*
Борба с вредителите

АЛЕРГИИТЕ - БИЧЪТ НА 21-ВИ ВЕК

|
АЛЕРГИИТЕ - БИЧЪТ НА 21-ВИ ВЕК

Зелената салата и всички видове зеленчуци се наторяват с много нитрати, което способства за по-бързия им растеж и по-доброто пласиране на пазара. Но това, за съжаление, не е толкова безобидно за нашето здраве. Както с всичко останало, дори и със зеленчуците не трябва да се прекалява.

Затова, преди да бъдат нарязани за салата, добре е листата да се измиват както трябва. Не е необходимо салатата да се кисне, достатъчно е да бъде добре измита с течаща вода, но листо по листо. На краставиците трябва да бъде белена кората, така се намалява рискът за здравето ни. Хората обаче трябва да знаят, че пресните картофи също са богати на нитрати, които идват под формата на изкуствени торове. Пресните картофи в самото начало доста добре абсорбират нитратите. При доматите – и те се пръскат, берат се зелени, обработват се, за да траят по-дълго време. Оранжерийните зеленчуци се обработват с повече торове, с изкуствени химически вещества. Ягодите пък са богати на нитрати, на фосфати и други съединения.

Съветът ми е – яжте тези храни в умерени количества, не прекалявайте. Нека това не бъде ежедневното ви меню. Нека това не бъде вашият обяд и вечеря. Разбирам, че хората са уплашени от предупрежденията на Световната здравна организация, че нитратите могат да доведат до тежки заболявания. Но да бъдем реалисти – не ядем от 10 или 20 години нитрати, тъй като отдавна в България няма сериозен контрол на количеството на нитратите. Но туморните заболявания не са се увеличили чак толкова. Все пак това е само хипотеза, предупреждение. Няма клинично проучване, няма големи изпитания в тази област. Хубаво е да се знае за предупреждението на СЗО, но да не изпадаме в паника.

Така или иначе тежки случаи на натравяне от зеленчуци и плодове не сме виждали, но може да се получи едно гадене, стомашен дискомфорт, който може да е свързан както с преяждането, така и с нитратите. Това е доста неприятно и може да развали празника на всеки от нас. За да ги предотвратите, яжте в по-умерени количества. И не злоупотребявайте с безумните диети с марули, които започват в този сезон. Защото хора с наднормено тегло смятат, че перфектният начин за отслабване е като ядат само зелени салати. Избягвайте това в началото на сезона.

В Западна Европа, по-специално в Германия, най-скъпи са тези ябълки, които са неугледни, с червеи, което означава, че въобще не са обработвани с химикали. А ние, в България, предпочитаме ябълките да са огромни, да бъдат с хубава кора, да са лъскави. И заради това, че хората искат да си купуват красиви плодове и зеленчуци, те са най-често предлаганите по пазарите. Искам да предупредя, че реакциите в човешкия организъм стават с натрупване. Дискомфортът не идва от един прием, освен ако това не е колбас, на който са прибавени многоамониеви съединения, за да си запази цвета свеж.

Що се отнася до алергиите – човек може да бъде алергичен към много зеленчуци. При нас имаше случай на момиче, алергично към домати. То дойде и само си каза, че има такъв проблем и наистина разви алергичен шок. Но всеки организъм е индивидуален като реакция, а и никой не знае към какво е алергичен, дори аз самата. Това е бичът на 21-ви век и въпреки че се правят все повече изследвания, все още няма някаква профилактика или превенция за алергиите.

* Д-р Райна Стоянова е токсиколог в “Пирогов”


ОЩЕ ОТ "ЗДРАВЕ И КРАСОТА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар