*
Борба с вредителите

БЪЛГАРИ ОТ ЦЯЛ СВЯТ ВЪЗМУТЕНИ ОТ НЕПРОЗРАЧНО НАЗНАЧЕНИЕ В АГЕНЦИЯТА ЗА БЪЛГАРИТЕ В ЧУЖБИНА, ПОЛУЧАВАТ ОСТАВКАТА

|
БЪЛГАРИ ОТ ЦЯЛ СВЯТ ВЪЗМУТЕНИ ОТ НЕПРОЗРАЧНО НАЗНАЧЕНИЕ В АГЕНЦИЯТА ЗА БЪЛГАРИТЕ В ЧУЖБИНА, ПОЛУЧАВАТ ОСТАВКАТА

Българи, живеещи в чужбина, изразиха възмущението си от „непрозрачното назначение“ на Ива Йорданова за зам.председател на Държавната агенция за българите в чужбина с писмо, изпратено до служебния министър-председател проф. Георги Близнашки, вицепремиера Илияна Цанова и до самата Йорданова.

Копие на писмото е изпратено до президента Росен Плевнелиев, омбудсмана Константин Пенчев и медиите.

„Публичните институции в успелите държави имат строго регламентирани процеси на подбор и прозрачност. Тези процедури гарантират, че избраният кандидат притежава нужните качества и умения за заемането на обществена позиция“, пишат подписалите писмото 46 българи, живеещи в САЩ, Германия, Италия, Великобритания, Нидерландия, Гърция, Испания, Швейцария, Канада, Дания, Австралия, Австрия.

„В тази връзка ни направи впечатление непрозрачният начин, по който беше лансирана кандидатурата на Ива Йорданова.

Това подкопава доверието в институцията и поставя въпроси относно процедурата за назначения в администрацията като цяло“, категорични са българите.

Йорданова бе назначена за зам.-шеф на Агенцията ден, след като бе освободен и.д. председателят на агенцията Йордан Янев. Определената тогава от премиера Близнашки като „млада и амбициозна дама“, 29-годишна Йорданова живее с лидера на СДС Божидар Лукарски, който сам призна, че заради нея е в процес на развод със съпругата си, от която има две деца.

Те изразяват несъгласието си с посочената от Министерския съвет информация при назначаването на Йорданова, че тя има заслуги за организацията на предсрочните парламентарни избори в чужбина.

„Непосредствено след обявяването на дата за предсрочните парламентарни избори стартирахме доброволен проект „Парламентарни избори в чужбина 2014“ съвместно с различни организации на българите извън страната, както и многобройни сънародници от цял свят. Проектът е с цел да мобилизира колкото може повече българи по места за подготовка и участие в изборите за Народно събрание извън страната.

Положителните изборни резултати извън страната са резултат от промененото законодателство и различни инициативи и кампании.

Несъмнено в основата лежат доброволните и безвъзмездни усилилия на широк кръг български граждани в чужбина“, отбелязват сънародниците ни в позицията си.

„Затова намираме за едностранна и некоректна представената информация в съобщението на Министерски съвет по повод назначението: „Ива Йорданова беше ръководител на екипа, реализирал успешно платформа за комуникация с българите в чужбина чрез социалните мрежи, която стартира в навечерието на парламентарните избори. Чрез кампанията бяха достигнати над 300 000 наши сънародници зад граница, както и над 2 500 Фейсбук групи на българи в чужбина“. Тази кампания започна само 10-на дни преди изборния ден, когато приготовленията на секциите в чужбина бяха почти приключили.

Контактите с представители на групата бяха силно закъснели, спорадични и непродуктивни“,

категорични са подписалите писмото.

Те настояват за конкретни критерии, прозрачност и сериозна квалификация при назначаване на отговорни позиции в ДАБЧ, както и Агенцията да разработи и приложи ефективни политики за достигане до колкото може повече българи в чужбина и то не само по време на избори.

„Смятаме, че цел на Агенцията, би трябвало, да е достигне не само еднократно до 300 хил. от българите в чужбина, а и до останалите около 2 млн. български граждани извън страната, и да положи целенасочени и координирани усилия за осъществяване на реални политики за и съвместно с тях“, завършват обръщението си те.

* * *

Приятелката на лидера на СДС Божидар Лукарски - Ива Йорданова подаде оставка от позицията заместник-председател на Държавна агенция на българите в чужбина. Днес срещу назначението на Йорданова се обявиха и българите от Австралия, които призоваха някогашната участничка в конкурса на Слави Трифонов "Умна и красива" да се оттегли.Ето какво пише в писмото й, изпратено до медиите:

Подавам оставка, защото вярвам, че притежавам образованието, качествата, квалификациите и опита, които заеманият от мен до днес пост изискват. И тъй като желая всички съмнения за моето назначение да бъдат премахнати, настоявам за публичен конкурс, на който ще се явя, проведен пред журналисти и предаван на живо по интернет. За да чуят всички, изказали противоречиви мнения за моите способности, отговорите ми, свързани с целите и визията за развитие на ДАБЧ. И съм сигурна, че тогава всички притеснения за моите компетентност и опит ще отпаднат.

Подавам оставка, защото в условията на съмнения не мога да изпълнявам главната задача, поради която поех тази отговорност, а именно: да бъда малка брънка от процеса на разкриване и огласяване на системните нередности, свързани със съществуващи от години противоречиви процеси около издаването на удостоверения за български произход и облагите, които те са носили на различни хора.

Подавам оставка, защото съм представител на протестиращите хора. Тези, заедно с които повече от година бяхме по площадите. И защото не мога да допусна името ми да бъде свързано с каквито и да било твърдения за непрозрачни кадрови назначения.

Подавам оставка, защото знам, че трябва и мога да отговоря на изискванията, отправени в откритите писма на българите в чужбина през последните дни.

Подавайки оставка, вярвам и знам, че с работата си в поверения ми ресор "Българи в чужбина" през последните два месеца като част от служебното правителство и политическия кабинет на заместник министър-председателя Илияна Цанова съм направила първи крачки в правилна посока за информиране и създаване на условия на българите извън страната да бъдат активна част от българския политически живот и организацията на изборните процеси.

Не подавам оставка по причини, свързани с личния ми живот, защото като човек, живеещ в 21 век, смятам, че хората трябва да бъдат оценявани според работата и постиженията им, а не според слухове, интриги и непристойни коментари за личния им живот.

Подавам оставка, защото така трябва да постъпват достойните хора.
 

 


ОЩЕ ОТ "ПОЛИТИКА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар