*
Борба с вредителите

АНДРЕА ХРИСТОВ ПРЕД NOSTRABET: СЛАВИЯ ИМА СИЛИ ДА ВДИГНЕ КУПАТА НА БЪЛГАРИЯ ОТНОВО

|
АНДРЕА ХРИСТОВ ПРЕД NOSTRABET: СЛАВИЯ ИМА СИЛИ ДА ВДИГНЕ КУПАТА НА БЪЛГАРИЯ ОТНОВО

Андреа Христов е сред тези млади футболисти, на които се възлагат големи надежди да станат част от едно по-добро бъдеще на националния отбор на България. 22-годишният защитник на Славия бе поканен за първите три квалификации на България по пътя към световното в Катар през 2022 година и срещу Северна Ирландия записа успешен дебют.

Как видя първия си мач с трикольорите и как вижда тяхното развитие, как ще излезе Славия от сложната ситуация, в която попадна в елита и поглежда ли към Купата на България? На тези и други въпроси Андреа Христов отговаря в интервю за Nostrabet.com.

Здравейте, Андреа и благодаря, че приехте да разговаряме. Отминаха ли вече емоциите от двубоя в Белфаст?

– Благодаря и аз, че ме потърсихте. Емоциите срещу Северна Ирландия са си емоции, бяха неповторими, тъй като това беше първият ми мач за националния. Но той вече е минало, за радост с позитивен резултат за нас, и отново съм на вълна „Славия“.  

Какво Ви каза Ясен Петров преди двубоя със Северна Ирландия?

– Нищо по-различно от това, което и на другите. Знаете, че освен мен, имаше и още дебютанти в състава. Селекционерът постави тактическите задачи и на всеки от нас бе ясно какво трябва да прави. Най-важното беше да играем като отбор, и да сме концентрирани, внимателни и спокойни.  

В схемата с трима защитници, Вие бяхте поставен отдясно. Там ли се чувствате най-добре?

– За мен няма проблем по каква схема играем и на какъв пост ме използват. Където каже треньорът, там ще играя. Може да съм десен бек, може в центъра на защитата, готов съм да играя дори и като централен нападател.  

Каква е атмосферата в държавния тим?

– Прекрасна. Тренираме и играем с настроение. Момчетата са пичове, с всички се разбирам добре. Колективът е сплотен. Като един юмрук сме.  

Как очаквате да се развива обновеният ни национален отбор?

– Пътят е само нагоре. Този тим сега е сплав от младост и опит. Предстои да се сработим, да подобрим синхрона между отделни линии и да се надгражда. Нека почитателите на футбола в България знаят, че всеки един национал дава всичко от себе си, защото искаме да ги радваме с игра и резултати.  

На много млади играчи залага Ясен Петров. Това означава, че разполагаме с перспективни кадри у нас, напук на скептиците, които твърдят обратното?

– В България има много талантливи млади играчи. Но в повечето ни отбори те не могат да развиват качествата си заради чужденците, които са на терена. Те не са само двама, трима или четирима, а далеч повече.  

Славия обаче е пример, как трябва да се дава път на талантите?

– Затова се радвам, че съм на „Овча Купел“. За млад футболист като мен Славия е точното място.  

Г-н Христов, първенството стана доста сложно за Славия. Как ще се измъкнете от тази деликатна ситуация?

– Славия категорично не заслужава мястото си в класирането и то не отговаря на показаната игра. В много мачове малшансът ни попречи да вземем това, което заслужавахме. В оставащите четири срещи от редовния сезон искаме да спечелим толкова точки, колкото ще ни осигурят класиране в първата четворка. Това ще ни донесе и така желаното спокойствие. Не искам и да си помисля за плейофи във втората четворка, защото там нещата ще са непредсказуеми.  

Имате ли сили да се преборите за Купата на България?

– Нормално е отбор, спечелил трофея през 2018 година, да иска да го вдигне отново. Славия знае как да се справя в този турнир, и има спортно-технически възможности и потенциал за триумф.  

Последното препятствие пред Вас към финала е Арда, който е костелив орех.

– Те правят най-добрия си сезон в историята, но турнирните мачове са съвсем различни от шампионатните. Предстоят ни два тежки двубоя и най-малко 180 минути игра. Надявам се, че ние сме с по-добър турнирен опит и това ще ни помогне. Ще отидем в Кърджали да постигнем резултат, който да ни даде предимство в реванша.  

Вие сте само на 22 години, но вече играхте в Италия. Бихте ли сравнили футбола на Апенините с този в България?

– Разликата е голяма, тъй като в Италия всичко се прави по-бързо на терена – пасовете, разиграванията, прехода в двете фази, пресата. По-бързо също е и мисленето на играчите. Още, докато си спрял топката, пред теб вече се е озовал съперник, който се стреми да ти я отнеме по най-добрия начин.  

Излиза ли Ви се пак в чужбина и в коя държава?

– Няма да скрия, че искам отново да изляза зад граница. През лятото ще седнем и ще се разберем с г-н Стефанов. Той ми е казал, че няма да ми прави спънки, ако се появи оферта, която задоволява едновременно клуба и мен. Що се отнася до държавата, ще ми се тя да е футболна нация, каквото бе Италия при първия ми гурбет.
Източник: https://nostrabet.com/andrea-hristov-slavia-ima-sili-da-vdigne-kupata-na-bulgaria/

 


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ ВРАЦА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар