*
Борба с вредителите

АНТОН КАРАЧАНАКОВ ПРЕД NOSTRABET: ВРЕМЕ Е ЗА СМЯНА НА КАРАУЛА НА ВЪРХА В EFBET ЛИГА

|
АНТОН КАРАЧАНАКОВ ПРЕД NOSTRABET: ВРЕМЕ Е ЗА СМЯНА НА КАРАУЛА НА ВЪРХА В EFBET ЛИГА

Офанзивният играч на Пирин Благоевград, Антон Карачанаков, даде ексклузивно интервю за сайта Нострабет. В него той разказа за амбициите и целите на „орлетата“ до края на сезона и сподели, че не се е колебал преди да приеме офертата на благоевградчани през изминалото лято. Карачанаков говори и за надпреварата между Лудогорец и ЦСКА на върха на efbet Лига. Той смята, че „червените“ имат сили най-после да детронират разградчани от върха, след цели 9 поредни титли на „зелените“ в първенството.

Здравей, Антоне! Вторият полусезон вече е в своя ход, а за теб започна по най-добрия начин, след като вкара и гол при победата на Пирин срещу Янтра. Поставил ли си си определена цел като голове и асистенции през този сезон?

– Нямам такава поставена цел, лично аз. Желая отборът да върви добре, за да изпълним целта, която гоним всички – завръщане в efbet Лига. Аз и съотборниците ми се надяваме и се стремим да сме първи в края на кампанията.

Проведохте пълноценна зимна подготовка, след като тази преди първия полусезон беше изключително кратка. Смяташ ли, че това ще ви помогне да разгърнете пълния си потенциал като отбор?

– Определено направихме хубава подготовка и е радващо, че нямахме контузии, въпреки студеното време и замръзналите терени. В началото на сезона тръгнахме трудно и неуверено, защото все още не се бяхме стиковали като отбор. Лично аз съм играл срещу доста от момчетата в отбора, но никога в един отбор с тях. С течение на времето се опознахме, паснахме си и се вижда, че резултатите започнаха да идват. Колективът е на все по-добро ниво.

Ти се върна в началото на този сезон в Пирин. Как се реши на този ход?

– Това се случи, след като пандемията вече беше започнала. От Пирин ме потърсиха през месец април и не съм имал никакви колебания по темата. Разбрахме се много бързо, отне 1-2 дена. Разделих се с Царско село в приятелски отношения. Обясних им, че имам нов отбор и всичко беше прието изключително добре от страна на клуба.

Колко хубаво чувство ще е за теб, като юноша на клуба, ако ти и съотборниците ти успеете да върнете тима в българския елит?

– Да, както и преди малко казах, не съм се зачудил нито за миг, когато ме потърсиха от Пирин. Просто знаех, че всичко трябва да бъде направено като хората, без излишни драми. Завърнах се в родния ми тим. Дойдох в клуба като 13-годишен, започнах и професионалния си път тук, така че чувството определено е малко по-специално. Искам да постигнем целите си като отбор, защото съм убеден, че този клуб заслужава да играе в елита. Организацията в клуба е много професионална и отговаря на стандартите на тим от efbet Лига, не на такъв от Втора Лига.

Колко голяма е разликата между efbet Лига и Втора Лига и смяташ ли, че бихте имали нужда от адаптацията към елитното ниво? По-рано през сезона изиграхте страхотен мач за Купата срещу Берое?

– Специално мачът с Берое не беше изненада за мен, тъй като повечето от нас сме играли в efbet Лига. От тази гледна точка, не възприехме мача като нещо по-особено. Смятам, че и поради опита, който притежаваме в състава, то адаптация към елитното ниво няма да е необходима, свикнали сме с изискванията.

Да обърнем поглед и към събитията в елитната българска дивизия. Борбата за титлата между Лудогорец и един от бившите ти тимове – ЦСКА, изглежда по-ожесточена от всякога. Може ли да видим нов шампион през този сезон?

– Надявам се да има смяна на караула. Лудогорец вече спечели 9-10 титли подред. Смятам, че участието в групите на Лига Европа определено помогна на ЦСКА, вдигна се много нивото в отбора. Мога да кажа, че през този сезон „червените“ са напълно равностойни на Лудогорец и това предполага едно много завързано първенство и до самия край. Защо пък ЦСКА да не стане шампион? Валентин Антов направи трансфер в Италия преди броени седмици.

Виждаш ли и други български играчи, които могат да осъществят подобни трансфери и да се задържат в чужбина за по-дълго време?

– Вальо Антов определено е много добър играч. Ако получи шанс, то той със сигурност ще го грабне и ще става все по-добър. Той е добро, интелигентно момче и много добър играч. Надявам се само да е здрав, оттам насетне той знае как да постигне целите си. Връщайки се назад, ти имаше кратки периоди в чужбина – в Полша и Русия.

Има ли съжаление в теб, че не успя да продължиш изявите си зад граница?

– Може би съм допускал определени грешки. След като мина определено време ги осъзнах и осмислих. За момента обаче искам да се концентрирам върху представянията ми в Пирин. Искам да изпълним зададените цели, играем силно за момента. След това, ако в даден момент получа възможност да изляза навън, то защо да не го направя, все пак още съм на 29, което не е толкова напреднала футболна възраст.

Ти си минал през всички юношески формации на България, но не си дебютирал за мъжкия национален отбор. Стои ли това като цел пред теб?

– Действително все още не съм направил дебюта си, въпреки че съм бил в състава, докато Ивайло Петев беше национален селекционер. На първо време обаче целта е да класираме Пирин за efbet Лига. Всичко ще зависи от мен оттам насетне. Ако покажа достатъчно добри игри – помагам на отбора с голове и асистенции, то си има хора, които да преценяват. Няма причина да не получа повиквателна в даден момент, ако се представям задоволително.

Предстои нов квалификационен цикъл, този път за Мондиал 2022. Кое би могло да се окачестви като реалистична цел пред родната селекция?

– Лично аз не съм работил с настоящия селекционер, Ясен Петров, така че не мога да изкажа някакви впечатления от неговата работа. Целта, според мен, ще е постигането на подобрение спрямо предишни години. Това не означава непременно класиране за Мондиал 2022, защото групата е сложна.

Дава ли възможност този квалификационен цикъл за интеграция на млади момчета като Дани Наумов, Вальо Антов, Стаси Иванов, Доминик Янков и други, които показват нужните качества?

– Действително, тези момчета показват добри игри, така че няма причина да не се направи едно своеобразно подмладяване на отбора. В момента всеки, който се представя на ниво в efbet Лига, може да получи повиквателна, така че очаквам, че и по-младите момчета ще получат шанс. Определено съм привърженик на даването на шанс на младите момчета, които са си го заслужили.

И за финал – какво си пожелаваш в личен и професионален план в идните месеци?

– Пожелавам си, на първо място, да съм здрав, защото само така може да съм пълноценен като футболист. На следващо място, надявам се да се представям възможно най-добре с екипа на Пирин, да вкарвам голове и да давам асистенции, за да може в края на сезона да си отдъхнем и да кажем, че сме изпълнили целта – отново да играем в efbet Лига.
Източник: https://nostrabet.com/anton-karachanakov-vreme-e-za-smyana-na-karaula-na-varha-v-efbet-liga/

 


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ ВРАЦА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар