*
Борба с вредителите

АТРАКТИВЕН КОНЦЕРТ „ОБРАТИ“ НА 23.04 ОТ 19.00Ч. С ВЕСЕЛИНА СЕРАФИМОВА, ИНА КЪНЧЕВА, ХРИСТО ПАВЛОВ И СИМФОНИЕТА-ВРАЦА

|

Посрещаме във Враца огненото момиче Василена Серафимова (маримба), което гостува на Симфониетата в един изключителен концерт на 23.04 от 19.00ч. в градската зала, заедно с именити музиканти - сопраното Ина Кънчева, флейтистът Христо Павлов, под диригентката палка на Никола Петров и Христо Павлов.

Очаква ни незабравимо изживяване, с уникална музика, виртуозни, премиерни изпълнения, на сцената в градската концертна зала.

В програмата: А. Вивалди – “Sol per te mio dolce amore” из операта „Орландо“, RV 728 (премиера за Враца); В. Моцарт – Концерт за флейта и арфа в до мажор, KV 299 (световна премиера на транскрипцията за флейта и маримба); Ф. Менделсон – Ария “Infelice”, MWV H4 (премиера за Враца).

Билетите са в продажба в Билетен център "Гъбката". За резервации и информация тел. 0896718303, 0899827060.

 

Василена Серафимова (маримба)

Завършва Нацинално училище по изкуствата „Панайот Пипков“ в родния си град Плевен /2004/, Националната консерватория във Версай в класа на Силвио Гуалда /2007/ и Висшата консерватория за музика и танц в Париж в класа на Мишел Серути /2012/ – Франция. През 2011-2012 специализира в The Juillard School в Ню Йорк.

Носител е на призови отличия от международни конкурси, между които: Голямата награда от „Музиката и земята“ /2003/, Втора награда от ARD в Мюнхен /2007/, Първа награда от V световен конкурс за маримба в Щутгарт – Германия /2008/, Трета награда от Tromp в Айндховен – Холандия /2010/, Голямата награда и наградата за най-добро изпълнение на съвременно произведение от FMAJI /2010/, наградата на музикалната критика от XIX Централноевропейски музикален фестивал в Словакия /2009/, „Млад музикант на годината“ на предаването Allegro Vivace на БНР /2008/, Втора награда в дуо с пианиста Тома Енко от Международния камерен конкурс в Осака – Япония /2017/.

Изявява се като солист и камерен изпълнител в музикални фестивали, свири в престижни зали в САЩ, Франция, Белгия, Германия, Ливан, Мексико, Тайван, Япония, Коста Рика и мн.др. Има записи в БНР, Франс Мюзик, Националното радио на Словакия, Полша, Белгия, Германия – Мюнхен... Издава четири албума, два от които с Тома Енко: Funambules за Deutsche Grammophon и Bach Mirror за SONY Classics. През 2018 изпълнява премиерно Концерт за маримба и оркестър на Румен Бояджиев-син със Софийската филхармония, а през 2022 – концерт, написан специално за нея от френския композитор Конесон.

Преподава ударни инструменти във Висшата консерватория в Лозана – Швейцария, и маримба в Сан Мор де Фосе – Франция. Често е лектор на майсторски класове в Европа, Централна и Северна Америка и Азия, член на жури на международни конкурси.

 

Ина Кънчева (сопран)

Завършва оперно пеене в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров” в София. Следват стипендии в Европейския оперен център, Манчестър, Фондация Арена ди Верона, Академия Киджана, Център за усъвършенстване „Пласидо Доминго” – Palau de les Arts. Лауреат е на много престижни конкурси, сред които „Млади музикални дарования”, „Панчо Владигеров”, „Монсерат Кабайе”, „Мануел Аусенси”, „Спирос Арджирис”, DEBUT, „Виоти”, As.Li.Co и др. В България е отличена с „Музикант на годината” 2002 г.

От 2002 до 2006 Ина Кънчева е солист на трупата на Хановерската Опера, а от 2005 до 2011 на Щутгартската опера, където изпълнява ролите на Жулиета от „Капулети и Монтеки”, Мими от „Бохеми”, Виолета от „Травиата”, Графиня Адел в „Граф Ори”, Лучио Чина в „Лучио Сила”, Микаела в „Кармен”, Фиордилиджи от „Така правят всички жени “, Памина от „Вълшебната флейта“и др.

През 2020 и 2021 Ина е в тясна колаборация с Радио Оркестъра на Берлинското национално Радио и с тях осъществява многобройни записи и концерти. През този период тя има редица участия с рецитали в Мадрид, Ваймар, Берлин, Париж, както и участва в няколко проекта на Франс-Мюзик и Консер де Пош във Франция и Фондация Хуан Марч в Испания.

Изявява се като солист в редица фестивали в България и в чужбина: Festival Castell de Peralada (Испания), Amadeus Festival и Flanneries Music Festival (Франция), Landmarks Summer Festival (САЩ), Beiteddine Festival, Rossini Opera Festival, Ambronay Barock Festival, Ostrava International Festival и др., както и в редица оперни театри в Германия, Кралската датска опера, „Ковънт Гардън” в Лондон, Миланската „Ла Скала”, Palau de les Arts във Валенсия, Teatro Filarmonico във Верона и др.

Работи с международно признати диригенти като Сър Колин Дейвис, Лорин Мазел, Манфред Хонек, Енрике Мацола, Владимир Юровски, Алберто Дзеда, Джанлуиджи Джелмети, Василий Петренко, Джулия Джоунс, Сър Невил Маринър, Иржи Белохлавек, Марк Пиоле, Конрад Юнгхенел, Себастиан Рулан, както и с водещи специалисти в областта на бароковата музика като Рене Якобс, Отавио Дантоне, Фабио Бионди, Стефано Монтанари и др.

 

Христо Павлов (флейта, диригент)

Христо Павлов е директор на Симфониета – Враца, диригент на този състав в множество концертни програми и доцент по симфонична оркестрация в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“. Лектор в магистърски програми на “European Аcademy of Fine Arts” – част от Американския университет в Дъблин, като е главен продуцент на десетките ежегодни звукозаписни сесии в рамките на тези програми. Бил е гост-лектор в „Pulse College“, Дъблин и в Югозападния университет „Неофит Рилски“, Благоевград. Дирижирал е множество оркестри, между които са: Чешката филхармония, Дъблинският филхармоничен оркестър, Симфоничният оркестър на Българското национално радио, оркестърът с хор и солисти на Държавния музикален театър, хорът и оркестърът на Варненската опера, Симфоничният оркестър на гр. Пазарджик, Плевенска филхармония, Оркестърът на “Classic FM” радио и др. До есента на 2017 г. той е постоянен гост-диригент на Симфониета – Враца (от 2012) и на Симфониета – София (от 2014). Създател и диригент е на София Метрополитен Оркестър – студиен оркестър, участвал в стотици звукозаписни сесии за международни филмови и симфонични продукции (както и под името Филхармония Булгарика). Лауреат е на национални и международни конкурси като флейтист, композитор и диригент. Реализирал е записи като изпълнител, композитор, аранжор, диригент, музикален продуцент за български и чуждестранни звукозаписни компании, радио и телевизионни предавания, както и над 100 световни или български премиери на концертни произведения, създадени от автори от различни националности. Композитор, оркестратор и аранжьор е и на театрална, филмова, камерна, симфонична, електронна и поп музика. Също така многократно е вземал участие както като изпълнител, така и като диригент и аранжор в най-различни прояви от областта на поп, джаз и рок музиката. От края на 1990 г. до 2014 г. работи като солист-флейтист в СО на БНР. Дирижира от 1993 г. От 2012 г. започва постоянна преподавателска дейност, съчетана с активна диригентска кариера. Бил е мениджър на стотици концертни прояви и звукозаписни сесии на български и чуждестранни изпълнители, състави и оркестри, реализирани в периода от 1993 до момента за нуждите на над 20 звукозаписни, филмови и концертни мениджърски компании, както и различни сценични и мулимедийни продукции от България, Европа, САЩ, Мексико, Бразилия, Китай, Корея, Сингапур, Малайзия. От 1997 г. развива активна дейност в музикалния мениджмънт, работейки с партньори от четири континента – Европа, Азия, Северна и Южна Америка

 Никола Петров (диригент) (р. 1987) се развива в широкия спектър на музикални дейности като диригент, продуцент, перкусионист и певец. От 2018 г. като гост-диригент, а от 2019 насам като постоянен диригент в състава на Симфониета – Враца Никола Петров е реализирал множество концерти с вокална и инструментална музика, участия във фестивали и гастроли из страната, концертни продукции на оперни заглавия като „Бохеми“ – Пучини, „Театралният Директор“ – Моцарт, както и неизпълняваните на родна сцена до този момент „Измаменият младоженец“ – Моцарт и „Огънят на Веста“ – Бетовен. От 2019 г. насам, работи като продуцент и диригент в екипите на Film Scoring Academy of Europe, European Recording Orchestra, 44 music и др. Има стотици осъществени звукозаписни проекти на приложна музика, сред които няколко холливудски продукции, съвременни творби в оперния жанр, симфонична и камерна музика. Като оркестратор Никола Петров е работил над партитурата на мюзикъла „Граф Монте Кристо“, поставен във Варненска опера през 2017 г., възстановяването на оркестрацията и нотния материал на камерната опера „Пепито“, написана от Жак Офенбах, и е автор на редица оркестрации на творби в развлекателните жанрове за симфонични оркестри и Биг бендът на Българско национално радио. Никола Петров е възпитаник на Националното музикално училище „Любомир Пипков“, което завършва през 2006 г. със специалност ударни инструменти с преподавател Марина Миндова. Още по време на ученическите си години взема първите си диригентски уроци при проф. Деян Павлов. По-късно се дипломира с магистърска степен в Национална музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ със специалностите оперно-симфонично дирижиране при проф. Пламен Джуров, Хорово дирижиране при проф. Крум Максимов, ударни инстурменти в класа на проф. Татяна Карпарова и изучава оркестрация при проф. Александър Текелиев. Посещава редовно майсторските класове на Джонатан Брет. Получил е десетки награди от национални и международни конкурси. През 2006 г. Никола Петров е отличен с дипломи за изключителни постижения и достойно представяне на таланта на българската младеж на международни и национални конкурси, в областта на изкуството от Президента на България и Министъра на културата.

 

 


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ ВРАЦА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар