*
Борба с вредителите

АМЕРИКАНСКИЯТ ПОСЛАНИК ПОТВЪРДИ, ЧЕ ЗАПИСИТЕ, УЛИЧАВАЩИ БОРИСОВ В КОРУПЦИЯ, САСРС-ТА

|
АМЕРИКАНСКИЯТ ПОСЛАНИК ПОТВЪРДИ, ЧЕ ЗАПИСИТЕ, УЛИЧАВАЩИ БОРИСОВ В КОРУПЦИЯ, САСРС-ТА

От: ГЛАСОВЕ
В сряда в сутрешния блок на бТВ американският посланик Джеймс Уорлик нарече изтеклите през миналата година телефонни разговори на премиера Бойко Борисов, финансовия министър Симеон Дянков и шефа на митниците Ваньо Танов Специални разузнавателни средства. Това става точно една година след като цяла България чу как Ваньо Танов обяснява на Дянков, че вътрешният министър Цветан Цветанов покровителства контрабандата, как премиерът Бойко Борисов нарежда на шефа на митниците да спре митническа проверка, защото е поел ангажимент, и как същият този шеф на митниците споделя с тогавашния си заместник Антоний Странджев, че ако изпълни нареждането на министър-председателя, трябва да наруши закона.

Ще повторим още веднъж – според американския посланик, който не е случаен човек и зад думите му обикновено стои солидно събрана информация, записите на разговорите, разпространени от в. „Галерия” и ГЛАСОВЕ, които уличават българския премиер в корупция са Специални разузнавателни средства. Това означава, че записите:

- са правени от служители на МВР с разрешението на вътрешния министър Цветан Цветанов, който е бил информиран за тях;

- са автентични и никой не е слагал чужди думи в устата на Бойко Борисов, за да го злепостави;

- могат да бъдат използвани от прокуратурата за повдигане на обвинение за злоупотреба с власт и търговия с влияние срещу Бойко Борисов и дa послужат като доказателство в съда;

- могат да бъдат използвани като доказателство срещу вътрешния министър Цветан Цветанов, който умишлено е прикрил престъпление.

Признанието на Уорлик е новина, въпреки че не би трябвало да бъде. Още преди година, когато голяма част от българските медии се интересуваха откъде в. „Галерия” и ГЛАСОВЕ са получили записите, бившият служител в ДАНС Росен Миленов излезе с името и лицето си и обяви, че съдържанието на всички оповестени записи са СРС-та, автентични са и са правени от службите за сигурност. След това Миленов беше изслушан от Комисията за контрол на ДАНС в парламента, но не последва нищо. Вместо да започнат разследване срещу премиера Бойко Борисов, българските институции започнаха да търсят начин да замажат корупцията на властта. И успяха. Още преди година беше ясно, че разговорите на властта, оповестени от в. „Галерия" и ГЛАСОВЕ, не са нито флашки, нито война на мафията срещу държавата, а най-силното доказателство за корупция по високите етажи на властта през последните 20 години.

Въпреки безспорните доказателства, вместо да започне разследване срещу Борисов, прокуратурата се занимава няколко месеца с въпроса дали записите са манипулирани или не. За целта тя възложи на експерти от БАН да установят автентичността им. Година по-късно експертите от БАН все още не са готови със заключенията си. За сметка на това една от най-уважаваните френски лаборатории, чиито експертизи се използват като доказателства във френските съдилища, в рамките на няколко дни доказа, че записите са автентични. И от това не последва нищо.

Днес американският посланик е поредният сериозен фактор, който ни казва, че Бойко Борисов трябва да бъде разследван и съден най-малкото по казуса „Мишо Берата”. Освен него пред съда трябва да бъдат изправени всички, които са замесени в покриването на доказателствата за корупция по високите етажи на властта. Това е най-вече вътрешният министър Цветан Цветанов, който, въпреки че е поръчал и разполагал със Специалните разузнавателни средства, не е сезирал прокуратурата и не ги е предоставил на съда. Едва ли Цветанов е пропуснал да си свърши работата случайно. Знаем за любовта му към подслушването и за това, че откакто е министър, в почти всички обвинения по знакови дела единствените доказателства са Специалните разузнавателни средства.

Въпреки забавянето си прокуратурата все още има шанс да се задейства и да изпълни задълженията, които са й отредени по закон. Защото след думите на американския посланик главният прокурор Борис Велчев би трябвало да е наясно, че ако продължи да бездейства по отношение на престъпленията, извършени от Борисов и Цветанов, рискува да стане техен съучастник.


ОЩЕ ОТ "БОДИЛИ"

box_title_arrow.gifНапиши коментар