*
Борба с вредителите

БЪЛГАРИЯ ОСЪДЕНА В СТРАСБУРГ ЗАРАДИ НОВИЯ ЗАМ.-МИНИСТЪР НА ПРАВОСЪДИЕТО

|
БЪЛГАРИЯ ОСЪДЕНА В СТРАСБУРГ ЗАРАДИ НОВИЯ ЗАМ.-МИНИСТЪР НА ПРАВОСЪДИЕТО

През 2003 г. съдия Деница Петкова осъди за клевета журналист, разкрил корупция в образованието

http://www.mediapool.bg

Новият заместник-министър на правосъдието Деница Петкова е причина държавата да плаща след осъдително решение срещу България, постановено от Европейския съд по правата на човека в Страсбург.

Петкова бе назначена преди ден от премиера Бойко Борисов за заместник на новия правосъден министър Диана Ковачева. До този момент тя бе съдия в Бургаския окръжен съд.

През 2003 година тя е съдия-докладчик по известното дело за клевета срещу бургаския журналист Катя Касабова (репортер в регионалния в. "Компас"). В разплитането на историята участва и Божидар Божков (кореспондент на в. "Сега"), който също е даден на съд пред бургаското съдилище. Журналистите са съдени от четирима инспектори от образователното министерство заради тяхно разследване.

Двамата публикуват разкритията си как се заобикалят изпитите за приемане в елитните училища в града като 74 напълно здрави деца се пишат за болни от експертна комисия, за да бъдат включени в специалните приемни квоти. Заради това много други деца, положили изпитите, не са успели да учат там, където са искали. След разследването на двамата комисиите за приема на болни ученици в гимназиите са били подменени, но и това не се оказва е достатъчно приемливо доказателство за съда.

Разследването води до множество награди, включително наградата за журналистика "Паница", както и награда на от фондация "Свободна и демократична България".

Освен награди обаче те получават и съдебно дело за клевета, заведено от експертите в комисията. През 2003 година съдия Деница Петкова произнася решение, с което Катя Касабова е осъдена да плати на четиримата експерти съответно 7500 лева. Божидар Божков е осъден за 6300 лева.

Пред Mediapool случаят бе разказан от адвокат Александър Кашъмов от Програма "Достъп до информация". Ръководителят на правната програма на неправителствената организация тогава е адвокат на Катя Касабова.

Заради тези присъди Катя Касабова и Божидар Божков завеждат дело срещу България за нарушено право на изразяване и го печелят през пролетта на тази година. Съдът в Страсбург присъжда държавата да плати 11 800 лева на Касабова и 25 000 лева на Божков. Досега това остава и единствените случаи, по който България е осъждана за нарушаване на това основно човешко право, гарантирано от Конвенцията за защита правата на човека и основните свободи.

Мотивите в решението на съдия Петкова срещу Катя Касабова са изключително странни и са коментирани специално в решението на Европейския съд. В мотивите си съдия Петкова признава, че с репортажите си подсъдимата журналистка Катя Касабова е действала в защита на обществения интерес, но посочва, че тези нейни подбуди не елиминират наказателната й отговорност.

"Това беше едно уникално решение. От една страна съдът признава, че журналистът действа в защита на обществения интерес и го осъжда за клевета", коментира адвокат Кашъмов.

Делото срещу двамата журналисти придобива международна популярност и дори е цитирано по време на лекции, четени в Оксфордския университет.

Тази част от професионалната биография на съдия Деница Петкова не бе спомената в справката, разпространена от МС по повод назначението й за зам.-министър. Министерският съвет съобщи, че тя има магистратура по право от Бургаския свободен университет и 16 години юридически стаж. Била съдия в районните съдилища в Карлово и Поморие и в Окръжния съд в Бургас. През 2009 година Висшият съдебен съвет й присъжда ранг на върховен съдия.


ОЩЕ ОТ "БОДИЛИ"

box_title_arrow.gifНапиши коментар