*
Борба с вредителите

АБСУРДЕН ПРОБИВ

|
АБСУРДЕН ПРОБИВ

Нещо се чупи в в мениджмънта на държавата, след като един служител може да изненада министъра си с неочакван разход за стотици милиони

Капитал

Ако скандалите около проекта АЕЦ "Белене" имаха класация, то писмото за изграждането на далекопровод за бъдещата мощност би било в топ 3.

Случката от сряда, разбира се, не може да се мери със заведения иск за 1 млрд. евро от "Атомстройекспорт" и идването на нови, меко казано, странни инвеститори, но със сигурност е едно от най-абсурдните "събития" около проекта (поне докато фактите не се изяснят напълно).

На фона на дебата за предстоящия референдум за това дали да се строи или не новата ядрена мощност се оказа, че всъщност нейното изграждане продължава. Правителството, разбира се, веднага се разграничи от тези действия, а виновният беше мигновено уволнен.

Интересното в случая е, че въпросният виновник е един обикновен чиновник, управител на никому неизвестно поделение (поне в публичното пространство). Факт обаче е, че той е сложил подписа си под писмо, което цели да съгласува трасето за далекопровод за мощност, чието изграждане беше спряно още през март с решение на правителството.

Оттогава, а и преди това темата "Белене" почти не слиза от новините, така че е трудно да се повярва, че въпросният чиновник не е чул, че проектът се спира.

Друга възможност е той да е толкова стриктен в изпълнение на служебния си дълг, че да е пратил писмото заради това, че изграждането на далекопровода все още съществува в плановете на системния оператор.

На теория, ако служителят вече е получил задачите си от по-висшестоящите, той просто си е вършил работата, но тази хипотеза силно издиша.

Съществува и трети вариант и той е някой от радетелите за изграждането на "Белене" да е подтикнал проекта, за да може той лека-полека да се случва до евентуалния му рестарт.

Което и да е вярно обаче, цялата история изглежда абсурдна, а под нея прозира колко "съвестно" чиновниците всъщност вършат работата си. И че в мениджмънта на държавата нещо се чупи, след като един служител може да изненада министъра си с неочакван разход за стотици милиони.

Иначе излиза, че има нещо много по-сбъркано и частен интерес може да пробие защитата на държавността.


ОЩЕ ОТ "БОДИЛИ"

box_title_arrow.gifНапиши коментар