*
Борба с вредителите

"БАБА ВИДА" И КУЛАТА В ГР.КУЛА КАНДИДАТИ ЗА СПИСЪК НА ЮНЕСКО

|
"БАБА ВИДА" И КУЛАТА В ГР.КУЛА КАНДИДАТИ ЗА СПИСЪК НА ЮНЕСКО

Неправителствени организации от България и Сърбия предлагат историческите крепости "Кастра мартис" в Кула и "Баба Вида" във Видин да бъдат включени в световното културно наследство на ЮНЕСКО, съобщи БТА.
Това съобщи на пресконференция във Видин кметът на Кула Владимир Владимиров. На нея той представи резултатите от завършения проект на община Кула "Легенди за туризъм".
Неправителствени организации от Австрия, Унгария и Сърбия са проявили интерес към проект на община Кула, в който се търси връзка между римското културно-историческо наследство и съществуващите легенди за крепостите Кула /Кастра Мартис/ Кула, Гъмзиград/Ромулиана, Зайчар, Сърбия и Бонония /Баба Вида/, Видин, уточни кметът на Кула Владимир Владимиров.
Региона, който обхваща Кула и Зайчар, Сърбия предлага неимоверни условия за развитите на местен туризъм, коментира Рая Стайкова от БАН, ръководител на екипа провел маркетингово проучване за потенциала за развитие на туризма в трансграничния район Кула-Видин-Зайчар. Трансграничният регион има голямо биоразнообразие и природни феномени, които са се запазили и трябва да бъдат разработени като туристически обекти и да привлекат вниманието на туристи от Европейския съюз.
Водещ партньор по проекта е община Кула, а партньори са Регионален център за устойчиво развитие и предприемачество "Тимок", гр. Зайчар, Република Сърбия и "Център за иновации и развитие" СНЦ, гр. Видин. Идеята да проекта е взета от поема, написана от видинския журналист, поет и общественик Ванко Иванов, в която описва легендата за трите сестри Вида, Кула и Гъмза.


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ ВИДИН"

box_title_arrow.gifНапиши коментар