*
Борба с вредителите

АМЕРИКАНЦИ ИСКАТ АЕЦ "БЕЛЕНЕ"

|
АМЕРИКАНЦИ ИСКАТ АЕЦ "БЕЛЕНЕ"

Проектът за изграждане на АЕЦ "Белене" е на път отново да заеме водещо място в дневния ред на дискусиите за енергийното бъдеще на България. Две седмици след като руската "Атомстройекспорт" поиска 1 милиард евро компенсация заради отказа от строеж на централата, американската компания "Глобъл пауър консорциум" окончателно разбърка картите.
„Имаме интерес към проекта АЕЦ „Белене”. В разговори сме с НЕК. Ние сме в контакт с няколко компании, които да се присъединят към консорциума. В етап сме на разработване на меморандум за членство в консорциума", заяви Самюел Реди, представител на “Глобъл пауър консорциум” в парламента в присъствието на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев.

Американският експерт разкри и процедурата, която ще следват: “Първоначално НЕК да създаде проектна компания, при което активите и пасивите, свързани с проекта „Белене”, ще бъдат прехвърлени към проектната компания. Много добре осъзнаваме, че този процес и проект са сложни по своята същност. Опитваме се да анализираме проекта във всички аспекти. В разговори сме с руската компания „Атомстройекспорт”. Те изразяват интерес да водят преговори с нас. Намерението ни е след оформянето на меморандума да пристъпим към реални действия с тях. Силно се надяваме, че ще намерим решение а отворените въпроси.”

По думите на Реди американският консорциум не иска никакви финансови гаранти от страна на българското правителството в този проект. Той ще е на 100% гарантиран от средства от американски компании. “Активите, които ще придобием от НЕК, ще са по справедлива пазарна стойност”, заяви Реди.

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев се изказа сдържано: “Първата ми среща с инвеститора "Глобъл пауър консорциум" реших да е в парламентарната комисия. Още не сме избрали изпълнител." Думите му бяха в отговор на въпроси на депутата от БСП и бивш енергиен министър Румен Овчаров – „Как беше проведена процедурата за обществена поръчка, по която вие избирате инвеститор? Как беше решено България да участва с 0% в този проект?”.

“От публичното обявяване на частен инвеститор става ясно, че проектът „Белене” е икономически изгоден и има пазар за произведената електроенергия”, заяви Овчаров.

На свой ред Добрев попита Самюел Реди дали представяния от него американски консорциум заявява готовност да осъществи проекта, без дългосрочни договори за закупуване на произведената електроенергия, без държавни гаранции и дали смята, че ще постигне споразумение с "Атомстройекспорт" за поемане на всички евентуални дела и разходи.

„Ние сме в разговор с "Атомстройекспорт" и имаме намерение да подпишем меморандум за разбирателство за подновяване на проекта АЕЦ „Белене” и след това ще влезем в разговор за уреждане на въпросите. По отношение на арбитража, ние не можем да се намесим в течащите в момента арбитражни производства между НЕК и руската компания. Уреждането на арбитражните производства може да се случи само между НЕК и "Атомстройекспорт". Надяваме се, да успеем да се договорим с руската компания това положение да се прекрати”, отговори Реди.

„Като част от комплексния ни анализ ние ще включим оценка на всички отговорности, включително на ядрена щета. Предвидили сме да се договори споразумение с приемащата страна. Стриктно ще спазваме нормативните изисквания в страната”, довърши Реди.


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ ВРАЦА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар