*
Борба с вредителите

БЪЛГАРСКИТЕ ВЕСТНИЦИ В ЧЕТВЪРТЪК

|
БЪЛГАРСКИТЕ ВЕСТНИЦИ В ЧЕТВЪРТЪК

Кабинетът ще стимулира иновациите с още бюрокрация, съобщава "Сега" и пояснява: при пълната си неспособност да създаде среда, която да насърчи иновациите в бизнеса, кабинетът чертае нови планове за бюрократично "стимулиране" и за безсмислено пилеене на пари - уж в името на фирмите. За целта икономическото министерство е произвело проектозакон, който предвижда създаване на специално държавно предприятие, което да управлява и харчи фонд за иновации, както и учредяване на нов съвет, който да обгрижва предприемачите, въвеждащи изобретения и подобрения в работата, като дори предвижда държавата да поеме осигуровките на работниците им.

Грижата за настилки, тротоари, градинки и детски площадки в много градове може да се окаже задължение само на гражданите, научаваме от същия вестник Промяната произтича от Закона за етажната собственост, според който всяка община трябва да определи ред за прехвърляне на прилежащите площи около етажната собственост в квартали с комплексно застрояване. Приемането на съответните наредби вече е започнало, уточнява изданието.


Центърът за борба с корупцията и организираната престъпност, по-известен като БОРКОР, продължава да гълта средства от бюджета, без да отчита никаква дейност, пише "Сега". От създаването му преди година досега не са известни никакви детайли от работата на органа, който трябваше да бори корупцията по високите етажи на властта и организираната престъпност. Обещаната за средата на декември м.г. пресконференция, на която да бъдат официално представени стратегическите насоки за работата на центъра, така и не се състоя. "Предстои да представим концепцията си пред консултативния съвет към БОРКОР и едва тогава ще я оповестим публично", е обяснила зам.-директорът на центъра Елеонора Николова пред вестника.

От 12 януари започва стачката в мини "Марица-изток", съобщава "Сега". До края на вчерашния ден се очакваше синдикатите да внесат уведомително писмо за започване на ефективни стачни действия, което се подава 7 дни предварително.Въпреки че решение на арбитражния институт гарантира нормална работа на мините, сътресения в подаването на въглища за 4 ключови централи не са изключени. Според решението от късно във вторник стачниците са длъжни да гарантират потреблението на населението от електроенергия и да възстановят подаването на въглища, ако за тецовете възникнат непоправими щети или при недостиг на ток. 4-те теца, които зависят от въглищата на мини "Марица-изток", дават 1/4 от тока на България. Вчера обаче синдикалистите дадоха да се разбере, че няма да се върнат лесно на работа.За "24 часа" водеща новина е, че старозагорският митрополит Галактион повече от 1 г. е бил член на Съвета на директорите на Тъканна банка Остеоцентър - България. Вестникът пояснява, че към любопитната дейност на духовника насочи президентът на "Подкрепа" д-р Константин Тренчев, който в дебат за проблемите на църквата по Би Ти Ви вчера възкликна: "Не може владика да има клиника за трансплантации!". Той отказа да даде име и подробности, но проверка в информационната система ДАКСИ показа, че на 21 ноември 2007 г. Софийски градски съд вписва Галактион Любенов Табаков като член на Съвета на директорите на Тъканна банка Остеоцентър - България. Това е комбинация от светското му име Георги Любенов Табаков и църковното Галактион. "Истина е, че старозагорският митрополит беше в ръководството на тъканната банка, работи за нас около година", потвърди д-р Румен Хичев, шеф на тънканната банка. Покрай скандалите с нея обаче дядо Галактион сам се отказал. Тъканната банка събираше роговици, сухожилия, костен материал, който се обработваше и присаждаше на болни. Тя беше обвинена в бизнес с мъртъвци. Към ден днешен тя вече е с променен статут, не е част от търговското дружество "Остеотех", а работи като неправителствена организация. Хинчев подчерта, че Галактион е работил без пари, както и останалите членове на УС на тъканната банка.

Парижкият арбитражен съд е взел решение летище София да изплати 38 милиона долара на кувейтската компания, изградила пистата на Терминал 2, съобщава "24 часа", като цитира министъра на транспорта Ивайло Московски. Компанията Mohammed Abdulmohsim Al-Harafi and Sons построи пистата на новия терминал на столичната аерогара, финансирана със заем от Кувейтския фонд за развитие. После обаче изпълнителят заведе иск срещу летище София за забавяне на разрешителните за строеж, оскъпяване на работата и неизплатени суми. Позицията на транспортното ведомство бе, че кувейтците не са представили фактури за допълнителните си разходи и затова те не са им покрити."Получихме писмо, което ни известява, че кувейтският консорциум е спечелил арбитражното дело в Париж и летище София трябва да заплати 38 млн. долара", заяви Ивайло Московски. Той добави, че това на практика лишава летището от възможността да реинвестира в развитието си.

Трима ромски барони са арестувани за заговор за три убийства, включително на висш магистрат, информира "24 часа". Една от мишените бил прокурорът от Върховната касационна прокуратура Олег Янев, бивш следовател по делото за убийството на Андрей Луканов. Той бил поръчан заради издирвания подземен бос от Костинброд Йосиф Йосифов-Йоско. Тримата роми наели чужденец от бивша съветска република, който поискал 125 хил. евро, за да изпълни мократа поръчка. После кандисал да му платят само 100 хил. евро. За другите две жертви поръчителите обещали 75 000 евро. Янев трябвало да бъде ликвидиран в първите дни след Нова година. Арестите осуетили убийството.

Испания прави всичко възможно българските гастарбайтери, които работят на нейна територия, да се приберат у дома си, съобщава "Труд". Причината е икономическата криза, заради която испанците наемат само свои сънародници на работа. Ето защо българските емигранти масово останаха без препитание. За това алармираха няколко асоциации на българи, които действат в тази страна.Безработицата в Испания в момента е над 22%. Кризата засегна силно и българската общност там, която по официални данни е около 150 хиляди души, но по принцип надхвърля 300 000 души.Според Световната банка всяка година в България идват около 1,5 млрд. долара - пари на емигранти. Статистиката сочи, че всеки трети гастарбайтер е предпочел Испания.

Църквата реши да отстъпи за ин витрото за сметка на живота на бъдещите майки, пише "Новинар". След като в навечерието на новата година Светият синод се обяви срещу „бебетата в епруветка” и сурогатното майчинство, в началото на новата година църквата реши да одобри ин витрото, но постави няколко условия. Пред БНР ловешкият митрополит Гавриил заяви, че духовенството приема изкуственото оплождане подобно на руската и гръцката църкви. Те приемали този метод само при условие, че биологичният материал е от законния съпруг на жената. Също така всички ембриони трябвало да бъдат импланитирани в майката, тъй като били живи същества и не можело да се унищожават. От сдружение „Зачатие” определиха обаче тези изисквания като абсурдни. Според председателя на организацията Стефка Сарафова–Захариева поставянето на всички ембриони може да застраши живота на бъдещите родилки. Според нея, ако подобно нещо се случи, в утробата може да има 3, 4 или 5 зародиша, които майката не може да износи. Захариева обясни, че в медицината се предприема процедура на изкуствена редукция, ако зародишите са повече, отколкото майката може да износи.Условията на църквата противоречат и на Наредбата на здравното ведомство за асистираната репродукция. В нея е дефиниран броят на оплодените яйцеклетки, които могат да се импланират в зависимост от възрастта на жената.


"Продават тайно хотели", четем в "Стандарт".Собственици на хотели ги предлагат тайно за продажба в интернет. В обявите не се споменава името на комплексите, за да не изпуснат клиенти. В много от случаите сградите се продават под тезгяха, за да не се разчуе, че има проблем. Това обаче крие рискове за туристите, които купуват почивки, без да разберат, че може да останат излъгани заради евентуален фалит. Става въпрос най-вече за комплекси, купени със заеми по време на строителния бум. Заради дългове към банки и други кредити много от тях са закъсали, твърдят от туристическия бранш. Чрез обявите по интернет хотелиерите се надяват да вземат много по-високи цени, отколкото ако бизнесът им се обяви на публичен търг. Цените на хотелите в Пампорово се движели около 480-530 евро на кв. м., твърди вестникът.
 


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРИЯ"

box_title_arrow.gifНапиши коментар