*
Борба с вредителите

АЛЕКСАНДЪР ВАСИЛЕВ ПРЕД NОSTRABET: КАСАПНИЦАТА ЩЕ Е ГОЛЯМА, НО ЧЕРНО МОРЕ ЩЕ ИГРАЕ В ЕВРОПА

|
АЛЕКСАНДЪР ВАСИЛЕВ ПРЕД NОSTRABET: КАСАПНИЦАТА ЩЕ Е ГОЛЯМА, НО ЧЕРНО МОРЕ ЩЕ ИГРАЕ В ЕВРОПА

Един от най-силните играчи на Черно море и с голяма заслуга за историческото първо място след есенния полусезон – Александър Василев, изненадващо обяви преди началото на зимната подготовка, че прекратява активната си състезателна кариера.

Пред медията Nostrаbet.com универсалният футболист призна, че му е било изключително трудно да вземе подобно решение и обясни защо го е направил.

-       Г-н Василев, разбрахме, че спирате с футбола заради личния Ви бизнес, но нямаше ли възможност да носите две дини под една мишница?

 

-       При мен бяха три, тъй като преди половин година, когато започнах да развивам втория си бизнес, стана още по-сложно да се справям успешно на три фронта и да съм еднакво полезен на трите места. Решението ми бе добре обмислено през последните месеци, след много безсънни нощи и бе необратимо, тъй като преди всичко съм глава на семейството си и искам да обезпеча бъдещето му.

 

-       Защо не изчакахте още няколко месеца, за да опитате да станете шампион и с Черно море?

 

-       Вижте, аз шампион съм ставал 4 пъти, и повече исках да усетя тръпката да играя в Европа с Черно море. Но, ако бях го направил през лятото и след това веднага да се откажа, щеше да е непочтено към Черно море. По-правилно беше да спра сега, за да имат време да намерят друг изпълнител на моята позиция, ако преценят и затова ги уведомих далеч преди началото на подготовката.

 

-       Кога казахте на Илиан Илиев, че повече няма да играете футбол?

 

-       Запознах го с моето решение на 20 декември в разговор с него. Той държеше да остана, но за мен път назад вече не съществуваше. Ако бях някой, при който водещи са парите, щях да започна тренировки в началото на януари, за да си взема декемврийската заплата. Щях да отида и на лагера в Турция, за да си взема януарската. Но нямаше да е честно към Черно море.

 

-       Как се чувствахте, докато обмисляхте решението?

 

-       Знаех, че футболът ще ми липсва, но нямах друг изход. Аз ставах в 6 часа и в следващите 8 часа от деня пътувах 50 километра и провеждах 100-150 телефонни разговора. В 14 часа отивах на тренировка емоционално изтощен и след като съм си вложил енергията на друго място. След тренировката пък ме чакаха още 40-50 разговора. Дълго време беше така през есента и личните ми ангажименти ми пречеха да давам най-доброто от себе си за Черно море в тренировките.

 

-       Илиан Илиев усети ли това?

 

-       Да. Имахме няколко разговора с него и той ми казваше: Саше, какво става, не си свеж, не си на 100 процента. Аз самият също изпитвах дискомфорт, че ми плащат заплата, а не правя така, че да я заслужа. Често ставах в 4 сутринта и си казвах, че ми предстои поредния тежък ден, в който ще се разкъсам между три места, и накрая прецених, че Черно море не заслужава да го предам. А и съм свикнал всичко в живота да го правя на максимума – дали успявам, дали се провалям, зависи от мен самия.

 

-       Вашите съотборници бяха ли наясно какво се случва с Вас?

 

-       На голяма част от играчите бях споделил и те знаеха за намерението ми. Всички обаче ми отговаряха с ирония и абсолютно никой не вярваше, че ще имам смелостта да направя тази крачка, а то това си беше и истината. Ако трябва да бъда честен, предвид това, което се случваше с мен, не можех да се примиря и се измъчвах. Преди например след тренировки, оставах известно време. Правех стречинг и фитнес, говорих си с момчетата в съблекалнята, имаше шеги, закачки и настроение. През последните месеци спрях да правя всичко това.

 

-       Според Вас, докъде може да стигне Черно море напролет?

 

-       Ако има спортменство и обективно съдийство, в което се съмнявам, Черно море ще се бори до края да стане шампион. В най-лошия случай обаче отборът ще завърши в тройката и ще играе в Европа. За съжаление обаче Черно море тепърва го очаква голяма касапница и ще го разберат още в първия пролетен мач.

 

-       Значи допускате, че съдиите ще порязват „моряците“?

 

-       Ами то се видя още през есента. Не може Черно море да е лидер и при гостуването му във Велико Търново съдията да свири 60 на 40 в полза на домакините. Не говоря, че им даде дузпа накрая, говоря за цялостното ръководене на мача. Ще ви кажа и друго. Миналото лято преди една контрола разговарях с великотърновски съдии и ги попитах защо не идват да свирят мачове на „Тича“. Те ми отговориха с ирония: Не ни дават, защото са недоволни от нас. После разбрах от тях, че, за да растеш в съдийството, някой от водещите клубове трябва да те вземе под крилото си. Гледам сега, че един наш изявен арбитър, който сигурно има 100 мача, но в 70 от тях сигурно му е казано как да завършат, съдия, който е ощетявал и Черно море, вече свири в Европа...

 

-       Какви спомени ще запазите от Черно море?

 

-       Определено това ще бъдат едни от най-приятните ми във футбола, и мога да кажа, че преди да дойда на „Тича“, на сърцето ми бе Берое, но сега са Берое и Черно море. Бил съм на много места, където е имало добър колектив, но такъв, какъвто има в Черно море, никъде не бях виждал. А това се случва, тъй като Илиан Илиев оставя футболистите да си направят колектива, а те самите, които са хора с много житейски ценности, поставят колектива над отбора. Такъв сплотен колектив, какъвто има в Черно море, едва ли има на Балканите. Оттук нататък ставам фен на Черно море и ще го подкрепям.

 

-       Ще се справи ли Илиан Илиев и с националния?

 

-       Под негово ръководство ще има промяна в резултатите, тъй като той има специфичния подход да стига близко и непринудено до футболистите, да обединява различни характери за една кауза и впоследствие играчите да пресъздават идеите му на терена. Илиан казва на футболистите: Пичове, правете каквото искате, аз ще ви разбера“. И нещата се получават. Но повече ме притеснява, че Илиан ще води държавния тим в момент, в който футболът у нас не се управлява правилно.

 

-       Бъдете по-конкретен?

 

-       Ами, виждате, че ще направят 4-5 нови стадиона, на Ботев и Локомотив в Пловдив, на ЦСКА, сигурно и нов национален. Но защо не се изграждат бази, защо нямаме подготвени специалисти, които да работят с децата от най-ранната им възраст. Футболът обаче е отражение на случващото се в държавата. Не може правителства да се сменят всяка година и нашият футбол да е наред.

 https://nostrabet.com/aleksander-vasilev-cherno-more-shte-igrae-v-evropa/

 


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ ВРАЦА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар