*
Борба с вредителите

БЪЛГАРИЯ Е НАЙ-КОРУМПИРАНАТА СТРАНА В ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ

|
БЪЛГАРИЯ Е НАЙ-КОРУМПИРАНАТА СТРАНА В ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ

България е най-корумпираната страна в Европейския съюз. Това става ясно от публикувания годишен доклад "Индекс за възприятието на корупцията" на "Прозрачност без граници".Неправителствената организация използва скала от 0 до 10, като 0 е степен "много корумпиран", а 10 - "много чист". България има индекс 3.3 и заема 86-о място в глобалната класация от 183 държави. Тенденцията на влошаване на индекса за страната ни започва през 2007 г., когато той беше достигнал до 4.1.През 2010 г. страната ни заемаше 73-то място сред 178 държави с индекс от 3.6, като Гърция беше на последно място (78 в глобалната класация) в групата ЕС и Западна Европа. Тази година България се оказва редом със Сърбия и назад спрямо всичките си останали съседи - Турция е на 61-во място в света, Македония - на 69-о, Румъния - на 75-о, Гърция - на 80-о.Гърците, които цяла година са критикувани за лошо управление, а стачките срещу управляващите следват една след друга, са подобрили резултатите си с индекс 3.4, какъвто имат Колумбия, Перу, Мароко, Салвадор.С 86-то си място в класацията България се нарежда веднага след Тайланд, а същия резултат като нашия имат Ямайка, Панама и Шри Ланка.

Индексът за 2011 г. е индикатор, събрал стандартизирани данни от 17 източника от 13 международно известни институции, покриващи последните две години - от декември 2009 г. до септември 2011 г. Те замерват честотата и размера на подкупите в политиката и обществения сектор и отчитат впечатленията на вътрешни и външни за всяка страна експерти, анкети сред бизнеса, оценки на търговските рискове.

Най-добрият резултат, който България е постигала досега в класацията, е 4.1 през 2004 и 2007 г. Най-ниският е през 1998 г. - 2.9, и оттогава тенденцията е за повишаване до 2004 г., когато възприемането за корупция започва да се разколебава и така и не достига 5, което според експертите е средното ниво. България влиза и във втората по големина група държави (43%), където възприемането за корупцията е в тези стойности - от 3 до 4.


Корупцията изостря дълговата криза в Европа, посочва "Прозраност без граници", подчертавайки лошите позиции на Италия, която заема 69-а позиция с индекс от 3.9 и Гърция на 80-о място с индекс от 3.4. Според неправителствената организация икономическите трудности, които преживява еврозоната, "отчасти са свързани с неспособността на държавните власти да се справят с корупцията и укриването на доходи, които са основните причини за кризата".Франция и Германия, на които мнозина възлагат надежди да решат проблемите на еврозоната, са класирани съответно на 25-о и 14-о място.Европейската криза "отразява слабо финансово управление, липса на прозрачност, както и лошо използване на държавните фондове", казва Робин Ходес, директор по проучванията в "Прозрачност без граници".


Арабските революции от началото на 2011 г. и разрастващите се протести срещу задълбочаването на финансовата и икономическата криза са ясен сигнал, че по света през изминалата година се е усилило усещането, че правителствата не успяват да защитят гражданите от корупцията в политиката и публичния сектор, отбелязва "Прозрачност без граници". Според организацията все повече държави се провалят в опита си да пресекат злоупотребата с обществени ресурси и подкупността при вземането на решения. Освен това именно корупцията и икономическата нестабилност често са в основата на протестите по света, а гражданите не възприемат лидерите си и държавните институции като достатъчно надеждни и прозрачни.

"Независимо дали става въпрос за Европа, която е ударена от дълговата криза, или за арабския свят, където започва нова политическа ера, лидерите трябва да отговорят на исканията в името на по-добро управление", казва Югет Лабел, председател на "Прозрачност без граници".


За първи път тази година в глобалната класация обхващаща 183 държави е включена и Северна Корея, която заема предпоследно място. Този път на върха на класацията е Нова Зеландия, която успа да задмине традиционните скандинавски лидери в класациите за чисто и прозрачно управление.


ОЩЕ ОТ "БОДИЛИ"

box_title_arrow.gifНапиши коментар