа игра да се измъкне от неудобни ангажименти, които е поела миналата година, разкрива “Сега”. Страната ни иска да отпадне цяла глава от бъдещия фискален пакт, преди да го подкрепи. В нея се споменава друг пакт - Евро плюс, в който се предвижда хармонизация на данъчните основи в ЕС и който бе подписан от премиера Бойко Борисов на 25 март м.г. Съображението на кабинета е, че държавата ни не иска да се обвързва с данъчна хармонизация в ЕС, защото се опасява, че ще изгуби конкурентното си предимство чрез ниския корпоративен данък, обяснява изданието. Министърът на външните работи Николай Младенов заяви вчера, че правителството категорично не подкрепя идеята за въвеждане на обща данъчна основа за евространите, както и за данък върху финансовите транзакции. Освен това страната ни няма да поеме допълнителни ангажименти като вноски към Международния валутен фонд.

Година след като гръмна скандалът с подслушаните със специални разузнавателни средства разговори на представители на властта, американският посланик Джеймс Уорлик запита защо не е имало пълно разследване по случая, пише “Сега”. "Аз все още смятам, че трябваше да има пълно разследване на този въпрос, за да се гарантира, че е бил спазен законът по отношение на приложението (на спецразузнавателните средства)", обяви дипломатът пред Би Ти Ви вчера. В началото на януари м.г. в медийното пространство изтече стенограма на разговори между шефа на митниците Ваньо Танов, неговия заместник Антоний Странджев, финансовия министър Симеон Дянков, председателя на парламентарната правна комисия Искра Фидосова и премиера Бойко Борисов. В тях имаше данни за спряна митническа проверка в бирената фабрика "Леденика" на вече покойния Михаил Михов и оплакване за влияние при митнически проверки на големи фирми. Бойко Борисов обяви записите за монтирани, но после се оказа, че те са от специални разузнавателни средства. Заради изтичането им си отидоха двама служители на ДАНС и на МВР. Оставка подаде и тогавашният председател на агенцията Цветлин Йовчев. Прокуратурата започна проверка, но и до момента тя не е приключила.

Два месеца след местните избори ГЕРБ откри ловния сезон, отбелязва “Труд”. В сряда рано сутринта ръководството на управляващата партия “отстреля” зрелищно пред журналисти четирима депутати, като ги детронира от постовете им на областни координатори. Общинарят от ГЕРБ втори мандат Елен Герджиков пък ще бъде новият шеф на Столичния общински съвет. Рокадата се налага, след като досегашният титуляр на поста Андрей Иванов е подал оставка във вторник вечерта пред премиера Бойко Борисов и заместника му в партията Цветан Цветанов. Като редови съветник Андрей Иванов ще продължи обаче да дърпа партийните юзди в софийските структури на ГЕРБ.

За втори път в рамките на месец мнозинството в Народното събрание отхвърли предложението средствата от глоби за неоправдани отсъствия на депутатите да се внасят всяко тримесечие във фонд „Лечение на деца“, съобщава “Класа”. Инициативата за тази промяна в правилника на Народното събрание е още от лятото на миналата година, а неин автор е зам.-председателят на Синята коалиция д-р Ваньо Шарков. „За“ предложението на Синята коалиция гласуваха 56 народни представители, никой не се обяви „против“, но то бе отхвърлено с гласовете на 73-ма „въздържал се“ - 70 от ГЕРБ, двама от левицата и един от ДПС.

След 5 дни без ток жители на община Тетевен заплашиха, че ще обявят гражданско неподчинение, ако електрозахранването не бъде възстановено, четем в “Сега”. Токът бе спрян след обилния снеговалеж в събота. "Въпрос на часове е хората да предприемат действия и противообществени прояви - блокиране на основни пътни артерии в района и масови протести", заяви в отворено писмо вчера кметът на града Милен Милев. Според МВР това е най-тежко засегнатият район на страната с 536 абоната в общините Тетевен и Угърчин без ток. Снощи обаче шефът на дирекция "Експлоатация и поддържане" в ЧЕЗ Божидар Гатев каза, че на тъмно остават 7 махали с 46 човека. Те са трудно достъпни и аварийните екипи не могат да стигнат. "Вчера кметът ни хвалеше за добрата работа", заяви Гатев, според когото гражданите са преувеличили степента на проблема.

Търгът за сградата и терена на ИПК “Родина” на столичния булевард “Цариградско шосе” ще стартира от по-висока начална цена от очакваните 12-15 милиона лева, защото... постройката задължително ще трябва да бъде взривена, информира “Труд”. Който и да купи сградата, ще трябва да я разруши в рамките на година след търга, обясни шефът на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол Емил Караниколов. Във вторник във ведомството му е получено ново експертно становище, според което носещите конструкции са в много лошо състояние след 20-годишното замразяване на градежа. Строителството на сградата, която трябваше да прибере “Работническо дело” и още няколко издания от соцвреме, започна в средата на 80-те години на XX век. Почти веднага след демократичните промени строежът бе спрян и с течение на времето по покрива на сградата израстнаха храсти и дръвчета.

Франция скочи срещу шофьори на тирове, които масово карат и гледат филми по телевизорите в кабината си, е водещата новина за “24 часа”. По информация на в. “Фигаро” някои дори били засечени с пуснат автопилот, с качени крака на таблото, докато зяпат екрана. Шофьорите следели накъде се движат само по слух. Французите твърдят, че хванали и шофьор, който приготвял храна на котлонче в движение. Заради опасната практика глобите за нарушението във Франция са увеличени от 135 на 1500 евро. У нас няма санкции за гледане на телевизия, в Закона за движение по пътищата единствено има такава за говорене по телефона, коментира Алекси Кесяков, секретар на комисията по безопасност на движението и бивш шеф на КАТ. Наказания за гледане на телевизия, пушене и хранене по време на шофиранетообаче вече са предложени и ще влязат като забрана в промените на закона, допълни Кесяков. Вестникът научил, че книжките на всички, които се държат неадекватно на пътя, или имат психични проблеми, ще бъдат прибирани още на улицата.

Хазяи отвлякоха наемателите си и ги държаха в плен с насочено срещу тях оръжие, разказва “Монитор”. Причината била, че квартирантите поискали да се изнесат. Екшънът се разиграл във вторник малко преди 20 часа. Двамата потърпевши студенти Методи Милушев и Кристиян Апостолов живеели в блок номер 22 в столичния кв. „Малинова долина”. При тях пристигнала собственичката на жилището Капка Кузманова заедно с приятеля си Георги Спасов. Квартирантите им обяснили, че не са доволни от условията по договора и искат да се изнесат, след като изчистят последните си сметки. Като чула това, хазайката се ядосала и веднага изчислила, че наемателите са й нанесли щети на стойност 2150 лева. Момчетата не повярвали на ушите си като чули исканата сума. Според тях тя била абсолютно нереална и те казали, че няма да я платят. Отказът обаче вбесил Георги, който извадил газов пистолет и го насочил към главата на Методи, заплашвайки го, че докато Кристиян не донесе парите, приятелят му остава в жилището като гарант, че сумата ще бъде платена. Студентът обаче се обадил в полицията.

Наши моряци измъкнаха от лапите на сомалийските пирати 18 заложници, научил “Стандарт”. Екшънът се разиграл в злокобния Аденски залив. Влекач с български екипаж се включи в спасителната мисия за живота на 15 грузинци и трима турци. Мъжете били държани в плен 16 месеца, след като корабът им "Олиб. Г" бил завзет от главорезите.

Злоупотреби за 19 млн. лв. по изпълнение на процедурите по Закона за обществените поръчки (ЗОП) са открили инспекторите от Агенцията за държавна финансова инспекция, съобщава “Класа”. За последното тримесечие на миналата година са направени общо 103 проверки, като 44 засягат общините, показа отчет на ведомството. Общата стойност на поръчките е 65 млн. лв., което на практика означава, че при всяка трета от тях има нарушение. За третото тримесечие сумата на злоупотребите в общините е била 11 млн. лв., като в нея се включват проведените неоснователно или в нарушение на закона процедури. Тогава рекордъор е била община Мездра с установени злоупотреби по обществени поръчки за над 3,72 млн. лв.


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРИЯ"

box_title_arrow.gifНапиши коментар