*
Борба с вредителите

АРОМАТЕРАПИЯ ЗА ДОМА

|

Ароматерапията е широко понятие. Благотворното въздействие на различните ароматни масла върху тялото на човек – отпускане, тонизиране и др., отдавна е доказано. Но дори само да имаме някакъв приятен аромат у дома, това вече е терапия за сетивата. Прибирате се от работа, иска ви се да се отпуснете, да си починете – една запалена ароматна свещ може да свърши чудеса.

Освен свещите релаксиращо действат и ароматните пръчици. Традиционно те се използват в страните от Изтока. Освен аромат внасят и много екзотика в дома – дълга пръчица, над която се вие тънък, къдрав дим. Мистично е, нали?

Аромалампите са по-малко познати, но също толкова екзотични и красиви. Фитилът им е потопен в ароматно масло и приятната миризма се отделя при горене. Има и друг вид, който трябва да бъде запален само за 2-3 минути, а след това ароматът се излъчва от нагрятата керамика.

В евопейските страни по-често се използват електрическите ароматизатори, които на интервали разпръскват различни миризми. Те се поставят в контакта или имат детектор за движение и изстрелват ароматна струя, която освежава миризмата в стаята.

Има също и ароматни топчета, потпури, спрейове и пудри, които също се ползват с огромна популярност. Подпурите (от френски pot pourri - гнило гърне; така французите наричат испанската задушена яхния от разнообразни съставки olla podrida) са сухи цветя или листа на цветя, напоени с ароматни масла. Могат да се поставят в купа в средата на масата, в кесийки в банята или тоалетната. Пудрите са много фини частици, които обикновено са в красива и фина хартия. След като тя се разтвори, те отдават своя аромат на стаята, в която са поставени.
Ако подарявате ароматна свещ, вие подарявате настроение. Ароматът трябва да се подбира според пожеланието, което искате да отправите към човека. Помислете какво настроение искате да предизвикате – романтично, интимно, весело, да стане по-уютно в дома, по-свежо, да неутрализирате лоша миризма...

През различните сезони също са подходящи различни миризми

През пролетта и лятото са по-подходящи цитрусовите и цветните аромати. През есента и зимата – пикантните аромати, които стоплят – подправки (канела, пипер и др.). Изборът на аромат все пак е въпрос на лично предпочитание. Ако една миризма се харесва на един човек, то на друг тя може изобщо да не се понрави.

Тъй като е деликатен, свещ с аромат на ванилия е подходящ избор, за да се създаде романтична, интимна обстановка. В общи линии той е един от най-харесваните, защото е нежен, ненатрапчив, приятен, а освен това се поставя в много сладкиши, така че имаме още по-голяма възможност да свикнем с него. Може да заложите и на аромати, които действат като афродизиаци.

Ако правите подарък на стар приятел – спомнете си някой негов любим аромат от детсвото. Със сигурност ще го изненадате приятно. Има и аромати, които се считата за мъжки, просто защото са по-силни и плътни – дървесна кора или мускус, например.

Ароматизатори се поставят дори в автомобила. Свещите, разбира се, не са безопасни. Обикновено се поставят ароматизатори от хартия или дърво, които висят на огледалото. Тази практика също крие известни опасности, защото полюшващото се борче, което попада в зрителното поле на шофьора, може да го разконцентрира. В случая са по-подходящи ароматните топчета, фиксирани на подходящи места, за да не се търкалят или ароматизатор, поставен на отворите за парното.

Ако вкъщи имате малко дете и се притеснявате как ще му се отрази ароматът на свеща, изберете продукти, които са направени от натурални масла, хранителен парафин или натурален восък. Избягвайте свещи или аромати, които нямат обозначение от какво са изработени. Качествените свещи са безопасни както за децата, така и за възрастните. Важно при производството на свещите е да се използвана чиста вода, съставките да са натурални, а не техни химически заместители.


ОЩЕ ОТ "МОДЕРЕН ДОМ"

box_title_arrow.gifНапиши коментар