*
Борба с вредителите

АЛЕКСАНДЪР СТАНКОВ ПРЕД NOSTRABET: ЦСКА Е ПЪЛЕН С ИГРАЧИ, КОИТО НЯМАТ РАБОТА В КЛУБА

|
АЛЕКСАНДЪР СТАНКОВ ПРЕД NOSTRABET: ЦСКА Е ПЪЛЕН С ИГРАЧИ, КОИТО НЯМАТ РАБОТА В КЛУБА

Бившият треньор на ЦСКА, Александър Станков, даде ексклузивно интервю за сайта Nostrabet.com. Той даде своето мнение за състоянието на „червените“ преди голямото дерби с Левски този уикенд.

Станков не вярва, че столичани имат шансове за титлата след загубата срещу Локомотив Пловдив. Той за пореден път изтъкна, че клубната политика на ЦСКА е тотално сбъркана, изтъквайки наличието на много чужденци в отбора, които с нищо не вдигат класата на състава.

Здравей, Сашо! ЦСКА допусна поражение срещу Локо Пловдив преди дни. Абдикираха ли „червените“ окончателно от битката за титлата?

Не бих искал да го констатирам, но това, което се случва с отбора не е само плод на последния резултат. Алармирам от много време, че ЦСКА не играе футбол, който би подхождал на отбор от тази черга. ЦСКА играе безидеен, средняшки футбол. Самите футболисти, с малки изключения, също нямат качествата да играят за такъв отбор. Всичко беше явно предначертано. Шансовете за титла са минимални. Винаги трябва да има оптимизъм, но аз не виждам перспектива в този отбор. Трябва да се променят и много неща в ръководството на целия клуб.

Къде е ролята в цялото нещо и на Нестор Ел Маестро? Стилът му сякаш наистина не подхожда на такъв клуб..

Нямам нищо против момчето, и аз съм бил чужденец дълго време, знам какво е. Неговата осанка обаче не е за треньор на ЦСКА. Отдавна съм го казал и там, където трябва. Като носиш ръкавици през април, докато водиш мач, нещата стават ясни за всички. ЦСКА трябва да има треньор, който да изповядва философията и ценностите на клуба. Затова се изисква сериозно проучване, преди да се назначи даден наставник. Това не е клуб, който да се бори за оцеляване, за да може да се правят спонтанни назначения. Не е подходящият човек за клуба, че и да му се дават толкова шансове за поправителен.

Феновете изразяват мнението, че треньорската позиция се е превърнала във фарс след назначенията в последните години. Има ли български треньори, които да назовеш и да са по-подходящи?

По принцип не е моя работа да ги назовавам. Аз лично съм изразил мнението си в много интервюта за всички проблеми в клуба. Тези неща не ги казвам само пред медиите, открито съм ги заявявал на правилните места, дори и това да не се харесва. За мен най-добрият вариант е треньорът да е свързан с историята на клуба, да разбира ценностите на ЦСКА. Трябва да се види дали неговите идеи са подходящи за отбора.

На прима виста мога да изтъкна Александър Томаш и неговия екип. Те са израстнали в ЦСКА, минали са през юношеските формации и през мъжкия тим. Познавам ги добре, израстнали са пред очите ми. Той е пресен пример, има още много имена, които са подходящи. Така нещата биха изглеждали по много по-подходящ начин.

Виждаме призиви от различни фенски групировки за промени в ЦСКА. Може ли ситуацията сега да доведе до отлив на интерес?

Феновете винаги са били чувствителни и са били добър коректив, ако не се стига до крайности. Те казват неща, които не се харесват на ръководството. Да, привържениците не би трябвало да се месят в управлението, но след толкова години на провали явно тези мнения са релевантни. В момента в ЦСКА няма човек, който да излезе и да каже, че за дадено нещо еди кой си носи отговорност. Цари една колективна безотговорност. На кого да се търси отговорност за селекцията?

Трябва да има ясни профили на хората, които работят в клуба. В момента не се знае кой за какво отговаря. Няма как да се получат нещата така. Когато отборът върви, много хора излизат на преден план, когато не върви – всички се покриват. За мен няма ясно профилирани директори, с ясен ресор и прочие. Не може да се върви напред по този начин.

Отмина ли и ентусиазмът около градежа на новия стадион след този слаб период?

Изграждането на новия стадион е най-важният приоритет. Не можеш обаче да покриеш проблемите само защото багерите са влезли на „Армията“ и такива неща. Това е чудесно, но другите проблеми остават и няма да изчезнат, защото е започнала реконструкцията на стадиона. Изграждането на дома е приоритет пред титлата, но има и много други важни теми в живота на клуба.

Трябва да има ясна клубна политика. Стига само сме говорили за глобализация. ЦСКА винаги е бил силен, когато има добро ядро от български футболисти. Излезе някое момче от школата и веднага бива преотстъпен. Защо няма търпение към собствените кадри? Сега сме наложили Християн Петров, но наред с него можеше по още един българин на сезон. Така ядрото щеше да е съставено от 5-6 родни състезатели и няколко класни чужденци. Тогава шяхме да говорим за друго нещо.

На какво основание идват всички тези чужденци, ние да не сме благотворително дружество? Какви са тези хора – Шакич, Санянг, по каква работа са в ЦСКА? Пращаме юношите си по Ботев Враца, за сметка на такива футболисти. Питам? Отворени били границите – за кого, за някакви некадърници, които нямат никаква работа у нас. Как да очакваме да имаме конкурентноспособен национален отбор?

Казвал съм ги тези неща на правилния човек, но глас в пустиня. Ако се наложат 3-4-ма родни играчи в отбора, феновете щяха да са далеч по-снизходителни към техните грешки, дори и резултатите да не са оптимални. Сега какво се случва? Хем няма резултати, хем няма български момчета.

Да погледнем и към мача в неделя. И двата състава влизат в него ранени. Може ли да се стигне до поредно доста трудно за гледане дерби?

От дербито всичко може да се очаква, защо да не стане и някой хубав мач. Всичко е възможно. Дербитата са класика и в тях може да се получат интересни неща. Дори и обаче ЦСКА да победи, това няма да прикрие истинските проблеми в клуба, конкретно. Това е просто моментно замазване на положението. Проблемите са дълбоки и имат нужда от кардинални решения.

Може ли клуб като Черно море да достигне до второто място и да се възползва от грешките на грандовете?

Може, разбира се, но малко се съмнява. Въпреки продължаващата добра работа там, се съмнявам да има генерална промяна в подреждането на водещите отбори.

https://nostrabet.com/novini/aleksander-stankov-cska-e-pylen-s-igrachi-bez-kachestva/

 


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ ВРАЦА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар