*
Борба с вредителите

АЛЕКСАНДЪР ЛЮБЕНОВ ПРЕД EFIRBET: ЛЕВСКИ ВИНАГИ Е РАЗПОЛАГАЛ С КАЧЕСТВЕНИ ЮНОШИ

|
АЛЕКСАНДЪР ЛЮБЕНОВ ПРЕД EFIRBET: ЛЕВСКИ ВИНАГИ Е РАЗПОЛАГАЛ С КАЧЕСТВЕНИ ЮНОШИ

Вратарят на Локомотив София, Александър Любенов, даде ексклузивно интервю за сайта Efirbet.com. Юношата на Левски говори за завръщането си на стадион „Локомотив“, признавайки, че той се чувства изключително добре в отбора от квартал „Надежда“. Стражът не определи конкретна цел пред състава, смятайки, че с напредването на сезона представянията на „железничарите“ само ще се подобряват.

Той не пропусна да говори и за клуба на сърцето си – Левски. Любенов е на мнение, че „сините“ винаги са имали чудесни юноши, но подчерта, че е важно да им се дава шанс не само, когато клубът е притиснат до стената. Вратарят се върна и към спомените от Европейското първенство до 19-годишна възраст през 2014-та година, част от което беше и България.

Здравей, Сашо! Стартът на сезона за Локомотив София може да бъде окачествен като доста успешен. Смяташ ли, че съперниците са били изненади от вашия подход?

Мисля, че можеше да започнем и още по-убедително, но с всеки следващ мач заигравахме все по-добре и по-добре. Според мен е нормално да има подценяване, след като Локомотив София се състезаваше във второто ниво на българския футбол през изминалите 4-5 години. Надявам се да продължим да ги изненадваме!

Клубът привлече доста нови играчи през лятото. Силният старт белег ли е, че новите са се адаптирали бързо?

Действително, дойдоха много нови момчета, сред които бях и аз. Обстановката в съблекалнята е страхотна, колективът се подобрява с всеки изминал ден и всеки от нас се е адаптирал по най-добрия начин за предстоящите сблъсъци.

Оцеляването ли е първостепенната цел?

Рано е да се говори за цели. На първо място целта е отборът да играе добре, да радва феновете си и да печели точки, разбира се.

През този сезон не се очертава да играете домакинствата си на стадион „Локомотив“. Ще ви повлияе ли играта на неутрален терен?

За съжаление се очертава, че наистина няма да успеем да играем никакви мачове на стадион „Локомотив“. Това е клуб, който страшно много разчита на привържениците си. Затова няма да е добре, че ще сме далеч от Надежда. Въпреки това, в първите 3 мача от кампанията имахме много добра подкрепа, където и да играем. Със сигурност това допринесе за добрите резултати.

Защитата ли ще е в основата на постигането на целта?

Мисля, че защитата винаги започва от нападението, както и обратното. Трябва да се трудим и в двете фази на играта, за да постигнем максимално добри резултати.

Ти си имал и преди престои в Локо София, но като преотстъпен. На място ли се чувстваш в „Надежда“?

Имах два престоя по една година под наем тук, да. Чувствам се по прекрасен начин в Локомотив. Смятам, че това е най-точното място за мен и за моето бъдещо кариерно развитие.

Ти си юноша на Левски, така че навярно следиш събитията около „Герена“ в последните месеци. Вижда ли се краят на кризата?

Със сигурност нещата, които се случват с Левски не са приятни за никого, подкрепящ клуба. Силно се надявам, че нещата лека-полека ще се подобрят и тимът ще започне да побеждава, за да се върне там, където му е мястото. В момента мястото в класирането не е такова, каквото приляга на един толкова голям клуб, с такива традиции, като тези на Левски.

Липсата на финанси наложи интеграцията на доста момчета от школата в първия отбор, които от месеци насам са титуляри в селекцията. Смяташ ли, че „сините“ трябваше по-рано да прибегнат към ресурса на школата си, а не чак сега?

Аз съм бил в Левски в продължение на около 15 години, от които 6-7 и в мъжкия отбор. Мисля, че клубът винаги е разполагал с качествени млади играчи, съответно е правилно да им се дава шанс, независимо какво е финансовото състояние на Левски, а не само в трудните моменти, когато напрежението е най-голямо.

Имаш ли любим момент с екипа на Левски?

Всеки един път, в който съм обличал синята фланелка, съм се чувствал страхотно. Не мога да отлича един конкретен.

Ще те върна назад към Европейското първенство за юноши до 19-годишна възраст през 2014-та, в което участник беше и ти с родния национален тим. С какви емоции свързваш шампионата?

Това бяха страхотни години в моя живот, когато се класирахме за шампионата. Спомням си много добре квалификационния цикъл, както и самите мачове на финалите. Бяхме един страхотен отбор и колектив.

Паднахме се в квалификационна група с Швеция, Чехия и Италия и се класирахме преди дори да сме изиграли финалния двубой с Италия. За съжаление не успяхме да разгърнем потенциала си на самото европейско първенство, който смятам, че беше много голям. Не успяхме и да се класираме за Световното първенство.

Достигнаха ли потенциала си играчите от този отбор, тъй доста голяма част играят в efbet Лига, а други дори бяха в чужбина, или им предстои да са в чужбина?

Ако не се лъжа наистина всички играчи от онзи отбор играем в efbet Лига. Според мен определено поколението е по-скоро успешно. Доста от момчетата бяха в чужбина или все още играят там. Надявам се и следващите родни формации да успеят да се класират за европейски първенства.

В последните години отново виждаме някои качествени представяния от юношеските и младежките ни гарнитури. Виждаш ли сред момчета такива с потенциал да се наложат зад граница?

Пак се повтарям, за мен България винаги е разполагала със страхотни юноши. Виждаме, че и от настоящия младежки национален отбор доста момчета играят зад граница. Пожелавам им да продължат да се развиват и да радват родните фенове. Според мен доста от отборите започнаха да залагат на свои кадри през последните години и това започва да дава своя резултат.

Хващам се за думите – доста отбори залагат на млади български футболисти у нас. Ще продължи ли тази тенденция, или това е временно решение?

Искрено се надявам да продължи, тъй като само по този начин може да видим развитие в българския футбол. Колкото повече български играчи се налагат в отборите си, толкова по-добър ще стане и националният отбор.

По-добро ли очакваш да е бъдещето и на мъжкия национален отбор?

Абсолютно. Надявам се да бъдат силни следващите години и го вярвам. Пожелавам на всички момчета да успеят да върнат националния тим там, където му е мястото. Чака ни добро бъдеще.

Какъв според теб е ключът за един млад футболист: да стигне първо до мъжкия футбол в България, а след това и да отиде зад граница?

Труд, много труд. Трябва да си целенасочен и да мислиш всеки един ден над това, което искаш да постигнеш. Изисква се и малко късмет, както във всяко друго нещо, но трудът и себераздаването е на първо място.

Може ли да повлияе понякога българската действителност върху развитието на дадени играчи?

За съжаление може да повлияе и се е случвало доста често. Точно затова вметнах и преди малко, че е важно за всеки млад футболист да мисли над мечтите си, да ги преследва и да знае за какво отделя целия този труд. Не трябва да се отделяш от пътя си, тъй като последствията може да са катастрофални.

За финал, Сашо – какво си пожелаваш в личен и професионален план до края на годината?

В личен план си пожелавам здраве за мен, моето семейство и моите приятели. Това е най-важното нещо с оглед на случващото се през последната година и половина. В професионален план мога само да си пожелая Локомотив София да побеждава!

https://efirbet.com/alexander-lubenov-levski-vinagi-e-razpolagal-s-kachestveni-yunoshi/

 


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ ВРАЦА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар