*
Борба с вредителите

БАБИН ДЕН В С.СПАНЧЕВЦИ

|
БАБИН ДЕН В С.СПАНЧЕВЦИ

Пресъздаване на народния обичай Бабинден организира на 21 януари Сдружението на жените „Тодорини кукли” в село Спанчевци.

Празникът се проведе под патронажа на кмета на селото Емил Димитров и бе посветен на родилната помощ, акушерките, родилките и здравето на децата.

Зам.-кметът на община Вършец Петър Стефанов, секретарят на Общината Даниела Тодорова и общинският съветник Ася Станчева уважиха с присъствието си жените от селото. Бе поднесен и поздравителен адрес от името на кмета на общината Иван Лазаров.

Тържеството започна с водосвет за здраве и благоденствие, отслужен от свещеник Михаил от местния храм „Св. Архангел Михаил”.

На този ден по традиция се почита "бабата", опитната жена, която е изпълнявала ролята на акушерка в миналото, ето защо около организираната трапеза бяха предимно жени.

Обредността е подчинена главно на желанието да се засвидетелстват почит и уважение към възрастните жени, които са "бабували" на родилките. И тази година по стар български обичай жените от Спанчевци пресъздадоха обредът "поливане", като за „баба” бе избрана 78-годишната баба Снежана – прочута певица-самодейка, която изпълни народна песен от този край.

Децата от селото бяха подготвили празнична програма с песни и танци, а стихотворенията, посветени на милите баби трогнаха присъстващите. За доброто настроение допринесоха и младите музиканти от ученическия духов състав „Зелени дел” от гр. Вършец, кв. Заножене.

По случай празника бе подредена изложба от ръчно изплетени вълнени терлици, в които майсторките от селото бяха въплътили красотата и багрите на Балкана, и полета на своето въображение. По предложение на женското сдружение „Тодорини кукли”, бабите от Спанчевци и кмета на селото Емил Димитров, терлиците бяха дарени още същия ден на домуващите жени от Дома за стари хора в град Берковица, заедно с голяма ръчно изработена картичка с пожелание за пълна кошница със здраве, дълголетие и благополучие. За да могат и бабите от Дома в Беркавица да се почувстват на Бабинден празнично, и да бъдат стоплени от добротата на спанчевските жени.


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ МОНТАНА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар