*
Борба с вредителите

АРМЕН НАЗАРЯН ПРЕД EFIRBET: СИНЪТ МИ ЕДМОНД ЩЕ МЕ НАДМИНЕ КАТО БОРЕЦ

|
АРМЕН НАЗАРЯН ПРЕД EFIRBET: СИНЪТ МИ ЕДМОНД ЩЕ МЕ НАДМИНЕ КАТО БОРЕЦ

В спорта по-рядко се случва именити и титулувани състезатели да бъдат надминати от своите наследници. Все пак има и достатъчно примери, когато това е ставало. Дали ще се получи и в известната на всички българи фамилия Назарян, предстои да видим, но на този етап синът смело върви по стъпките на бащата. Армен Назарян е двукратен олимпийски, трикратен световен и шесткратен европейски шампион в класическата борба. Големият му син Едмонд е само на 20 години, но вече е европейски шампион за мъже, както и втори на Стария континент и на Шампионат на планетата.

Efirbet потърси Армен Назарян, за да разбере неговата оценка за Едмонд през тази година и какво още трябва на Назарян-младши, за да се превърне в завършен борец.

-       Г-н Назарян, как оценявате двата сребърни медала, които Едмонд спечели от най-големите първенства през 2022 година, вторият от които е първият му от световно?

 

-       Това за мен е супер постижение и съм супер доволен. Най-важното е, че макар и в крехка за мъжете възраст, Едмонд продължава да се развива в правилната посока, след като преди две години стана европейски шампион.

 

-       Какво не му достигна във финала за световната титла в Белград?

 

-       Каквото трябва, аз съм му го казал на него, но все пак имаше за съперник далеч по-рутиниран и успял борец. Най-важното за мен на това първенство беше, че синът ми надви японеца, който е двукратен световен шампион и олимпийски вицешампион.

 

-       Какво място очаквате да заеме Едмонд в класацията за „Спортист на годината“?

 

-       Самото влизане в десетката ще е безспорен успех и признание за него.

 

-       Как го предпазвате от звездоманията?

 

-       Не аз, той сам се пази. Знае какви усилия е положил, за да стигне дотук, и като отчитам силния му характер, не вярвам да си промени отношението към спорта и манталитета.

 

-       На кого сте благодарен за развитието на Едмонд?

 

-       Основно на двама души – на Гриша Ганчев и на личния му треньор Емил Иванов. Аз също съм помогнал на Едмон и ще продължа да го правя. И като баща, и като специалист.

 

-       Възможно ли е Едмонд да смени категорията?

 

-       Защо да го прави, след като тя е олимпийска. Ако ме питате за килограмите, с тях той никога не е имал проблем. Знае как да спазва хранителен и питеен режим, и не му се налага да сваля преди състезание.

 

-       Кои са следващите предизвикателства пред Едмонд?

 

-       През 2023 година трябва да вземе олимпийска квота и да се представи силно на европейското и световното първенство. Силно, означава да спечели медали, макар че аз вътрешно в себе си се надявам да увеличава броя на значимите титли. Това като цяло ще бъде целта пред него в близките години.

 

-       Кога Едмонд ще бъде завършен борец?

 

-       На 20 години още е рано да говорим за това. Той има да доизгражда техника, да укрепва физически и да става по-мъдър тактически. С турнирите ще натрупа и опит. Прекрасно знаем с Емил Иванов къде има резерви Едмонд и какво трябва да подобрява, но не смятам, да изнасям неща от кухнята.

 

-       Иска ли Ви съвети или Вие настоявате да му давате такива?

 

-       Естествено е, че се допитва до мен, защото е наясно, че ще му казвам единствено истината и какво трябва да прави по-добре.

 

-       Кога Ви е било по-лесно – когато се борихте или сега, когато гледате сина си отстрани?

 

-       Мисля, че като състезател ми бе по-лесно, тъй като всичко зависеше от мен. Сега преживявам емоционално всяка секунда от схватките на Едмонд и ме хваща яд, че няма как да вляза и да му помогна. Но от друга страна пък съм и малко по-спокоен, защото зная, че той получава най-добрите указания от треньора си и най-добрата стратегия за водене на схватките.

 

-       Коя титла на Едмонд Назарян Ви е най-скъпа?

 

-       Всички титли и негови медали, спечелени при кадети, юноши, младежи и мъже са ми еднакво ценни и не мога да ги деля, защото зная какво му е струвало. Скоро обаче трябва да поръчам нова витрина, тъй като съм убеден, че отличията и наградите му ще стават все повече.

 

-       Г-н Назарян, ще успее ли Едмонд да Ви надмине в борбата?

 

-       Не само имам усещане, но и вярвам, че той ще го направи. И когато това се случи, няма да има по-щастлив и горд човек от мен на земята.

 

-       По-малкият Ви син Гриша вече стигна до първите си успехи на тепиха. Как се развива той?

 

-       За него още е рано да говорим. Все пак е на 17 и предстои да извърви дълъг път през юноши и младежи, докато започне да се бори при мъжете. Хубавото на този етап е, че има желание, отговорен е и се бори със страст.

https://efirbet.com/armen-nazaryan-edmond-shte-me-nadmine-v-borbata/

 


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ ВРАЦА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар