*
Борба с вредителите

АТАНАС ЧЕРНЕВ ПРЕД NOSTRABET: БОТЕВ СТАНА ПО-СИЛЕН, АТАКУВАМЕ ТРЕТОТО МЯСТО

|
АТАНАС ЧЕРНЕВ ПРЕД NOSTRABET: БОТЕВ СТАНА ПО-СИЛЕН, АТАКУВАМЕ ТРЕТОТО МЯСТО

Пловдивският Ботев винаги е създавал футболисти, които стигат и до националните отбори. Поредният такъв е Атанас Чернев. Талантлив централен защитник, който през миналата година се наложи в младежкия национален тим.

В интервю за Nostrabet БГ 19-годишният играч говори за доброто настояще на своя Ботев, докъде очаква да стигне напролет и какво би искал да постигне с родния си клуб.

 

-       Наско, играхте редовно в зимните контроли на Ботев. Как се чувства един млад играч сред толкова опитни и добри футболисти?

 

-       Радвам се, колективът в отбора е на високо ниво. Всички се опитват да ми помагат, всеки ми дава по нещо от себе си и това задължава винаги да давам най-доброто.

 

-       Как виждате конкуренцията на Вашия пост?

 

-       Бих казал, че е убийствена, което обаче е хубаво, тъй като един млад футболист се развива най-добре в конкурентна среда.

 

-       Какво изисква от Вас треньорът?

 

-       Изисква сигурност, иска да се уча от всяка една моя грешка и във всяка една тренировка и мач да давам сто процента от себе си.

 

-       Готов ли сте да се възползвате от Вашия шанс, ако го получите напролет?

  

-       Аз не мога да кажа кога ще се случи това. Важното е да съм търпелив. Иначе е нормално всеки млад играч да иска да играе, така че аз очаквам своя шанс, работя и давам всичко от себе си, за да може, когато треньорът прецени, да ме използва, да съм готов да оправдая очакванията.

 

-       Какво помните от първия си мач за Ботев?

 

-       Беше през декември 2020-а срещу Лудогорец в Разград. Клубът минаваше през тежък период, тъй като нямаше още собственик, а имахме и кадрови проблеми. Аз играх стабилно,  изпитах голяма емоция от това, че са ми гласували доверие да играя за моя роден клуб и винаги ще бъда благодарен.

 

-       Наско, в първите си футболни години сте били нападател. Защо Ви смениха позицията?

 

-       Като дете и юноша всеки играе на различни постове, докато му намерят точния. При мен се получи, когато бях на 15. Аз бях слаб физически и по-късно се развих. Отначало не бях в полезрението на треньорите, забелязаха ме по-късно, тъй като никога не съм блестял като малък. Може и да имам талант, но всичко постигам с повече работа.

 

-       Виждате ли се с друг екип у нас?

 

-       В България не бих играл за друг отбор освен моя любим Ботев.

 

-       Кои ще са козовете на Ботев за успешна пролет?

 

-       Силните и универсални играчи, дълбочината на състава и равностойната пейка. Мисля, че Тодор Неделев и Маркиньос ще се открояват в първенството. В защита също имаме лидери като Супрайн и Виктор Генев, в средата на терена са Рабей и  Дилан Мертенс, а новите Брахими и Лъчо Балтанов са доказани имена и бързо се интегрираха към състава. Да не изреждам още.

 

-       Искате да кажете, че които и да са на терена, Ботев ще играе по един и същи начин, тъй като разполага с голямо качество?

 

-       Това е така и се дължи на поливалентните ни изпълнители. Вижте например един Па Конате. Той е ляв халф-бек, но вече реши много мачове. Ботев в момента разполага с добри играчи за два състава и вътрешна конкуренция за всеки един пост.

 

-       Какъв Ботев иска да вижда Валентич?

 

-       Отбор, който обича да играе с топката и да е доминиращ. Ботев винаги е изповядвал красив и атакуващ футбол през годините и поколенията се стремят да пазят традициите.

 

 

-       Кои ще са ви конкуренти за Топ 4?

 

-       Черно море се очертава като най-големия, Локомотив (Пловдив), Левски, Славия – също. Лично за мен и Берое не бива да се подценява, въпреки проблемите. Нашата цел минимум ще бъде да задържим четвъртото място.

 

-       Четвъртото обаче може да не е достатъчно за класиране в Европа?

 

-       Именно заради това ще се стремим и към третото. Уважавам нашите опоненти, но смятам, че в спортно-техническо отношение Ботев се нарежда веднага след Лудогорец и ЦСКА. Нашият отбор се стикова, дойдоха и нови попълнения, и ще ставаме по-силни и по-силни.

 

-       Какви са амбициите Ви с младежкия национален отбор?

 

-       Досега играх там с 2-3 години по-големи от мен, но през лятото идва моят набор 2002. Целта ми е постоянно да показвам, че заслужавам да съм част от този перспективен тим.

 

-       Има ли младежи, които може да помогнат за по-успешно бъдеще на А националния отбор?

 

-       Има момчетата, които са с безспорни качества и ще направят кариери във футбола. Аз не се съмнявам, че един ден не само ще са достойни попълнения на мъжкия държавен тим, но ще бъдат и основна част от неговите успехи. Сега за младежите е най-важно в движение да коригираме някои неща и да се подобряваме, тъй като паузите са малки и нямаме много време да тренираме заедно.

 

-       Докъде се простират мечтите Ви във футбола?

 

-       В краткосрочен план да заиграя в Ботев и да направя силни сезони. След това искам и да поиграя навън, ако може във водещо първенство. Разбира се, мечтая и за националния отбор, тъй като с тази фланелка всеки футболист играе за един цял народ.

 

-       Какво бихте казали на публиката на Ботев?

 

-       Тя е най-вярната и най-великата в България. Убеден съм, че феновете ще продължават да ни подкрепят и винаги ще бъдат зад нас, и им пожелавам колкото се може по-скоро заедно да се завърнем в дома си.

 

-       Какво е за Вас „Колежа“?

 

-       Свято място за Ботев и терен, на който са творили знаменити ботевисти в исторически мачове. Като дете съм гонил топките там, сега нямам търпение да играя на „Колежа“, защо не и в европейски мачове.

https://nostrabet.com/atanas-chernev-botev-stana-po-silen-atakuvame-tretoto-myasto/

 


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ ВРАЦА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар