*
Борба с вредителите

АНТИМ ПЕХЛИВАНОВ ПРЕД NOSTRABET: ИСКАМ БОТЕВ (ПЛОВДИВ) ДА АТАКУВА И ДА НЕ ПОЗВОЛЯВА ДА ГО АТАКУВАТ

|
АНТИМ ПЕХЛИВАНОВ ПРЕД NOSTRABET: ИСКАМ БОТЕВ (ПЛОВДИВ) ДА АТАКУВА И ДА НЕ ПОЗВОЛЯВА ДА ГО АТАКУВАТ

В Ботев (Пловдив) са играли силни централни нападатели, но един от тях си остава по-специален. Това е Антим Пехливанов, известен на футболните хора и като Турната. През 80-те години на миналия век той бе №9 в един от най-добрите отбори в историята на „канарчетата“. Отбор, който винаги ще се помни заради неповторимите спектакли, които поднасяше на публиката. Майстор на играта на глава, с поразяващ ляв крак и безпощаден завършващ удар, Пехливанов вкарваше феноменални голове и бе любимец на „жълто-черните“ привърженици. С екипа на Ботев той стана вицешампион на България и четири пъти бронзов медалист и веднъж голмайстор на „А“ група.

В интервю за Nostrabet.com Антим Пехливанов дава мнение за настоящето на Ботев и за водача на атаката му и какво отношение трябва да получава Тодор Неделев от симпатизантите на тима.

 

Г-н Пехливанов, хареса ли Ви стартът на Ботев в първенството?

-       Да. Добре тръгнаха момчета, 7 точки от 12 възможни и място в топ 4 звучи приятно на този етап. Да не забравяме все пак, че е началото на сезона, а в нашия отбор има много нови играчи.

Кога Ботев ще заиграе така, както на всички ботевисти им се иска?

-       Надявам се от мач на мач да вдигаме игровото си ниво. Както казах, дойдоха много нови момчета и те още не са се опознали. Когато се интегрират напълно към отбора и се получи стиковката, ще израстваме спортно-технически. Очаквам в движение Ботев да се развива в правилната посока и да изгражда свой собствен стил.

Вероятно намеквате за офанзивен стил, тъй като Ботев винаги е атакувал, да не говорим за романтичния футбол, който играеше Вашето поколение?

-       Да, искам Ботев да атакува и да не позволява да го атакуват. Да е доминиращ на терена. Но съм наясно, че не винаги може да се получава. Важното е тимът да придобие свой приятен за окото игрови облик и да поддържа постоянно добро игрово ниво, а футболистите винаги да се раздават максимално.

Като централен нападател, как ще коментирате гола на Атанас Илиев във Враца?

-       Майсторско изпълнение. Аз харесвам Наско. Има много футбол в него, движенията му са правилни, пласирането пред завършващия удар – също. Отделно не е егоист на терена. Неслучайно стигна и до националния тим и се радвам, че води нашата атака. 

Той обаче скоро ще бъде продаден в чужбина?

-       Това е въпрос на клубна политика. Футболът отдавна се е превърнал и в бизнес, и трансферите са част от играта. На Наско, както и на другите в Ботев, пожелавам да не спират да се усъвършенстват. Ако трябва, да остават допълнително след тренировки, а не да бързат да се къпят, за да работят за отстраняване на слабостите си в играта, които треньорите забелязват.

Какво мислите за чужденците в Ботев?

-       Сред тях има и добри играчи, които могат да помогнат на тима. Но аз като цяло съм настроен малко скептично към чужденците по нашите терени. Разбирам, че футболът се промени, а и България е в ЕС. Знам, че по Закон не можем да ги лишим от работа, но все си мисля, че е редно БФС да се намеси и да ограничи бройката на легионерите във футбола ни. Примерно не повече от трима-четирима от тях да са едновременно в игра. Ако не бъде направено нещо подобно, няма да се оправи и националния ни отбор.

Да разбирам ли чужденците пречат на развитието на юношите и младите футболисти на Ботев?

-       Това е малко грубо казано, защото ако един футболист има качества, характер и хъс за изява, няма кой да го спре, нито треньорът ще се лиши от услугите му. Но е вярно, че много често заради скъпи чужденци, таланти на Ботев са оставали на заден план през последните години.

Може би и младите имат вина, най-вече с цялостното си отношение към футбола, че не се разчита на тях?

-       За някои младоци това е така, но не за всички. Специално в Ботев, предвид тази модерна база, с която разполага, в основния състав трябва да има редовно по няколко негови кадри. Тази наша база задължава да се произвеждат стойностни играчи за представителния тим. Оттам нататък, като влязат в мъжете, отговорността е тяхна, и на треньора. Последният да ги налага търпеливо и да им показва, че им вярва, а младите – да се стремят да оправдават доверието с представянето си. Моето голямо желание е да виждам един ден поне четири-пет момчета от школата ни да изграждат ядрото на Ботев. Защото Ботев е бил най-силен с ботевисти в състава.

Г-н Пехливанов, кога очаквате Тодор Неделев да си върне оптималната форма?

-       Няма да стане бързо и всички ботевисти трябва да проявят разбиране и да са снизходителни към Тодор. Нормално е след такава операция, да е предпазлив, да е по-внимателен, особено при единоборства, да си пази крака. Аз също съм имал тежки операции, дори цели три на лявото коляно. Когато се върнах на терена и скачах за висока топка, се притеснявах да не контузя пак крака си при падането.

Но сега медицината е на далеч по-напред и подобни операции са успешни, включително и периодът за възстановяване.

-       Хубаво е, че съвременната медицина помага, тъй като травмите са неизбежни за всеки спортист. Мен например навремето ме объркаха с първата операция в България и един немски специалист ми каза, че ако положението ми остане такова и не си сменя ставата, трябва да ми отрежат крака. Тогава ръководството на панаира в Пловдив помагаше на Ботев. С тяхно съдействие и с моите спестени 1000 долара, отидох в Австрия, там ме оперираха наново и отново играх футбол. Но година и половина бях извън терена, а в първите 150 дни се движех с патерици. А бях само на 25 години. Представете си футболист на тази възраст да се справя с такъв проблем. Някои направо спираха, добре че аз имах късмет да продължа да играя.

Къде виждате Ботев в класирането този сезон?

-       Моето желание е първо да завърши в Топ 6, а след това да се бори за Европа. Новият собственик вече показва, че иска да направи силен Ботев, но дано в този проект дейни участници да бъдат и възпитаници на школата на Ботев.

Защо вече не се правят футболисти в България, както преди?

-       Преди години изборът на кадри беше по-голям, за треньорите в школите оставаше само да развиват най-талантливите и после те да пробият в мъжете. Сега животът е различен и предлага други изкушения. Никой не може и да упреква родителите, ако виждат, че техните деца имат качества да се реализират в други сфери. Но това не пречи например да се върнем към някои подходи, които навремето даваха резултати. Когато футболистите се откриваха в училищата или на мачове на деца в най-ранна възраст. Мисля, че освен да са теоретично подготвени и запознати с футболната литература в интернет, треньорите на подрастващи не трябва да чакат детето да дойде само на стадиона. Вместо да стоят по стаите си, да обикалят училища, площадки, махали и да гледат редовно мачове на деца, за да имат възможности за по-широк подбор.

https://nostrabet.com/antim-pehlivanov-iskam-botev-plovdiv-da-atakuva/

 


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ ВРАЦА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар