*

АНСАМБЪЛ "МЛАДОСТ" ОТ МОНТАНА С НАГРАДА В ПОЛША

|
АНСАМБЪЛ "МЛАДОСТ" ОТ МОНТАНА С НАГРАДА В ПОЛША

Български колектив отново спечели най-желаната награда на 23 Международни фолклорни срещи и провеждащата се за 49 път седмица на Бескидската култура в Полша, които се проведоха от 28 юли до 5 август. „Наградата за съхраняване на фолклора и възраждане на традиционните музикални инструменти” отиде заслужено в танцов ансамбъл „Младост” - София, който положи доста усилия при подготовката на разнообразния репертоар. Не случайно името му съвпада с това на танцовият състав на Младежкия дом в Монтана. Хореограф на ансамбъла е Милена Цанкова, а главен художествен ръководител Ивайло Първанов. Те и двамата възпитаници на школата за български народни танци на Стоян и Геновева Стоянови. Сред танцьорите също има техни бивши ученици.

Сред представените танци пред полска публика най-атрактивни и завладяващи публиката бяха „Жътва”, „Сватба”, „Лазарски танц” и „Копаница”. По време на дефилетата в градовете Щърк, Висла, Биелско Бяла, Живиец българите привличаха като магнит най-емоционалната публика, а на едно от дефилетата група туристи от Сингапур не се сдържа и затропа хора смесвайки се с родните танцьори.

Перфектната организация на фестивала е благодарение на подкрепата на общините домакини, Министерството на културата на Полша, културните отдели към всяка община и не на последно място – спонсори – подчерта Милена Цанкова. Всеки ден групите се изявяваха на различни открити сцени, а два дни преди края на фестивала бяха посрещнати и от кмета на град Висла – Ян Полачек в общината. Освен че присъства на повечето изяви кмета на Висла връчи и официалните награди на финалния концерт, заедно с членовете на журито - Александра Богутска – етномузиколог, експерт на полската секция на ЦИОФ, Иоан Кочан – хореограф, вицепрезидент на румънската секция на ЦИОФ, проф. Бруно Равникар – хореограф и композитор от Словения, Херберт Улман – президент на австрийската секция на ЦИОФ, Михалина Войташ – хореограф и експерт на полската секция на ЦИОФ, Милан Желинка – вицепрезидент на чешката секция на ЦИОФ и Малгожата Слонка – секретар на комисията.

Освен задължителната програма на участниците им беше предложена разходка в музея на бирата в Живиец, генералния спонсор, посещение на Освиенциум, туристическа обиколка на Краков, както и вечерта на народите, която приключи в ранни зори с много песни, танци и нови приятелства.
На фестивала участваха 15 чуждестранни и 3 полски колектива.
Макар и на 5 години танцов ансамбъл „Младост” София показа че любовта към нашите родни традиции и танци ще продължава да пленява света, докато има такива будни родолюбци.

А за тяхната нова любов – Полша – свидетелства засега само обещанието че това няма да бъде първото и последно гостуване в приказна Полша и Бескидските планини.


ОЩЕ ОТ "КУЛТУРА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар