*
Борба с вредителите

АЛЕЯ НА ДЪРЖАВНОТО БЕЗСРАМИЕ

|
АЛЕЯ НА ДЪРЖАВНОТО БЕЗСРАМИЕ

Докато беше само строителен министър, настоящият президент Росен Плевнелиев обясняваше, че на "Алея първа" във Варна няма да се строи, а само ще се укрепва брегът. В момента там има строителна техника, колкото за метро в София. И има само няколко месеца, за да се види дали той и управляващите всъщност няма да се окажат едни обикновени лъжци

АЛЕКСАНДЪР АЛЕКСАНДРОВ
Сега

"МРРБ е разрешило единствено укрепване на свлачището, забраната за останалите строежи не е падала. С нас си измиват ръцете всички в тая държава". Тази патетична реплика на строителния министър Росен Плевнелиев обиколи бързо цялото медийно пространство през 2010 г.

Чрез нея тогава той изрази своята "изненада" от одобрението на община Варна за издаване на строителни разрешителни за "Алея първа". Нещо повече. Плевнелиев смело заплаши главния архитект на Варна, че "ще понесе своята отговорност", и обяви, че научил новината за издаването на разрешителни, според които "Холдинг Варна", част от групировката ТИМ, ще може да започне строежа на 5 сгради между 2-ра и 3-та буна на варненския плаж. Пространство, обявено от години за свлачищна, че дори и за много свлачищна зона.

Тогава Плевнелиев се правеше на някакъв много принципен и твърд, макар и да оставяше основателните съмнения, че май здраво се работи подмолно. Така или иначе

много хора се излъгаха, повярваха

на управляващата партия и на въпросния министър, че наистина става дума за принципи и дори го направиха президент. Въпросните избиратели повярваха, че ще се премахнат незаконните постройки по язовирите и по морето например, както и че "Алея първа" наистина няма да се строи. Просто тепърва тези измамени ще си сърбат попарата от всичко това. Най-лошото е обаче, че потърпевши няма да са само те, но и цялото общество.

Дали обаче настоящият президент може да се прави на толкова твърд и принципен и сега, когато

на алеята има толкова строителна техника, колкото

дори метрото в София рядко е виждало. И дали не го делят само няколко месеца от времето, в което той спокойно ще може да се нарече обикновен лъжец, когато започне още по-здравото строителство на самия бряг под Морската градина? Защото там под рубриката укрепване на свлачища в момента се подготвя наистина мащабно застрояване.

През 2010 г. въпросният строителен министър се правеше дори на прозрачен, като пусна отговора си до "Холдинг Варна" на запитване за възможностите за застрояване на "Алея първа", както и заповед на строителното министерство от 1997 г. за обща забрана за строителство в свлачищни зони.

Още тогава стана ясно, че докато твърди, че долу на алеята със сигурност няма да има строителство, то той всъщност фактически е разрешил застрояване в свлачищната зона. Нещо повече. Документът, който е подписал, бе единствената възможност за пробив в общата забрана за строителство там. Дори от общината във Варна твърдяха, че имат предварителното министерско разрешение с неговия подпис. Плевнелиев твърдеше, че бил дал разрешение

единствено за укрепване на свлачището

Но как точно се случва така, след като се отговаря на искане за издаване на предварително разрешение по Закона за устройство на територията (ЗУТ) на "Холдинг Варна". Искане, което е за построяването на сгради. В разрешението на Плевнелиев пишеше, че "МРРБ на основание чл.96, ал.5 от ЗУТ дава предварително разрешение за извършване на укрепителни работи в урегулиран поземлен имот " ...

Дотук добре. Веднага следва обаче и "строителство в" ... И се изреждат няколко урегулирани имота и пространства, в които да бъде извършено това строителство. Все на въпросната крайбрежна зона. Или казано иначе, разрешени са не само "укрепителни работи", но и "строителство".

Ако беше за укрепване, то щеше

да пише само укрепване, нали?

В даденото от Плевнелиев разрешение беше коментирано по онова време и как трябва да бъдат изградени вътрешната и външната ВиК мрежа. И те да се "приведат в съответствие с изискванията" не за какво да е, а за "строителство в свлачищни райони". Много интересно какви ВиК мрежи ще бъдат изграждани като само "укрепителни дейности"? Още на няколко пъти в материала ставаше дума за застрояване, строителни работи и т.н.

Единствено ставаше ясно, че трябва да се спазват препоръките и заключенията на "Геозащита". Иначе се говореше и за фундиране (включва сондиране, полагане на основи) за "всяка отделна сграда или съоръжениe". Още тогава предупреждавахме, че по своя произход и съдържание документът на Плевнелиев всъщност представлява предварително разрешение за строителство в района.

Всъщност без него изобщо не може да се помисли за построяването и на барака в района. Само чрез него можеше да бъде преодоляна и общата забрана за застрояване от 21 април 1997 г. Тогава обаче властта здраво отричаше, че позволява строителство.

В крайна сметка

всички си прочетоха този документ, кой както си поиска

Нормално беше и холдингът, и архитектите да го прочетат по свой си начин. След като самият документ им дава тази възможност. Защото наистина не е луд този, който яде зелника .... А "Алея първа" определено е страхотен пример в това отношение. Включително и като емблема на държавното безсрамие и безхаберие.

Защото вече спокойно се говори какви неща ще се строят долу под Морската градина. Как ще се появят няколко високи сгради на нивото на ската, както и модерно яхтено пристанище с няколко кея. Как част от бреговата ивица ще бъде заета от атракционни площи, които ще бъдат покрити. Как там ще има сгради за хазарт и за балнеолечение. За организиране на семинари и какво ли още не. Как целта била

да се постигне целогодишна посещаемост

Как скатът щял да бъде художествено оформен с естетическа растителност. Как инвестицията била на обща стойност 73 100 000 лева, като в процеса на нейното осъществяване щели да бъдат създадени над 500 нови работни места. Дори се появиха графични изображения на комплекса, който трябва да се появи на "Алея първа" след само 3 години.

Всичко това естествено е гарнирано с постоянното повтаряне, че проектът "Алея първа" всъщност спасявал брега и спирал свлачищата. Тезата на стоящите зад него е, че той бил "сериозен по мащабите си инфраструктурен проект, в резултат на който ще се постигне укрепване на брега, отвеждане на отпадните води и преустановяване замърсяването на морето, изграждане на водопроводна и канализационна система, нормален транспортен достъп, както и, разбира се, реализиране на строителство на обекти, свързани с предназначението на територията, съобразно предвижданията на подробния устройствен план". И че към момента на територията на Морската градина и в местност Салтанат нямало изградена

дъждовна и битова канализация,

като всички отпадни води се всмуквали в ската и допринасяли за засилване срутищните процеси.

И как достъпът на гражданите до плажа ще бъде изцяло свободен и безплатен. И как "широкият кръг от обществени услуги, които ще се предлагат, са предназначени за ползване от всички социални и възрастови групи, предвидени са зони за отдих, велоалеи и пешеходни зони".

Как да не оцени човек това благородство, след като държавата се прави на немощна. И че не може да се справи и с едно свлачище. Друг е въпросът, че зад цялата тази операция съответният инвеститор ще излезе с огромен комплекс на самия бряг. Както и че се укрепват само част от свлачищата по долната част на Морската градина. Единствено там, където ще е комплексът на инвеститора. Все нещо, което

поставя благородството под много силно съмнение

За да е по-засилена драматичността, инвеститорът твърди, че е "невъзможно да се извършат предвидените укрепителни мероприятия на ската, без да бъде премахната съществуващата диворастяща и храстова растителност, като след приключване на строителните дейности ще бъде изпълнено залесяване с хидропосев по цялата дължина на ската и храстова растителност в определени зони".

И че "извършващите се в момента работи на територията на имотите на "Холдинг Варна" АД са свързани с изграждане на укрепителни мероприятия на ската на морския бряг, действия, абсолютно наложителни и необходими предвид свлачищните процеси, които продължават на територията на града и в частност в Морската градина".

"Срутищните процеси са реалната заплаха за унищожаването на Морската градина, а не извършваните от дружеството укрепителни мероприятия, които не водят до промяна в обема на правото на собственост на "Холдинг Варна" АД", твърди още бъдещият собственик на огромен комплекс.

Няма как да не се отбележи, че странно много бързо и ДАНС, и прокуратурата, и всички останали държавни органи обявиха, че няма никакви проблеми - нито по придобиването на собственост на огромни пространства насред Морската градина и нейните околности, нито по извършваните там тежки строителни дейности. Сигурно мнозина си спомнят и как с уговорката, че лично премиерът Бойко Борисов е консултирал новия Общ устройствен план (ОУП) на Варна,

Общинският съвет забрани строителството в по-голямата част от Морската градина

Единственото нещо, което не спря, бе проектът "Алея първа",

срещу който вече четвърта година вървят граждански протести. В драматична сесия на градския парламент съветниците се надпреварваха да демонстрират пред варненци своята загриженост за парка, но отказаха да дадат думата на представители на граждански организации, за да се дебатира случаят с алеята. Така стана ясно, че Борисов е спрял всички строежи в Морската градина, освен най-големия - този на "Алея първа".

А наскоро дори американският посланик отиде във Варна, за да каже, че не трябва морската столица да заприлича на Слънчев бряг като застрояване и презастрояване.

В крайна сметка обаче си има хора и групи, за които тази иначе много шумно рекламираща се като силна и дори силова власт е слаба, глуха и очевидно много податлива. Защо ли?


ОЩЕ ОТ "ПОЛИТИКА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар