*
Борба с вредителите

БЪЛГАРИЯ НА ПРАГА МЕЖДУ ДВЕ ГОДИНИ

|
БЪЛГАРИЯ НА ПРАГА МЕЖДУ ДВЕ ГОДИНИ

Deutsche Welle

Прословутата бедност е вярна само наполовина за България. В изборната 2013-та реформи няма да има, само благодеяния, а ГЕРБ и Борисов ще вземат нов мандат, прогнозира д-р Марко Арндт.

Според шефа на софийското бюро на фондация „Конрад Аденауер“, много негови приятели от Германия идват в България с нагласата, че посещават най-бедната страна в Европейския съюз. Но на място остават приятно изненадани и на практика виждат много малко от анонсираната българска бедност, поне в големите градове.

"Е, може би инфраструктурата им наистина е стара, но кафенетата и ресторантите, както и чистотата на улиците не са по-различни от тези в който и да е германски град. Така че статистиката за българската бедност като че ли е наполовина вярна", казва д-р Марко Арндт, който е убеден още, че доходите на българите са по-големи от официално обявяваните. За това допринасят и парите, изпращани в родината от българските емигранти, които са поне половин млрд. евро.

"Притесняват ме несгодите на възрастните хора, които не са сред посетителите на лъскавите молове и ресторанти“, констатира по-нататък шефът на българското бюро на германската фондация. За разлика от възрастните българи германските пенсионери са основна целева група за рекламния бизнес във Федералната република, защото именно те са хората с пари.

Нашествието от Изток

Сред събитията в България през 2012-та година с отзвук в Германия д-р Арндт посочва продължаващото преселение на български роми към Западна Европа. Този проблем наистина става сериозен и със сигурност ще се засили през 2014-та след пълното отваряне на пазара на труда за българските и румънските граждани.

Столипиново не е представително нито за Пловдив, нито за България, казва германският експерт и добавя, че засега усилията на Германия са насочени главно към спиране на ромската емиграция от Македония и Сърбия.

Скандалите в съдебната система

„Правосъдието и администрацията продължават да са проблематични за развитието на България области. Скандалите в съдебната система през годината се отчитат в Брюксел и е възможно да бъдат отразени в очаквания догодина мониторингов доклад на Еврокомисията за страната. Решаващо, след увеличаването на заплащането на магистратите, е подобряването на тяхното обучение. Важно е също в съдебната система да се прилагат по-високи нравствени стандарти “, казва д-р Марко Арндт.

Той следи скандала с поредното оправдаване на прочулия се в цяла Европа тандем Стойков-Николов, чиито германски съучастници в ограбването на пари на европейските данъкоплатци вече излежаха присъдите си в Германия. В България организаторите на измамата обаче продължават да получават оневиняващи ги присъди. Според Марко Арндт скандалът не е намерил отражение в германските медии, а медиите в България са му отделили внимание само за кратко.

ГЕРБ с втори мандат?

„В година на избори реформи не се правят. Правят се благодеяния – увеличават се пенсии и социалните разходи, а болезнените преобразувания се отлагат за след изборите", припомня германският експерт. Затова той не очаква, поне през първата половина на 2013 г., в България да се случи нещо реформаторско. Ще продължат мерките по налагане на фискалната дисциплина в контекста на продължаващата криза в Европа.

В това отношение 2012-та бе успешна за България, категоричен е Марко Арндт. Налице са известен ръст на икономиката, умерена за кризисни времена безработица в рамките на 13 процента и балансиран държавен бюджет, отчита той. Същевременно обаче има застой в здравеопазването, учителските заплати остават ниски, да не говорим за пенсиите.

Представителят на фондация Аденауер припомня и друго - че през 2012 г. всички съседи на България са имали значително по-големи проблеми. Точно заради Румъния, напр., наскоро България се размина и с обещаното й частично членство в Шенген. Двете страни вървят в пакет, а Румъния продължава да не е готова за това членство, казва германецът. На този фон той вижда Борисов и ГЕРБ като победители на изборите догодина, на които обаче вероятно ще им се наложи да си потърсят коалиционен партньор.

Като представител на близка до германските християндемократи фондация д-р Арндт си пожелава коалиция с някоя от десните партии в България - Синята коалиция или ориентиращата се към Европейската народна партия формация на Меглена Кунева. "Съжалявам, че г-жа Кунева засега изключва подобна възможност, защото след половин година ситуацията може да е съвсем различна“, заключава д-р Марко Арндт.


ОЩЕ ОТ "ПОЛИТИКА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар